A magyarországi cigányság helyzete 2008/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Kisebbség

A magyarországi cigányság helyzete 2008/6

X. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Danó Attila



Danó Attila vagyok, születtem 1987. január 12-én, egy hatgyermekes cigány család elsőszülött gyermekeként.

 


Bekecsen lakom, ahol elvégeztem az általános iskola hat osztályát, majd a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumába jártam hatosztályos tagozatán, ahol sikeres érettségi vizsgát szereztem.
Ezek után a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar magyar-történelem szakára nyertem felvételt.
Testvéreim is mind iskolába járnak: Danó Róbert: Kós Károly Építőipari Szakközépiskola, magasépítő technikus képzésre, Danó János: gimnáziumba, Danó Alexandra: szakközépiskolába, Danó Dávid: általános iskolába, a legkisebb pedig 4 éves.
Jelenleg a Miskolci Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál dolgozom, megbízási szerződéssel, havonta 20 órát látok el.
Miskolcon egy általános iskolában két hónapig voltam mentor, cigány gyerekek integrációjával foglalkoztam.
Személyes meglátásom és tapasztalatom alapján a cigányság helyzete a mai világban egyre rosszabb úton jár. Kevés cigány származású embernek van munkahelye, akinek meg van, az inkább a cigány értelmiségnek nevezett réteghez tartozik – véleményem szerint. Ez a munkanélküli életmód, úgy látom, már tendencia – amin sürgősen változtatni kell.
Mindennek az alapja a kultúra, a kommunikáció készsége, a talpra esettség. Ehhez viszont nem kell más csak iskolázottság, az iskolát mindenki képes megcsinálni (általános iskola 8 osztálya, valamint szakközépiskola-szakmunkás végzettség minimum!), de nem nagyon szeretnék. Azonban, ha valaki kellőképpen iskolázott, akkor pedig nem hiszem el, hogy ne találjon megfelelő munkahelyet, hiszen minden az akaraterőn múlik, hogy a családját normális körülmények között fenn tudja tartani.
Ehhez a szemlélethez, hogy eljusson a cigányság: már nem a felnőttek szemléletén kel változtatni – sokszor már nem is lehetne – szerintem már kisiskolás korukban több munkát kéne fektetni az integrációra, hogy szemléletmódjuk megváltozzon. Ehhez szerintem szükség lenne cigány értelmiségből kiválasztott mentorokra, hiszen egy cigány származásúra általában jobban hallgat egy másik cigány származású.
Ezek alapján minden probléma már kisgyermek korban az iskolában megjelenik ugyanakkor ott is oldható meg.
Ha valamely változás történne, úgy gyökeresen megváltozna sok ember véleménye a cigányságról, hiszen rengeteg dolog visszaszorulna: köztörvényesség, munkanélküliség, segélyezés.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu