Adósságrendezés? Igen!

A közigazgatás szakmai fóruma

Adó, helyi adó / Cikkek

Adósságrendezés? Igen!

XIII. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Bózsóné dr. Pravda Erzsébet
körjegyző
Kôtelek-Hunyadfalva


Kevesen tudják, vagy értik, hogy az adósságrendezési eljárásról szóló törvény valójában az önkormányzatok védelméről szól. Mintegy védőernyőt borít az önkormányzatra, kívül vannak az adósságok, belül a finanszírozás és a helyi bevételek és nincs gond a kötelező feladatok ellátásával.

Jó körjegyző holtig tanul, nyugdíj előtt még megtanulom az adósságrendezést.

20nagyt1.jpg

Szégyenpad, szégyenketrec, mit szól a szomszéd, micsoda katasztrófa, nem mernek rád nézni, főleg nem kérdezni és még lehetne sorolni a reakciókat, ha valaki meghallja ezt a szót adósságrendezés. És meglepődnek, ha a válasz az, most már nyugodtan alszom, nincs többé rettegés, lesz-e fizetés, segély, mikor kapcsolják ki a villanyt, a telefont, inkasszót nyújtanak be és borul minden.

Természetesen távol álljon tőlem, hogy bárkit az adósságok felhalmozására biztassak annak érdekében, hogy aztán azoktól az adósságrendezési eljárás mögé bújva szabaduljanak meg. De egy bizonyos ponton túl, amikor már látható, hogy kezelhetetlenné válik az adóssághalmaz, bele kell vágni. Tudom, sok önkormányzat van abban a helyzetben, amikor már törvényi kötelezettség lenne az eljárás megindítása, de nincs polgármester – vagy ritka mint a fehér holló – aki ezt önként felvállalná, mert nem tudja, hogy a kilábalásnak ez az egyetlen módja. Senki nem fog ugyanis segíteni, nem dob mentőövet, mi ezt kitapasztaltuk. Bár Kőtelek esetében volt remény arra, hogy ÖNHIKI támogatással jelentősen csökkentse az adósságállományát, ami pedig ebbe nem fért volna bele, az az adósságrendezési eljárás keretében már könnyebben lett volna kezelhető. Csak hát az addig igen szolgálatkész, segítő, mi isten bizony az ügyfelekért vagyunk számlavezető bankunk a Raiffeisen hatalmasat lendített az önkormányzaton lefelé. Július 1-én a Köztisztviselők Napján, amikor is ennek okán a hivatalban senki nem tartózkodott, megérkezett a várva várt majd 70 millió forint támogatás. A bank – akit természetesen, nem tudom mi céllal, informáltak az adósságrendezési eljárás várható megindításáról – még aznap elfaxolta a folyószámlahitel felmondását és vitte a pénzt. Előfordult ez más településsel is, ott uniós pénzt nyúltak le (bocs).

De maradjunk az adósságrendezésnél. Kőtelek első és életben tartott tartozása 2002-ből (!!) datálódik. Polgármesterek váltották egymást, az adósság pedig egyre szaporodott. A hitelezők pedig vártak. Tudták jól, ha megindul az eljárás, követeléseik teljes megtérülésére nem számíthatnak. Most minden követelés lejárttá vált, és kezdődhet a kilábalás. Nincs ígérgetés, sem választási, sem egyéb csak a legtakarékosabb gazdálkodás. A törvény meghatározza, mik azok a kötelező feladatok, amiket el kell látni, másra nem lehet költeni, és így is működőképes az önkormányzat.

Kőtelek jelenleg ott tart, hogy elkészült az erre az évre vonatkozó válságköltégvetés, és nem lett mínuszos. Természetesen népszerűtlen döntéseket is meg kellett hozni – a létszámcsökkentés mindig az – de lehet, hogy néhány embernek nem munkát, csak munkahelyet adott az önkormányzat. A neheze ezután jön, teljes pénzügyi átvilágítás eredményeképpen – esetleg külső szakértő bevonásával – össze kell állítani a reorganizációs programot ami hosszú távra kell, hogy biztosítsa az önkormányzat pénzügyi stabilitását. A program összeállításánál már arra is figyelni kell, hogy az önkormányzati rendszer és a közigazgatás átszervezése miatt nem csak feladatokat, de forrásokat is el fognak vonni.

Egyrészt tehát fel kell tárni a még meglévő tartalékokat, és van lehetőség reorganizációs hitel igénybevételére is. Na, ez utóbbiról még semmit sem tudunk, ugyanis még egyetlen adósságrendezési eljárás keretében sem vették ezt igénybe, nincs kialakult gyakorlata.

Eközben a másik település, Hunyadfalva – nem gondok nélkül – de biztonságosan gazdálkodik.

Igen érdekes és speciális a körjegyzőség helyzete. A pénzügyi gondnokról még nem tettem említést. Egyik jogosítványa, hogy az önkormányzat és költségvetési szerveinek bankszámlája felett ő rendelkezik, a számlák kifizetése, utalás csak az ő jóváhagyásával történhet, egészen pontosan ő végzi az utalásokat, így biztosítva azt, hogy csak a kötelező feladatok ellátására történjen pénzfelhasználás.
A helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló 1996. évi XXV. törvény 4. § (2) bekezdése szerint adósságrendezési eljárás akkor kezdeményezhető, ha a helyi önkormányzatnak vagy az önkormányzati költségvetési szervnek áll fenn tartozása (leegyszerűsítve). Ebből az következik, hogy az adósságrendezési eljárás kiterjed az önkormányzat költségvetési szerveire is. A körjegyzőség önkormányzati költségvetési szerv, csak nem egy önkormányzaté. Két önkormányzat hozta létre és tartja fenn, biztosítja a működéséhez szükséges pénzeszközöket. Amikor ezt a pénzügyi gondokkal közöltem, és feltettem a kérdést a körjegyzőség gazdálkodásának felügyeletéről, hirtelenjében nem tudott mit kezdeni a problémával. A döntése ez ügyben az lett, hogy a körjegyzőség gazdálkodását a pénzügyi gondnok nem felügyelheti mivel Hunyadfalva nem érintett az adósságrendezési eljárásban, az általa átadott pénzeszközök felett nem diszponálhat, nem lehet ugyanis kiválogatni, melyik forint melyik önkormányzattól érkezett. Jelenleg ez a Kormányhivatal jogértelmezése is. Ugyanakkor ez önkormányzati szinten vitákat eredményezett, mondván, hogy a köztisztviselők így kivételezett helyzetben vannak, például amiatt, hogy az adósságrendezési eljárás alatt is kapják a cafeteria juttatást. Ami egyébként törvényes. Színesíti a képet, hogy Hunyadfalva önkormányzata jelenleg még elmaradásban van a körjegyzőség részére fizetendő támogatással az elmúlt évből. Ezt az adósságát most kezdi rendezni, ami jelentősen meg fogja emelni a körjegyzőség költségvetését. Ebben az esetben is csak a körjegyzőség használhatja fel az átadott pénzeszközöket, őt illeti, nem használhatja fel Kőtelek adósságának rendezésére, számláinak kifizetésére.

Összességében megállapíthatjuk, hogy a körjegyzőség jogi helyzete, elsősorban gazdálkodásának szabályozása adósságrendezési eljárás esetén törvényi szinten nem tisztázott, csak jogértelmezések vannak a joghézag pótlására.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu