Pétervására Környéki Jegyzőklub 2009/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Pétervására Környéki Jegyzőklub 2009/5


A legtöbb jegyzőklub így a Pétervására Környéki Jegyzőklub megalakulása is a rendszerváltás időszakára esik. A közigazgatás korábbi szervezetrendszerében, a törvényalkotás terén történt jelentős változások következtében kialakult helyzetben a jegyzők szakmai téren egymástól reméltek segítséget.

 

A konzultációban rejlő lehetőségeket felismerve Pétervására Város Jegyzője dr. Gyula Zoltán kezdeményezésére és vezetésével alakult meg 1991-ben a Pétervására Környéki Jegyzőklub, 20 fővel. A konzultációk alkalomszerűek voltak, helyszínei pedig mindig más polgármesteri hivatal. A témában előre megállapodtuk és igyekeztünk vitaindító előadásra egy külső szakembert meghívni. A klub működésében volt egy kis szünet 1993-94-ben, de 1995-től ismét rendszeressé váltak a találkozók. Ezen időponttól a klub székhelye Sirok lett, a konzultációkat is itt tartjuk. A klubnak jelenleg 22 fő a tagja van és nem csak Pétervására körzetéből, nem csupán ebből a kistérségből. Ez nem jelenti azt, hogy a rendezvényen minden alkalommal jelen van a 22 fő, átlagban 10-15 fő jelenik meg. Nem bejegyzett szervezet, az esetlegesen felmerülő költségeket felváltva fedezzük. Kollégáink egy része tagja a Magyar Közigazgatási Kar (Társaság) Heves Megyei Tagozatának, ezért voltak már közös rendezvényeink. Továbbra is alkalomszerűen működünk, a témára a kollégákkal közösen teszünk javaslatot. Aktualitást ad például egy új jogszabály megjelenése, egy adott témában tartott ügyészi vizsgálat, egy belső ellenőri jelentés, vagy olyan jogszabályi kötelezés, mely jelentős, határidőben elvégzendő feladatot ró a jegyzőkre. Az adott szakterülethez igyekszünk olyan előadót, konzultáció vezetőt meghívni, aki meglátásunk szerint segít a téma feldolgozásában. Az Észak-magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatal szakemberei sok segítséget adnak számunkra. Ezenkívül volt már vendégünk alkotmánybíró, országgyűlési képviselő, az Önkormányzati Minisztérium munkatársa, az Egri Városi Bíróság bírája, szakhatóságok munkatársa. Mindannyian úgy érezzük, hogy ezekre a kis csoportban történő konzultációkra nagy szükségünk van, sokat tanulunk egymástól, a kollégák „jogesete” mindig jó útmutatást ad. A jog útvesztőiben próbálunk azonos gyakorlatot is kialakítani. Van olyan jelentős terület (pl. KET) amikor a központi továbbképzések mellett is megszervezzük a konzultációt. Kötetlen programra is volt már példa az eltelt évek alatt, de ez sajnos elég ritka. Volt olyan rendezvényünk, melyre minden település polgármesterét is meghívtuk, s egy kötetlen beszélgetéssel és ebéddel zárult. A kollégák zöme elfoglalt és erre sajnos ritkán van idő.
Közös álláspontunk, hogy ezen konzultációknak nem csupán a szakmai tartalma, hanem egymás munkájának, a környező települések gondjainak megismerése, és nem utolsó sorban a kollégák kapcsolatának ápolása  terén is nagy jelentősége van.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu