Galambok a városban 2009/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Környezetvédelem

Galambok a városban 2009/5

évfolyam, lapszám
Szerző(k):
Estefán Géza dr.
címzetes főjegyző
Eger

 

A címben megjelöltek például szolgálnak arra, hogy a közterületek fenntartásának – mint kötelező önkormányzati feladatnak – az ellátása mennyire változatos tartalommal bír.

 


A városi galamb megtanult az emberrel együtt élni. A területen természetes ellensége a csókán és a macskán kívül nemigen akad. Alkalmazkodott a zajos-koszos városhoz, ellenáll a szmognak, nem zavarja a zaj, a koszos tócsák vizét issza, eléldegél a házak tetőtéri repedéseiben is. Az egyébként teljesen szelíd madarak sok kárt is tudnak okozni. Ürülékükkel bepiszkolják az épületek homlokzatait, a szobrokat, a gépkocsikat. Orrjáratukban, tüdejükben vérszívó atkák élősködnek, egyes példányaik pedig az influenzára hasonlító papagájkórral fertőzhetik meg az embereket. Az ablakok párkányain hátrahagyott ürülékük és tollaik allergiát válthatnak ki.


A táplálékforrás megszüntetése


A galambinvázió leginkább úgy előzhető meg, ha a városlakók nem etetik, nem szoktatják környezetükbe a sok szempontból kifejezetten káros galambokat. Sajnos Egerben is, más nagyvároshoz hasonlóan az „állatbarátok” a tiltások ellenére folyamatosan látják el táplálékkal a galambokat. A napközbeni ellenőrzések ennek megszüntetésére nem elegendőek, a kora reggeli és késő esti etetés nyomai fellelhetőek.


Fogamzásgátló táp


A szakirodalom megemlíti, hogy volt már kísérlet arra, hogy fogamzásgátló tápot szórtak ki a galambok elszaporodásának megakadályozása céljából. A tapasztalatok azt mutatták, hogy ez egyáltalán nem hatásos, az egyedszám nem csökkent.


Mechanikus, elektromos galambriasztó


Napjainkra nagyon széles paletta alakult ki galambriasztó módszerekből. A mechanikus galambriasztók tüskés kialakítású rendszerek, sokféle fajtájuk ismert. Felhasználhatóak ablakpárkányokon, mellvédeken. Alkalmazásukkal meggátolható a galambok leszállása, letelepedése. Kaposváron mechanikus riasztó rendszereket alkalmaztak középületeken, az eddigi tapasztalatok nagyon kedvezőek.
Az elektromos galambriasztó rendszer folyamatos villamosáram-impulzusok kibocsátásával hatékonyan védi meg az épületek párkányait, ablakkönyöklõit, mellvédjeit, attika falait, korlátjait, elõtetõit a galambok odatelepedésétõl.
Ismert és alkalmazott módszer a galambriasztó gél, illetve galambriasztó folyadék. A védendő felületen elhelyezett rugalmas hatású galambriasztó gél fizikai tulajdonságai a madarakban kellemetlen érzetet váltanak ki és így elszoknak onnan. A gél emberre és állatra egyaránt ártalmatlan. A galambriasztó folyadék a gélhez hasonló hatású folyadék, amelyet épületszerkezetekre, szobrokra, vagy akár élő növényzetre: faágakra, bokrokra lehet felvinni, ecsettel vagy permetezéssel. Élettartama a kis vastagság miatt korlátozott, néhány hónap, vagy ha nincs kitéve az időjárás hatásainak, legfeljebb egy év. Előnye, hogy gyakorlatilag láthatatlan, és hogy bármilyen felületre felvihető. A növényzetben nem tesz kárt. Hatásfokukra nincs információ.
Az ultrahangos készülékeket elsősorban nyitott színek, nagy belmagasságú üzemcsarnokok, raktárépületek, templomtornyok, padlásterek, tetőzetek védelménél alkalmazzák. A Minorita templomban is hasonló készülék került elhelyezésre, hatása elenyésző.
Optikai riasztás: A 60 cm átmérőjű függő gömbnek két mozgó, ragadozó madarat utánzó, szeme van elől és hátul, amelyek félelmet keltenek a kártevő madarakban. Felhasználható háztetőkön, magtáraknál, ipari létesítményekben. Hatásfokukra nincs információ.
Riasztólámpák: Percenként 240-szer felvillanva elijeszti a kártevő madarakat az adott területről, mert nem viselik el a stroboszkóp szerűen villogó éles fényt és a villogó árnyakat. A riasztólámpát gondosan elhelyezve, elriasztja a madarakat a fészkeikről. Hatásfokukra nincs információ.


Ragadozó madarak alkalmazása


Sokak által humánosabbnak tartott módszer a galambok ragadozó madarakkal történő elriasztása. A vadászsólyommal történő elriasztás csak alkalomszerűen lenne lehetséges, és ennek jogszabályi háttere sem egyértelmű, tekintettel arra, hogy a hatályos jogszabályok alapján vadászni csak vadásztársaság területén szabad.


Galambok befogása


Az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás. A madárfészkek ismeretében szakemberek, galambászok gyorsan és hatékonyan tudják elvégezni, a befogott galambok „felhasználásra” kerülnek, nem jelennek meg később sem a közterületen. Információink alapján az elmúlt időszakban a Minorita templomnál ezzel a módszerrel megközelítőleg 80 galambot fogtak be.

Rendeleti szabályozások


A galambtartás és a galambetetés rendjének szabályozásával, határozottan tiltva a galambok etetését a közterületeken és pénzbüntetéssel szankcionálva a környezetet szennyező tevékenységet más nagyvárosokban köztük Budapesten is eredmények mutatkoztak ezen a területen.


Javaslatok


Legcélravezetőbb megoldásnak a galambok szakemberekkel történő befogását tartjuk. Ehhez először is a galambok kedvelt helyeinek (elsősorban éjszakai) felderítését kell elvégezni a környező épülettulajdonosok bevonásával, együttműködésével.
Az épületek védelme céljából az eddigi tapasztalatok alapján nagyon hatásos a mechanikai (tüskés) galambriasztók elhelyezése. Javasoljuk az ingatlantulajdonosok tájékoztatását erről a védekezési lehetőségről.
Az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy bár csökkent az etetések száma, még mindig vannak városlakók, akik kimondottan állatbarát okok miatt jóindulatúan etetik a galambokat. Célszerűnek tartanánk az egészségügyi szakemberek általi szélesebb körű lakossági tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy a városi galambok milyen betegségeket okozhatnak, elszaporodásuk milyen veszélyeket rejt.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu