TeklaXcity

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Zala Megye

TeklaXcity

VIII. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Szász Péter dr.
ügyvezető igazgató

Zalaszám Informatika

A cél az önkormányzati feladatok egyedülállóan széleskörű informatikai támogatása

 

A Tekla Corporation és a Zalaszám Informatika együttműködési megállapodást írt alá nemrégiben, mely szerint a két cég közösen végzi el a Tekla Xcity Településüzemeltetési Információs Rendszer magyarországi környezetre adaptálását. A megállapodás értelmében a Zalaszám a TeklaXcity önkormányzati rendszer hivatalos magyarországi értéknövelt viszonteladója és szolgáltatója. A megállapodás kapcsán beszélgettünk Dr. Szász Péterrel a Zalaszám Informatika ügyvezető igazgatójával.

A Zalaszám Informatika neve régóta ismert a közigazgatási informatikában, és jelentős szerepet tölt be az önkormányzati feladatok informatikai támogatásában. Mi késztette Önöket arra, hogy egy külföldi, ugyancsak az önkormányzatok számára szoftvereket fejlesztő céggel működjenek együtt?
Több termékünk és szolgáltatásunk, ezek közül is kiemelten az OrganP Költségvetési Integrált Gazdálkodási Rendszerünk és az Irka Iratkezelő Rendszerünk az önkormányzati feladatok egy jelentős területét már ma is támogatja. A mostani lépésünkkel az volt a célunk, hogy egy másik nagy feladatkört lefedjünk anélkül, hogy minden fejlesztési munkát elölről kelljen kezdenünk. A Tekla Xcity olyan önkormányzati feladatok informatikai támogatását szolgálja, melyek valamilyen módon térképi, térinformatikai adatbázisra támaszkodnak. A kilencvenes években már foglalkoztunk térinformatikai rendszerekkel, így a terület nem újdonság, a szakembereink gyorsan belejöttek a „régi új” munkába. Ráadásul igazgatási tapasztalatainkat ezen a területen is jól kamatoztathatjuk, hiszen az Xcity magyarországi bevezetése csak akkor lehet sikeres, ha a hazai jogi, igazgatási és egyéb igényeket a legmesszebbmenőkig figyelembe vesszük.
Milyen szakmai területek támogathatók a rendszerrel?
Elsősorban a műszaki, például építéshatósági feladatokkal, beruházásokkal, ingatlanvagyon-kezeléssel, városgazdálkodási feladatokkal, közművekkel, környezetvédelemmel foglalkozó munkatársaknak könnyíti meg jelentősen a dolgát. De az önkormányzati feladatkörök szinte minden szintjén használható, az egyszerű adatlekérdezéstől az elemzésekig, vezetői döntés-előkészítésig. Különösen érdemes kiemelni az önkormányzati képviselők és a lakosság illetve vállalkozások számára nyújtott internetes szolgáltatásokat.
A rendszer egyik legfontosabb jellemzője, hogy minden alkalmazás egyazon adatbázisra épül. Ez teljesen összhangban van a mi rendszerépítési filozófiánkkal. A felhasználók munkáját megkönnyítjük azzal, hogy azok az adatok, melyek egyszer már felvételre kerültek bármely a rendszerhez kapcsolódó munkafázis során, elérhetők más munkafolyamatban, a megfelelő jogosultsággal rendelkező felhasználók számára. Természetesen a rendszer gyakran automatikusan kínálja fel a rendelkezésre álló adatokat.
Összekapcsolható az Xcity a Zalaszám más rendszereivel is?
Igen, az Xcity bevezetésével önkormányzati partnereink részéről gyakran felmerülő integrációs igényeket is képesek leszünk kielégíteni. Olyan partnerre találtunk a Tekla Corporation-ben, melynek termékei jól illeszkednek, a Zalaszám saját informatikai alkalmazásainak korszerű technológiájához.
Mi a garancia arra, hogy a rendszer a magyarországi önkormányzati sajátosságoknak meg fog felelni?
A magyarországi adaptálás jelenlegi fázisában egészen optimisták lehetünk. Erre több okunk is van. Egyrészt az Xcity-t már több országban bevezették, uniós referenciákkal rendelkezik, és az adaptációban gyakorlott finn szakemberek segítik munkánkat. Mi is átvesszük a külföldi tapasztalatokat, valamint folyamatosan konzultálunk a rendszert elsőként bevezető önkormányzatok munkatársaival. Vannak olyan alkalmazások – mint például a térképkezelés, utak és parkok nyilvántartása, bizonyos engedélyezési eljárások, ingatlan-nyilvántartás – melyek nem, vagy csak kismértékű funkcióbeli módosítást igényelnek. A tapasztalataink szerint a rendszer olyan rugalmasan paraméterezhető, hogy a komolyabb testreszabást igénylő alkalmazások – ilyen többek között az építéshatósági feladatok támogatása – szintén lehetővé teszik a helyi igények kielégítését. Ahol ez nem lehetséges, ott – mint fejlesztő cég – saját fejlesztésű alkalmazást illesztünk a rendszerhez.
Mit vár a Tekla Xcity bevezetésétől, ami az önkormányzatok érdeklődésére is számot tarthat?
A Zalaszám Informatika már működő önkormányzati rendszerei (OrganP, IRKA) mellett a Tekla Xcity bevezetésével Magyarországon egyedülállóan széleskörű kínálatot tud majd biztosítani az önkormányzati feladatok informatikai támogatására. Elemzéseink alapján biztos vagyok benne, hogy az egyik legjobb jelenleg elérhető rendszert kínáljuk, mely nem csak az önkormányzatok térinformatikai alapokat igénybe vevő feladatainak ellátását, hanem a turizmusra építő és a lakossági tájékoztatást szem előtt tartó, korszerű információs és telekommunikációs technológiát alkalmazni akaró településeket segítheti.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu