Oázis a pusztában - Kerekegyháza 2005/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Oázis a pusztában – Kerekegyháza 2005/6

VII. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Vörösmarty Imre



Őseink, pontosabban nagyapáink, de még magunk sem gondoltuk 20-30 évvel ezelőtt, hogy a Kiskunságban, a kerekegyházi Kunpusztában a szittyós rétek a váltakozó homokbuckák tetején a mezőgazdaság helyett idegenforgalom fog működni. Ehhez azonban kellett a hatvanas évek közepén kezdődött lecsapolási mánia, amely 10 év alatt kiszárította a páratlan szépségű vidéket, eltűntek a tavak, a vizes rétek, a kis szigetek és eltűntek a tanyák is, illetve néhány azért megmaradt, úgy ahogy az 1901-ben épült kunpusztai református templom is. Nos a templomtól párszáz méterre található a Pongrácz Major, amely 1991-től várja a vendégeket.

 

Kerekegyházától 6 km-re a szabadszállási út mellett jött létre ez a szolgáltatásaival, egyedi lehetőségeket nyújtó szórakozásra, pihenésre, családi és céges rendezvények, konferenciák lebonyolítására egyaránt alkalmas majorság. A lovas panzióban 2 és 3 ágyas szobákban, illetve apartmanokban 100 ágy van.
Az egyedi csikós és huszárprogram közel 1 órás, de ha a megrendelő óhajtja, az 1848-as tüzérséget is megszemlélheti csata közben.
A társas kocsis kirándulás a Vörösmarty tanyára a pusztán keresztül. A háziasszony friss lángosa, a házi úr vörös és fehérbora, valamint a citera zene igazán jó kedvre deríti a vendégeket. Körbe járhatják, a több mint 100 éves tanyát, bekukkanthatnak a kamrába, pincébe, szobába, konyhába.
A majorhoz a lovakon kívül, szürke marha gulya, vízi bivalyok, szamarak, pónik, kutyák, macskák is tartoznak. Lehetőség van lovaglásra, kocsizásra és lovas oktatásra egyaránt. Használhatóak a tekepályák, fallabda pálya, salakos teniszpályák, ping pong és billiárd, szauna. Nyáron 25 méteres hideg vizű úszómedence, valamint egy vízgombás kismedence biztosítja a felüdülést. A gyerekek a játékvárban és a törpék völgyében játszhatnak.
A szomszédos Kiskunsági Nemzeti Parkban gyalogos, lovas vagy kocsis kirándulást lehet tenni.
A téli tanyai disznótor, a lovas szánkózás forralt borral felejthetetlen élményt nyújt.
Nagy szeretettel várunk minden kedves vendéget.
www.pongraczmajor.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu