Gyula, Erkel és Kohán városa 2010/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Gyula, Erkel és Kohán városa 2010/3

XII. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Bagyinszki Zoltán
főtanácsos
Gyula


Gyula közismert látnivalóin túl, minden évben jelentős számú kulturális és igényes szórakoztató rendezvényeivel várja a turistákat.

Az érdeklődők számára évi több mint 50 fesztivált, programot szervezünk. A Gyulai Várfürdő vendégeinek száma tavaly meghaladta a fél millió főt. A Gyulai Várszínház Összművészeti Fesztiválján és egyéb rendezvényein több mint 80 produkció szerepelt. Országosan is kiemelkedő eseménysorozata volt a Gyulai Shakespeare Fesztivál. Az Erkel Bicentenárium előkészítése kapcsán a tavalyi évben városunkban vendégszerepelt Erkel zenéjével, táncjátékával a Csillagszeműek budapesti táncegyüttese, a Himnusz 165. évfordulóján 165 diák énekelte egyszerre a Himnusz valamennyi versszakát, a mester emlékműve előtt.

 


A sikeresen megvalósított fejlesztések, a megújult Gyulai Vár, az egyéb turisztikai beruházások és a város több évtizedes művészeti, kulturális tevékenysége 2008-ban a „Kultúra Magyar Városa” cím elnyerését eredményezte. Még abban az évben másodszor is Hild-díjjal tüntették ki városunkat. A sok-sok hagyományos rendezvény 2010-ben a Kohán Centenárium és az Erkel Bicentenárium programsorozatával bővült ki.

 

 


Kohán György

 

 


A Kossuth-díjas festőművész születésének 100. évfordulóját ünnepeljük Gyulán. Abban a városban, ahonnan Dürer származik és Munkácsy Mihály művészpályájának első lépéseit megtette. Kohán, az Alföld festője 1910. február 22-én született, ennek tiszteletére az idén több kiállítással, programmal, könyvkiadással emlékezünk művészetére, munkásságára.

 

 


Születésnapi programként már megnyílt a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban a grafikai kiállítás, melyhez nívós katalógus is készült.

 

 


A városunkhoz kötődő festőművész emblematikus személyisége volt Gyula város kulturális életének. Az első nyilvános szereplése 1924-ben volt, a Gyulai Műbarátok kiállításán, 1930-ban mutatkozott be Budapesten, a „Nyugat Képtárlatán”. 1930-31-ben Párizsban tanult, járta a múzeumokat, vázlatokat készített festményeihez. Ezután alkotótevékenysége Hódmezővásárhelyhez kötötte. Hamarosan Olaszországba ment tanulmányútra. Ezt követően megszakításokkal Budapesten és Gyulán alkotott. A háború idején katonáskodott, majd ismét Hódmezővásárhelyen, Budapesten és Gyulán festett, dolgozott. 1959-ben önálló kiállítást szervezett a műcsarnokban. A 60-as évek elején megkapta a Munkácsy-díj III. és I. fokozatát. Ezután megrendezte első gyűjteményes retrospektív tárlatát a Magyar Nemzeti Galériában. 1966-ban, halála évében, már nagy betegen megkapta a Kossuth-díjat. Kohán György gazdag életművéből kiemelkednek grafikái, pasztellképei és monumentális olajképei. Supka Magdolna művészettörténész 2001-ben készítette el a művész munkásságát bemutató albumát. 2010 tavaszán jelenik meg a Kohán György művészetét bemutató, népszerűsítő művészeti könyv. Több nagyszabású kiállítás előkészítése már megtörtént városunkban illetve Budapesten és Brüsszelben. Szeretnénk Kohán György alkotásainak a centenárium idején országos és európai (rangot), jelenlétet adni.

 

 


Erkel Ferenc

 

 


Hazánk egyik legnagyobb fia, a magyar nemzeti opera megteremtője, a nemzeti Himnuszunk zenéjének komponistája, koncertkarmester és zongoraművész Gyulán született 1810. november 7-én.

Gyula Város Önkormányzatának szervezésében március 15-én nyitottuk meg az ünnepi évet, mely egyben az országos Erkel események nyitó programja is volt. Hitünk szerint a 200. évforduló az egész magyarság ünnepe lesz. Színháztermünkben közel 500 ember nézte és hallgatta meg az Erkel Ferenc által alapított Budapesti Filharmóniai Társaság Erkel-hangversenyét, amelyet a Duna Televízió segítségével az egész világon elérhető volt. A város vezetése és a kulturális szakemberek, az Erkel Ferenc Társaság tagjaival közösen már két éve dolgoznak a programok előkészítésén, amelynek forrásait elsősorban a városi költségvetés és pályázati pénzek biztosítják.

 

 


Az Erkel Ferenc Bicentenárium gyulai ünnepségsorozatában több mint 30 rendezvény szerepel majd. Az előkészítésben aktívan részt vállalt több ma élő Erkel családtag: Erkel Tibor, Erkel László (Kentaur) és az Erdélyben élő Erkel családtagok.

 

 


Városunk nagy szülöttének emlékházát, a Corvin János Múzeum által működtetett Erkel szülőházat pályázati pénzből még az idén szeretnénk felújítani. Teljesen új, látogatóbarát, korszerű kiállítás köszönti majd az érdeklődőket. Már megjelent az új Erkel bélyegblokk, amelynek bemutatását alkalmi bélyegzéshez kötjük Gyulán. A Magyar Nemzeti Bank Erkel emlékérméjét ősztől lehet megvásárolni.
A Gyulai Várszínház kiemelt eseményei: az Összművészeti Fesztivál keretében a Hunyadi László című opera bemutatója, a Sakk-játék című, korábban elveszett táncjáték rekonstruálása és az Erkel-díjas zeneszerzők új zeneműveinek bemutatása.

 

 


Ezen túl több ezer diákot várunk az Erkel és kora Kárpát-medencei középiskolai műveltségi vetélkedőre és az Erkel Diákünnepek hagyományos, sokszínű kulturális programsorozatára. Hasonlóan hirdettük meg az Erkel sarok – Erkel Fal versenyt, ahol általános és középiskolás diákok tanáraikkal közösen készítik el Erkel Ferenc zenei munkásságát, életét bemutató iskolai kiállításukat. Ennek díjazására közel 500.000 Ft-ot fordítunk.

 

 


A Budapesti Nemzetközi Operaverseny győzteseinek gáláját Gyulán is bemutatjuk. Vásáry Tamás világhírű magyar zongoraművész is jelezte részvételét az ünnepi események sorában. Az Erkel Ferenc Társaság tagjaival közösen Nemzetközi Tudományos Konferenciát szervezünk, mely életművének sok szempontú megközelítésére vállalkozik, a hazai Erkel-kutatók számára sok új információt és hasznos konzultációt jelenthet. Kórusfesztivál, sakkfesztivál, különböző hangversenyek, művésztelepi események színesítik még a programot. Tóth Péter zeneszerző Erkel tiszteletére kantátát írt, amelyet a születésnap alkalmából tervezzük bemutatni.

 

 


Bízunk benne, hogy a Sólyom László Köztársasági Elnök Úr fővédnökségével szervezett Erkel Bicentenárium 2010 eseménysorozat, Erkel zenéje és a szíves vendéglátás tovább népszerűsíti majd az Alföld egyik kulturális fellegvárát, Gyulát.

 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu