A térfelügyelet fogalmai I. 2009/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közbiztonság

A térfelügyelet fogalmai I. 2009/2

XI. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Dr. Tóth Zoltán MTA SZTAKI osztályvezető elektronikus közigazgatás




AZ MTA SZTAKI elektronikus közigazgatási részlegében, a Közterületi Térfigyelő Tanácsadó Testületben egy projekt indult a térfelügyeleti rendszerek minősítésére, kategorizálására. A munka első fázisában megfogalmazott fogalmak alkalmasak lehetnek a már működő és fejlesztésre tervezett rendszerek besorolására.


1. Térfelügyeleti rendszer
Műszaki, technikai megoldás, számítástechnikai, távközlési, videotechnikai és logisztikai eszközök egyedi rendszere, amely lehetővé teszi személyek és tárgyak mozgásának, állapotának a rögzítését, a videojelek továbbítását, feldolgozását, értékelését és ennek alapján a szükséges intézkedések megtételét természetes személyek, szervezetek számára. A rögzítést nem végző (azt nem szolgáló) kamerák nem tartoznak a térfelügyeleti rendszerek fogalmába.


2. Integrált térfelügyeleti rendszer
Műszaki, technikai megoldás, számítástechnikai, távközlési, videotechnikai és logisztikai eszközök komplex, kompatibilis rendszere, amely lehetővé teszi személyek és tárgyak mozgásának, állapotának a rögzítését, a videojelek továbbítását, feldolgozását, értékelését és ennek alapján a szükséges intézkedések megtételét meghatározott természetes személyek, szervezetek számára, úgy, hogy az egyes – különféle jogosultságokkal rendelkező felhasználók – kizárólag a saját jogosultságuk szerint férhetnek hozzá a videojelekhez.


3. Magánterületi-térfelügyeleti rendszer
Jogszabályok alapján működő, közösségi érdeket is szolgáló térfelügyeleti (integrált térfelügyeleti) rendszer, amelynek célja a magántulajdon (természetes személyek, lakóközösségek, gazdasági társulások, bevásárló központok stb.) védelme és az arra jogosult személyek és szervezetek számára a védelmi intézkedések megtételét elősegítő és az intézkedések jogosultságát az érintett természetes személy, továbbá az állami szervek számára bizonyító tények és az erre vonatkozó eljárások összessége.


4. Közterületi-térfelügyeleti rendszer
Törvény alapján működő, társadalmi érdeket kifejező integrált térfelügyeleti rendszer, amelynek célja a bűnmegelőzés, a közrend, közbiztonság védelme, az igazságszolgáltatási és állami (államigazgatási és önkormányzati) hatósági eljárások számára az azonnali intézkedések (bűncselekmények megszakítását) és a hatósági eljárásokban bizonyítékként való felhasználása, továbbá és az arra – jogszabály alapján – jogosult személyek és szervezetek számára a védelmi intézkedések megtételét elősegítő és az intézkedések jogosultságát az érintett természetes személy, továbbá az állami szervek számára bizonyító tények és az erre vonatkozó eljárások összessége.
Ez a fogalom integrálja magában a „Közforgalom számára megnyitott magánterület” fogalmát is.


5. Rendőrségi mobil (mozgó) térfelügyeleti rendszer
Törvény alapján működő, társadalmi érdeket kifejező, a rendőrség kezelésében működő, mozgó, azonnal telepíthető térfelügyeleti rendszer, amelynek célja a bűnmegelőzés, a közrend, közbiztonság védelme, az igazságszolgáltatási eljárások számára az azonnali intézkedések (bűncselekmények megszakítását) és a büntető eljárásokban bizonyítékként való felhasználása, továbbá és az arra – jogszabály alapján – jogosult személyek és szervezetek számára a védelmi intézkedések megtételét elősegítő és az intézkedések jogosultságát az érintett természetes személy, továbbá az igazságügyi szervek számára bizonyító tények és az erre vonatkozó eljárások összessége.


6. Katasztrófa elhárítási közterületi térfigyelő rendszer
Jogszabály alapján működő, társadalmi érdeket kifejező integrált térfelügyeleti rendszer, amelynek célja a katasztrófa megelőzése, elhárítása államigazgatási és önkormányzati szervek számára, továbbá az azonnali intézkedések katasztrófa elleni tervezési, elhárítási, továbbá bűncselekmények megszakítását elősegítő és a hatósági eljárásokban bizonyítékként való felhasználása, és az arra – jogszabály alapján – jogosult személyek és szervezetek számára a védelmi intézkedések megtételét elősegítő és az intézkedések jogosultságát az érintett természetes személy, továbbá az állami szervek számára bizonyító tények és az erre vonatkozó eljárások összessége. Ennek a térfelügyeleti rendszernek is lehetnek mozgó (gépjárműre, helikopterre) telepített egységei is, továbbá összeköthető magánterületi-térfigyelő rendszerekkel (pl. veszélyes üzemek).


7. Közlekedésirányítási és forgalomszervezési térfigyelő rendszerek és szolgáltatások


Forgalomfigyelő rendszer
Közösségi közlekedési célú integrált térfelügyeleti rendszer, amely lehetővé teszi a forgalom mozgásának, állapotának, zavarainak felismerését, közre adását, videojelek továbbítását-fogadását, feldolgozását (pl. forgalomszámlálás, járműösszetétel vizsgálata), értékelését és ennek alapján a szükséges intézkedések megtételét a forgalomirányítással, forgalomszervezéssel, az utazók tájékoztatásával, az utak kezelésével, üzemeltetésével, a közút igénybevételének ellenőrzésével felhatalmazottak és a közúton közlekedők vagy közlekedni szándékozók számára.
A közzétett és adott esetben – a forgalomszervezői-, elemzői-, irányításfejlesztési tevékenység számára – rögzített adatok nem tartalmaznak személyes adatokat.


Út igénybevételét, a behajtást és a busz sávok használatát ellenőrző rendszerek
A forgalomfigyelő rendszer speciális alkalmazása a fogalomban részt vevő, járművek adott forgalmi sávra/irányra, útszakaszra, úthálózatra történő behajtásának, az út igénybevételének – meghatározott (jog)szabályok keretei között rögzített módon történő – ellenőrzésére, szabályozására, szankcionálás-kezdeményezésre, speciális forgalomáramlási helyzetek (pl. balesetveszélyt tartalmazó konfliktushelyzetek, honnan-hová forgalmi mátrix felvétele, stb.)  felvételére szolgáló technikai megoldás.
A rendszer adatok ellenőrzésére, rögzítésére és adott esetben egy területre történő behajtás szabályozására is alkalmas.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu