Furcsa jegyzői döntés után birtokvédelmi jogvita az enesei határban

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Furcsa jegyzői döntés után birtokvédelmi jogvita az enesei határban


A Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, Bitay Márton is Enesére látogat ma, hogy előrelépés szülessen az elmúlt hónapokban egyre jobban elmérgesedő földügyben. Az állam a magyar gazdákat akarja megvédeni egy külföldi cégtől – értesült a hirado.hu.

Akár már a mai napon közelebb kerülhetnek az enesei földügy megoldásához az érintettek, ugyanis – információink szerint – délután a helyszínre utazik Bitay Márton. Az állami földekért felelős államtitkár szerint felháborító, ami a településen folyik. Bitay az ellen is felemelte a szavát, hogy a jegyző birtokvédelemben részesítette a külföldi tulajdonban lévő Inícia Zrt. földjeit, amit a cég korábban az államtól bérelt.

Az Inícia Zrt. által az ikrényi és enesei határban művelt 750 hektár állami földterület bérleti szerződése tavaly járt le. A cégnek még így is több száz hektár állami földbérleménye maradt.

A lejárt bérleti szerződés által érintett földterületre kiírt pályázaton az Inícia Zrt. is indult, ám nem nyert. A szántóföldet tizenkét környékbeli gazda közt osztották szét.

A vetési munkálatokat már nem az angol-skót háttérrel rendelkező cég, hanem a gazdák végezték, vagyis már ők kerültek birtokon belülre. Június végén a termés betakarítását – legalább tíz hektáron – azonban az Inícia Zrt. kombájnja kezdte meg, a feldühödött helyiek álltak a jármű útjába. A folytatást a vagyonőrök és a rendőrség fellépése akadályozta meg.

Forrás: hirado.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu