Törvényességi ellenőrzés?!

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Törvényességi ellenőrzés?!


A Kormány benyújtotta az Országgyűlésnek az Ötv. újabb tervezetét a törvényességi ellenőrzés helyreállítása érdekében

A Kormány mielőbb meg kívánja szüntetni azt az alkotmánysértő mulasztást, ami miatt a közigazgatási hivatalok jelenleg nem láthatják el a helyi önkormányzatok törvényességi ellenőrzésének Alkotmányban előírt feladatát.
A Kormány olyan kompromisszumos törvényjavaslatot terjesztett az Országgyűlés elé, mely az ellenzék javaslatait is tartalmazza. A helyi önkormányzatok törvényességi ellenőrzését ellátó közigazgatási hivatalok újra megyei/fővárosi illetékességgel működnének; ezzel teljesülne a legnagyobb ellenzéki párt fő követelése.
Ugyanakkor érvényesülne a Kormány ésszerűbb költséggazdálkodást, racionalizációban rejlő előnyök biztosítását célzó törekvése is.
Tovább működnének a regionális államigazgatási hivatalok, megőrizvén ezzel a regionalizáció szakmai és hatékonysági előnyeit (pl. kisebb, költségtakarékosabb, átláthatóbb struktúra, kevesebb vezető, egységesebb joggyakorlat).
A fővárosi/megyei közigazgatási hivatalok a regionális államigazgatási hivatalokon belül önálló hatáskörrel rendelkező szervezeti egységként működnének a jövőben.
A Kormány bízik abban, hogy kompromisszumos javaslatához az ellenzék konstruktívan viszonyul majd és a 2/3-os törvénymódosítás megszavazásával mielőbb helyreállítható lesz az önkormányzatok törvényességi ellenőrzése.


Budapest, 2009. augusztus 3.
       

   Önkormányzati Minisztérium
       Sajtó és Kommunikációs főosztály

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu