Tolna megye a harmadik évezredbe tart... 2009/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Vagyongazdálkodás

Tolna megye a harmadik évezredbe tart… 2009/2

XI. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Puskás Imre dr.
elnök
Szekszárd
Tolna Megyei Közgyűlés

HU-233. Az egyszerű földi halandó talán rendszámra gyanakszik. Valójában e két betű és három szám kombinációja a nemzetközi közigazgatási szakmai figyelem számára: Tolna megye – az oly sokat emlegetett NUTS rendszerben. Rideg statisztikai jelzés, amelynek a mögöttes valója azonban közel negyedmilliónyi lélek hétköznapjaival és ünnepeivel, civil életével, munkájával és kultúrájával együtt.

 

Akár népességét, akár területét tekintjük, az ENSZ tagállamainak sorában méretre megelőzné azok több mint tizenöt százalékát. Megyének akár hazai, akár európai uniós méretekben mégis a kicsik, az átlagon aluliak köréből való. Eredményei (és mi tagadás: gondjai) azonban figyelemre méltóak.
Ha csak a rendszerváltás óta eltelt időszakot vesszük szemügyre, akkor is sok minden sorolható. A fővárostól délre folyamot átívelő négy Duna-híd közül három is a „megyéé” (az ebben az időszakban felújított és bővített bátaszék-bajai, valamint dunaföldvár-solti között középen a legújabbak egyike: a szekszárdi). Épül (még ha az alagút vége nem is látszik) az M6-os autópálya, és az M9-es megépült szakasza is nagyobbrészt ide esik. Kisgépeket fogad az őcsényi reptér, és alakulnak a dunai kikötők is. A megye továbbra is éllovasa a magyar energiaiparnak, és az Atomerőmű élettartam-hosszabbítás, sőt akár bővítés elé tekint. Újra virágzó ágazat a bortermelés, de az agrárium egészének tekintetében is a megye az országos élmezőnybe tartozik. Ipari parkok, a nagy áruházláncak monstrumai egyfelől, kastélyszállók és megújult vagy új művelődési-oktatási intézmények, a megyei kórházi műtőblokk másfelől – jelzik az egyéb irányú fejlődést.
A válság közepette is működő gazdasági életünk hátterében sajátos társadalmi összetevők és kulturális hagyományok állnak. A termelő fegyelem megyei színvonalában sokat alakítottak – előnyünkre – a 18. században szép számban idetelepült németek. A tolnai svábság ma is meghatározó az innovációban és a kreativitásban. A később érkezett bukovinai székelység a magyar kultúra legszebb hagyományait hozta egy más tájról ide, és a nehéz sorsukban mutatott összetartásuk a mai civil erők egyik gyökere volt házunk táján. És hasznos tagjai társadalmunknak az itt élő romák is, akiknek az életéből szép számmal emelhetnénk ki a pozitív példákat.
A megye kultúrájáról, közigazgatásáról bőségesen szólnak e lapszám cikkei. És így együtt is alig valamit tudunk elmondani magunkról, annyi mindent diktálna a büszkeségünk. Fejlesztéseink egyik sarokpontja nem véletlenül az idegenforgalmi. Tolna megye annyi meglepetést és annyi különlegességet kínál az őt még nem vagy csak alig ismerőnek, hogy ennek személyes megtapasztalása minden hírverésnél többet ér. Természeti gazdagságunk – a bor mellett a védett erdő és vadállomány Gemencben és Gyulajon, valamint termálvizünk főleg Dombóvár-Gunarasban és Tamásiban – az úgy nevezett szelíd turizmus és wellness-turizmus alapjait jelentheti.
És ezek a sajátosságok továbbra is testet öltenek Tolna megyében mint az Alkotmányunk szerinti közigazgatási egységben. Törekvésünk, hogy ehhez méltó népképviselete és azt szolgáló hivatala legyen a helyi polgároknak a megyei szintű. Tudunk még sokáig jelentős többletet hozzátenni helyi társadalmunk jelenéhez és jövőjéhez is, ebben a méretben sok fontos teendőt tudunk minden más méretűnél hatékonyabban látni és végezni. Megyei Önkormányzatunk a térség „nagyhatalma” a szakképzésben, az egészségügyi ellátásban, a szociális intézményi ellátásban, a gyógypedagógiai és a gyermekvédelmi ellátásban és nem utolsósorban a közgyűjteményi-közművelődési feladatokban is. Az általunk a megye javára elnyert uniós támogatások mérőszáma immár a milliárd.
Törekvésünk, hogy Közgyűlésünk munkájáról a külső szemlélőnek ne a provinciális politikai bohózatok jelenetei jussanak eszébe, Hivatalunk működése pedig Márai Sándor elvei szerint alakuljon: „a legjobb hivatalnok és a legtökéletesebb hivatal az, amely s aki nem zavarja túlságosan az életet”.
Természetesen egy politikai döntéshozó testület, illetve egy közszolgálatot ellátó intézményhálózat is a beszámolóiban, tájékoztatóiban, jelentéseiben a maga eredményeire alapozza a büszkeségét. Számomra azonban az a legfontosabb – bármit is teszünk, azzal azt szolgáljuk, hogy még több generációval későbbi jövőben is minden itt élő állampolgár büszke lehessen önmagában arra a fogalomra: TOLNA MEGYEI.

 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu