Mezőtúr nemzetközi kapcsolatai 2008/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Testvérvárosi kapcsolat

Mezőtúr nemzetközi kapcsolatai 2008/4

X. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Szűcs Attila dr.
jegyző
Mezőtúr

Mezőtúr méretéhez képest gazdag testvérvárosi kapcsolatokat ápol, jelenleg hét önkormányzattal van ilyen jellegű megállapodásunk.

 


A kezdeti sport és kulturális kapcsolatok mellett ma már a város a gazdasági kapcsolatok kiépítésére is törekszik.
A régebb óta meglévő és folyamatosan jól működő testvérvárosi kapcsolatok a megállapodás szerinti célt szolgálják: rendszeres és kölcsönös részvétel egymás jelentős városi rendezvényein, tartalmas kapcsolat az oktatás, a kultúra, a művészetek, a sport terén, valamint a civil szervezetek illetve a két város polgárai között és a gazdasági lehetőségek feltárása. Mezőtúr Város Önkormányzata immár hagyományosan megrendezi az ArTúr Fesztivál – Mezőtúri Művészeti Napok rendezvénysorozat és a Túri Vásár idején a testvértelepülési találkozót. Ez a találkozó évek óta kitűnő lehetőséget teremt egymás jobb megismerésére, városunk bemutatására és az emberek közötti baráti együttlétre. A találkozóknak mindig valamilyen nemzetközi mottója van: találkozás az Európai Uniós csatlakozás jegyében, konferencia a környezetvédelemről, egészséges életmód, hagyományaink őrzése, jubileumi ünnepség. A mezőtúri delegációk is hasonló módon vesznek részt a testvértelepülések ilyen jellegű rendezvényein.
Árkos-Kálnok-Sepsiköröspatak, Románia
Ez a három kis erdélyi falu néhány éve még egy önkormányzat alá tartozott, ám ma már szétváltak. Mezőtúr mind a három települést megtartotta, megerősítette a partner kapcsolatait. Talán ezekkel a községekkel a legszívmelengetőbb a város kapcsolata, erejéhez mérten adományokkal igyekszik városunk támogatni az ott élőket. Ezenkívül ez a kapcsolatunk a legrégebbi, 1992-ben írták alá a városok vezetői az együttműködési megállapodást. 2007 nyarán az árkosi Dr. Gelei József Általános Iskola testvériskolai megállapodást írt alá a mezőtúri Kossuth Lajos Általános Iskolával, ez alkalomból Mezőtúr Város Önkormányzata és a Kaán Károly Alapítvány portrédomborművet helyezett el az árkosi iskola falán a névadóról. Kálnokon 2006. november 11-én a legnagyobb magyar erdészként tisztelt Dr. Kálnoki Bedő Albert erdőmérnök – egykori országos főerdőmester, államtitkár – domborműves emléktábláját adományozta Bedő Albert kálnoki egykori iskolájának Mezőtúr Város Önkormányzata és a Kaán Károly Alapítvány.
Törökbecse, Szerbia
Testvérvárosi kapcsolataink történetében ezt az egyezményt kötötték meg másodikként, 1995-ben. A valósághoz azonban hozzátartozik, hogy Mezőtúr és a vajdasági város polgárai közötti kapcsolat sokkal régebbre, még az 1970-es évekbe nyúlik vissza a labdarúgás területén Városi, NB II-es tekecsapatunk minden évben barátságos mérkőzést játszik a törökbecsei csapattal. Nemrég tapasztalatcserére került sor az uniós pályázatokat illetően, mivel Mezőtúr így is szeretné testvérvárosa fejlődését segíteni.
Weida, Németország
Az elmúlt év júniusában a 10 éves testvérvárosi kapcsolatot nagy ünnepséggel köszöntötték Weidában és augusztus 20-án Mezőtúron. Városunk zenei életének vezetőiből szerveződött kórus nagy sikert aratott Weidában. A két város közeledése már a hetvenes években elkezdődött. Először a weidai Dörffel – Gymnasium és a mezőtúri Teleki Blanka Gimnázium között született testvériskolai megállapodás, ezt a példát a városok 1997-ben követték. Ma igen sokrétű az együttműködés: a rendőrség és a mezőgazdasági szakemberképzés területén is születtek már egyezmények.
Canelli, Olaszország
2002-ben írták alá az együttműködési szerződést városaink. Fő területe a turizmus és a fazekasképzés. Legújabban a gazdasági kapcsolatok erősítésén fáradozik városunk és Canelli. Az olasz önkormányzat Mezőtúr segítségével szeretne közelebbi kapcsolatba kerülni a világörökség részét képező tokaji borvidékkel, mivel Canelli Olaszország egyik legnagyobb bortermő vidékén helyezkedik el és a szőlőkultúra fejlesztését Magyarországi testvérvárosával közösen képzeli el.
Makow Podhalanski, Lengyelország
Ez a legfiatalabb partnerkapcsolatunk, 2005-ben írták alá a polgármesterek az együttműködési megállapodást. Az ismerkedés könnyen ment, mivel a lengyelek rendkívül barátságosak és a legendás lengyel-magyar barátság városunk esetében is beigazolódott. A közös munkák eddig az uniós pályázatok sikeres elkészítésével, kivitelezésével teltek. A kultúra és a sport és az oktatás területén a megtörtént a kapcsolatfelvétel. A MAFC labdarugó csapta 2006-ban a Makowi városnapon játszott barátságos mérkőzést. Az ifjúsági fúvószenekar 2007-ben „Beszkidi kultúra” elnevezésű nemzetközi folklór fesztiválon vendégszerepelt.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu