Méltón az Európa Diplomához 2008/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Testvérvárosi kapcsolat

Méltón az Európa Diplomához 2008/6

X. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Illés Pál dr.
jegyző
Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzata a kilencvenes években széleskörű nemzetközi kapcsolat kialakítására törekedett, melynek eredményeként jelenleg 5 ország 6 településével létesített kétoldalú megállapodáson nyugvó testvérvárosi kapcsolatot. A paletta széles: hiszen a bajorországi Burgkirchent, a lengyelországi Swidnicát és Knurowot, a szlovákiai Nagyrőcét, az ukrajnai Técsőt és a romániai Nagyszentmiklóst tudhatja testvérvárosának.

 


A nemzetközi kapcsolatok koordinálását a Polgármesteri Hivatal Intézményirányító Osztálya végzi Karikás Lajosné alpolgármester irányításával.
Legsokoldalúbb és legaktívabb együttműködés bajorországi testvérvárosunkkal Burgkirchennel alakult ki. A kapcsolatfelvétel 1990-ben kezdődött, az együttműködési megállapodást 1998-ban írták alá. Az eltelt 18 évben 100 alkalommal került sor különböző szintű találkozókra, melyek közül visszatérő program volt a német kulturális bemutató és nyelvi verseny, ahol a németül tanuló magyar diákok bizonyították tudásukat a német anyanyelvű zsűri előtt. Évente a legjobban szereplő 12 diák egyhetes jutalomúton vesz részt Bajorországban. Ezeknek a versenyeknek a nagy hozadéka, hogy a kiutazó és a hozzánk érkező gyerekek megismerkednek egymással, német nyelvtudásuk gyarapodik, rendszeres internet kapcsolat van közöttük.
Nagy sikere volt a Burgkircheni Paletta elnevezésű német amatőr festők kiállításának nálunk, valamint Mezey István grafikusművész bemutatkozásának a Bürgercentrumban.
Ünnepségeinken gyakran fellépett a bajor fúvószenekar, a burgkircheni gyerekek Balatonszepezden nyaraltak több alkalommal. Szakmunkástanulóink szakmai gyakorlaton vettek részt különböző vállalkozóknál, vállalkozásoknál. A pincér és szakács tanulók csereprogram keretén belül Swidnicában gyarapították tudásukat.
Az elmúlt időszak említésre méltó eseményei voltak: környezetvédelmi konferencián és fotó alkotótáborban való részvétel Swidnicában, a kazincbarcikai óvodapedagógusokból álló énekkar fellépése Knurowban, Nagyszentmiklóson a Majorett együttes szerepelt nagy sikerrel. Példaértékű volt az az összefogás, amellyel Técsőt támogattuk a nagy ukrajnai árvíz idején.
A testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően a franciaországi Wingen sur Moder-ben nemzetközi kézilabda tornán vett részt Kazincbarcikáról egy csapat.
2009-ben Kazincbarcika rendezi meg a Nemzetközi Testvérvárosi Kézilabda Tornát.
A Burgkirchenből érkezők között gyakran látogatott hozzánk Horst Bründl nyugalmazott pedagógus és Manfred Gassenmeyer jegyző. A velük való találkozás lehetőséget nyújtott arra, hogy mélyebben megismerkedjünk oktatási rendszerükkel, valamint Burgkirchen önkormányzatának működésével.
Mint ismeretes Németországban az egyes tartományoknak eltérő alap-önkormányzati alkotmányuk van. Az önkormányzatok működése a Német Köztársaság alaptörvényében és Bajorország (Szabad Tartomány) alkotmányában is rögzítve van. A kommunális választások alkotmányjogi részleteit a tartományok mindenkori önkormányzatai szabályzatai szabályozzák.
Bajorországban ennek a szabályzatnak az alapja a „Délnémet Önkormányzati Alkotmány”. Burgkirchenben 2008 júniusában volt önkormányzati, illetve polgármester választás, ahol a választójoggal rendelkező állampolgárok megválasztották a képviselő-testületet és a polgármestert.
Jegyző kollégám Manfred Gassenmeyer tapasztalt köztisztviselő, hiszen 1967-től dolgozik a közigazgatásban (41 éve). Pályázat útján került 1973-ban a Burgkircheni Városházára, ahol a szakterülete a közbiztonság, közrend és a szociális terület lett. 1984-ben a nyugdíjazás miatt megüresedett vezető tisztviselő álláshelyre Gassenmeyer urat nevezte ki a képviselő-testület. Kinevezése határozatlan idejű.
Német testvérvárosunk jegyzőjének feladata és hatásköre sok területen megegyezik magyarországi kollégáival (választási ügyek, testületi ülések előkészítése, szerződések megfogalmazása, jogi tanácsadás, helyi jogszabály alkotás, népesség nyilvántartási, okmányügyek). Említésre méltó, hogy az anyakönyvezetési területen (az állam által kötelezően előírt feladatok egyike) jegyző az anyakönyvezetői hivatal vezetője és előljárója. Ez az egyetlen területe az önkormányzatnak, ahol nem a polgármester az előljáró.
A személyes találkozások során jegyző úr többször hangsúlyozta, hogy nagyon fontos, hogy a jegyző, a polgármester, a testület és a közigazgatás harmonizáljanak egymással, hiszen mindannyiunk feladata, hogy a település ügyét előre vigyék!
Kazincbarcika Város Önkormányzata nyitott újabb kapcsolatok kialakítására. Az elmúlt évben megkeresés érkezett Oroszországból Cserepovecből, Bulgáriából Dimitrovgrádból és Kínából.
A város vezetése nagy gondot fordít nemzetközi kapcsolataira, épít a hagyományokra, új elemekkel gazdagítja, nem zárkózik el az újabb megkeresések elől, teszi ezt annak érdekében, hogy méltó legyen a jövőben is az 1999-ben illetve 2001-ben elnyert Európa Diplomára és Becsületzászlóra.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu