Várossá nyilvánítások Pest megyében 2005/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Pest Megye

Várossá nyilvánítások Pest megyében 2005/4

VII. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Danka Ferenc dr.
főosztályvezető


A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 59. §-ában foglaltak értelmében várossá nyilvánítását a nagyközség akkor kezdeményezheti, ha a városi cím használatát fejlettsége, térségi szerepe indokolja. Azokat a konkrét összetevőket, előírásokat, amelyeket a nagyközség fejlettségének illetve térségi szerepének értékelésekor vizsgálni kell, a területszervezési eljárást szabályozó 1999. évi XLI. törvény 15. §- a határozza meg.


2005. évben Pest megyében négy nagyközség Kistarcsa, Ócsa, Pilis és Üllő kezdeményezte várossá nyilvánítását.
Kistarcsa
A budapesti agglomerációhoz tartozó 9793 fő lakónépességű település. A főváros határától egy kilométerre helyezkedik el, mondható, hogy Budapest keleti kapuja. Az 1994. évben Kerepes nagyközségtől történt szétválás után elindult a kisvárosiasodás útján. Napjainkra jelentős iparral, nagyarányú közművesítettséggel rendelkező nagyközséggé nőtte ki magát. Több olyan intézménnyel is rendelkezik, amely a környező települések lakosságát is ellátja.
Ócsa
A XIX. század közepétől − majdnem száz éven keresztül − mint a környék legnépesebb és legpolgárosodottabb települése járási székhelyként működött a közigazgatási, kulturális és gazdasági élet valamennyi területén. Népessége és központi szerepköre az utóbbi években folyamatosan nő. A jövőben Ócsa gazdasági életének további erősödése várható, mert az MO-ás úthálózat kiépülése jelentős vonzerőt gyakorol a fővárosból kitelepülő vállalkozások számára.
Pilis
Gazdag történelmi múlttal rendelkező település, amely 2005. október 25-én ünnepli a mezővárosi rang elnyerésének 200 éves évfordulóját. A 47 km² területű, 11 ezer fő állandó lakosú nagyközség népességét tekintve a régió egyik legdinamikusabban fejlődő települése. Fejlettsége az utóbbi években folyamatosan nő, célja egy ún. mikro-térségi központtá válás. Továbbfejlődésének egyik jelentős alapja az idegenforgalom, egyúttal kiemelt figyelmet fordítva meglévő értékei megőrzésére, új értékek létrehozására, valamint turisztikai vonzáskörzeti feladatainak szélesebb körű kiterjesztésére.
Üllő
Gazdag történelmi múlttal rendelkező nagyközség, amely a XV. század végén valamint a XVI. század elején Pest megye Duna-balparti szakaszának törvénykezési székhelyeként működött. Közműves infrastrukturális ellátottsága kiemelkedő. A település gazdasági szerkezetét a szolgáltatási és a kereskedelmi szektor dominanciája jellemzi. Fejlődő gazdasága jelentős vonzást gyakorol a környező településekre valamint a főváros délkeleti részére.

2005. július 1-től Kistarcsa, Ócsa, Pilis és Üllő elnyerték a városi címet.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu