A rendőrség és az idegenforgalom Tolna megyében 2002/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közbiztonság

A rendőrség és az idegenforgalom Tolna megyében 2002/3

IV. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Salgó László dr.
rendőr dandártábornok, megyei főkapitány


Tolna megyében – amely területileg az ország ötödik legkisebb megyéje, a lakosság számadatai alapján pedig a második legkisebb a sorban – több mint kilencszáz rendőr munkálkodik azon, hogy a 9 városban és a 99 apróbb településen élők és a Tolna megyébe látogatók nyugalmát, biztonságát biztosítsa.

 

Szekszárd nagyváros, a nagyvárosi bűnözés jellemzői nélkül. Az a tény, hogy Tolna megyét nem szegélyezi országhatár, eredményezi a minősítést: Tolna megye országos összefüggésekben még ma is a bűnügyileg közepesen fertőzött megyék közé sorolható. Rendőrsége viszont az elmúlt tíz évre visszatekintve az egyik legeredményesebb a megyei rendőr főkapitányságok közül.

Természeti adottságai méltán sorolják Tolnát az ország gyöngyszemei közé. Erdőben, vízben, vadban és halban gazdag – elég csak Gyulajt, a Gemenci erdőket, vagy a sok-sok pecás kedvencét, a zsákmányban is bővelkedő vízfelületeket említeni -, így hagyományosan mágnesként vonzza a hazai és külföldi vadászokat, horgászokat az ország minden tájékáról.

A Szekszárdi Borvidék országhatárainkon túl is nevezetes. A magára valamit is adó Tolna megyei ember saját szőlőjéből származó borral kínálja a vendégeket, márpedig a Tolna megyeiek híresek a vendéglátásról, helyi gasztronómiáról.
A gyógyturizmus is fellendülőben van, hiszen hévizekben is gazdag a környék, különösen Tamási és a Dombóvárhoz közeli Gunaras vetélkedik vízminőségben a legjobb és legfelkapottabb hazai melegvizes forrásokkal. És akkor még nem is szóltunk a Fadd-dombori Holt-Dunáról, amely ugyan nem hévíz, de jó nyarakon az akár 27-28C-ra is felmelegedő nagy vízfelületével naponta tízezreknek kínál kikapcsolódást, vízi sportolási lehetőséget.

A rendőrség számára Tolnában is az alapfeladat része az idegenforgalomból adódó feladatok elvégzése, hogy a hozzánk látogatók biztonságban tölthessék itt el a szabadidejüket, és ezt a hírt vigyék magukkal a világba. Fontos az is azonban, hogy az itt lakók biztonsága és értékeinek megőrizése is. S mivel e feladatokat a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság kizárólag saját erőre támaszkodva végzi, ez nem kis felelősség, nem kis feladat.

Természetesen a saját erőhöz az érintett önkormányzatok erkölcsi, de gyakorta anyagi felelősségvállalása is hozzátevődik. Hogy csak a dombóvári példát említsem, ahol térfigyelő rendszer üzembe helyezésével nőtt a rendőrség esélye a bűnmegelőzésre, vagy akár a konkrét elfogásokra is. Ahol az emberi szándék és akarat összeadódik az anyagi-technikai felelősségvállalással, ott az eredmények is megmutatkoznak, de ami még ennél is sokkal fontosabb, az a biztonságérzet, amely ilyen összefogással kedvező irányba tolódik el.

Számíthatunk továbbá a civil szerveződésekre is, a polgárőrség az idegenforgalmi idényben – de természetesen nemcsak akkor – hatékony segítője a rendőrségnek Tolna megyében, ahol e kapcsolat talán az országos átlagot meghaladóan eredményes, konstruktív, legalábbis dr. Túrós András ny. rendőr vezérőrnagy, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a szervezet ez év márciusában tartott országos választmányi ülésén ekként nyilatkozott.

A Tolna Megyei Vadász Kamarával és Szövetséggel, a horgász szövetséggel és az egyesületekkel, de a természetvédelem szakhatóságaival is olyan hálót sikerült szőnünk, illetve kifeszítenünk, amely egyszerre biztosítja a természeti értékek védelmét, valamint az ide látogató magyar és külföldi vendégek, a megyei tagok számára a biztonságos szórakozást, hobbit és kikapcsolódást.

A jövőben az említett értékeket tovább kívánjuk fejleszteni. Mi, Tolna megyei rendőrök legalábbis arra törekszünk, hogy változatlanul békés sziget maradjon ez a szép megye az ország bűnügyi életében. S ha társadalmi szinten segítőkre találunk a jövőben is, e kis csodát megőrizni esélyünk adatik.

Dr. Salgó László részére a "Nassau-Orange Királyi Ház Lovagkeresztjének Tiszti Fokozata" kitüntetést adományozta a holland kiránynő- első és jelenleg egyetlen magyar állampolgárként – 2001. szeptemberében.

 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu