INFORMATIKAI FEJLESZTÉSSEL KORSZERŰSÖDIK AZ INGATLAN-NYILVÁNTARTÁSI ADATSZOLGÁLTATÁS

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

INFORMATIKAI FEJLESZTÉSSEL KORSZERŰSÖDIK AZ INGATLAN-NYILVÁNTARTÁSI ADATSZOLGÁLTATÁS


A Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) 1.517.056.167 forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert el 2012. február 1-én az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program EKOP-1.2.13 „Integrált Nemzeti Ingatlankataszter (INIK)" című kiemelt konstrukció keretében. Az informatikai fejlesztés során korszerűsítették a teljes földhivatali informatikai infrastruktúrát és az állami földvagyon nyilvántartását. A FÖMI és a NFA együttműködésével megvalósult projekt eredményeképpen az eddigi földrajzilag elkülönült földhivatali ingatlan-nyilvántartási adatbázisokat felváltotta a FÖMI-ben elhelyezett fejlett, modern, költségtakarékos központi adatbázis. A projekt során olyan új szolgáltatásokat hoztak létre, amelyek jelentősen hozzájárulnak a földhivatali ügyintézések hatékonyságának és sebességének növeléséhez.


Szinte nincs olyan felnőtt állampolgár, akinek ne lett volna valamilyen földhivatali intéznivalója. Gyakran tapasztaltuk, hogy a korábban száznál is több telephelyen tárolt adatbázisok, eltérő számítógépes környezet nehezítették az eljárásokat. Az ügyfelek azonban mostantól hatékony és gyors ügyintézésre számíthatnak, a földmérő vállalkozások számára is elérhetővé válnak az ingatlan-nyilvántartás adatai. Mindez annak köszönhető, hogy az ingatlanügyi adatok feldolgozását, adattárainak üzemeltetését végző FÖMI valamint az állami földtulajdon nyilvántartásáért felelős NFA az Európai Unió támogatásával jelentős informatikai fejlesztést valósított meg.


Az INIK projekt keretében létrehozott új számítógépközpont mostantól biztosítja a földhivatali ingatlan-nyilvántartási adatok magas szintű rendelkezésre állását és a jelentkező adatigények automatikus kiszolgálását. Az adatbázisokat tartalmazó korábbi 119 különböző telephelyen üzemeltetett informatikai rendszereket, különböző hardver környezetet a FÖMI-ben kialakított modern szerverpark váltja le, melynek üzemeltetése, karbantartása gazdaságosan végezhető. A fejlesztés egyik feltétele a földhivatali alkalmazások, a földhasználati nyilvántartás és a számlázó rendszer korszerű rendszerré történő átalakítása volt. A korszerűsítések során átalakították a földügyi szakigazgatósági alkalmazásokat, így a nagy tömegben jelentkező ügyek hivatali ügyintézési ideje csökken. A TAKARNET elektronikus adatszolgáltatási rendszerben a jogosult földmérő vállalkozások részére elérhetővé váltak az ingatlan-nyilvántartás térképi adatai. Az állami intézmények ingatlan-nyilvántartási adatokra vonatkozó igényének kiszolgálására elkészült egy elektronikus adatszolgáltatást segítő rendszer, amely segítségével az elektronikus adatátvitel az intézmények között közvetlenül megvalósulhat.


Az NFA alprojekt egyik eredménye az a harmonizált adatbázisra épülő korszerű informatikai infrastruktúra, amely egyszerre képes széles körűen kiszolgálni az NFA működéséhez szükséges tevékenységeket, illetve a nemzeti vagyonhoz kapcsolódó adatszolgáltatási, adat-nyilvántartási igényeket. Szintén a projekt keretében létrehozott @VATAR rendszer moduláris felépítésének köszönhetően egységes, jól kezelhető és átlátható adattárolást tesz lehetővé, támogatja a csoportmunkát, hatékonyabban és rövidebb határidővel tudja kiszolgálni a kormányzati és társadalmi adatszolgáltatási igényeket.

 

Forrás: Földmérési és Távérzékelési Intézet

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu