A Szobi kistérség bemutatása 2004/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Kistérségek

A Szobi kistérség bemutatása 2004/3

VI. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Kempfné Dudás Hilda jegyző



A Szobi Statisztikai Kistérség „jogi alapokon” történő szerveződése először 1997-ben, mint Ipoly menti Önkormányzatok Településfejlesztési Társulása egyesületként szerveződött meg. Ezt követően a mai formájában 2003. december 8-án (szintén ua. települési körrel lehatárolva) „Szobi Kistérségi Önkormányzatok Területfejlesztési Társulása” néven szerveződött meg.
Az előzményekhez azonban mindenképpen hozzátartozik az, hogy már 1990-től a Dunakanyar és az Ipoly-völgye települései számos esetben hoztak létre különböző céllal ún. programtársulást. Ilyen volt például az is, amikor Szob gesztorságával egy 40 települést érintő (3 megyét: Pest, Nógrád, Komárom) vezetékes gázépítés beruházása valósult meg.
Ugyanúgy történt akkor is, amikor is az Ipoly-völgye és térsége 6 települést érintő kommunális csatornahálózat építését oldották meg közösen az önkormányzatok. Mindezeket csak azért írtam le bevezetőül, hogy jelezni tudjam, igazában nem volt előzmény nélküli és nem volt szervezésében nehéz a Kistérségi Társulás létrehozása.
Az első időszakban 1997-2003 között Vámosmikola székhellyel működött a társulás, ami azt jelentette, hogy Vámosmikola Polgármesteri Hivatal gesztorságában és Vámosmikola polgármesterének (Durján Miklós) elnökségével alakult ki a Kistérségi Iroda. A társulás igen sok szép eredményt ért el, már a megalakulást követő kezdeti időszakban is, hiszen közel 100 millió Ft pályázati forrást tudott elnyerni a térségi gázberuházás fejlesztéséhez. Komoly forrásokhoz jutott a térség a vízhálózat bővítéséhez, fejlesztéséhez is.
A 2003. évi szervezeti átalakítást a jogi háttér időközbeni megváltozása tette indokolttá. Így az egyesület közigazgatási alapon szervezett társulássá vált. Most szerveződik a Kistérségi Iroda. Szob város gesztorságával és a szobi polgármester (Remitzky Zoltán) elnökségében. A Kistérségi Társulás a napokban fogadta el a társulás programját, ami egyébként a már több éve elfogadott program aktualizálását jelentette.
Ebben a program – kiegészítésben legfőképp az uniós csatlakozásból eredő kihívások és lehetőségek minél hatékonyabb kezelése került részletezésre.
A társulás fő küldetése, filozófiája az „Ipoly-völgye az egészséges kistérség” megvalósítása, amely feladaton minden térségbeli civil szerveződéssel (Natúrpark, Vállalkozók Klubja stb..) együttműködve dolgozik. A társulás havonta ülésezik, ahol valamennyi alkalommal meghívottak is részt vesznek, akik az egészségügy, helyközi közlekedés, hulladékgazdálkodás, környezetvédelmi program és igen sok más, a településfejlesztéssel és önkormányzati szolgáltatásokkal összefüggő témakörök szakértői. A havi üléseket mindig más-más településen tartják azzal a céllal, hogy a társult önkormányzatok vezetői még jobban megismerhessék egymás települését. A 13 településből álló (Zebegény községtől Bernecebaráti községig bezárólag) település együttes sajnos még mindig a kiemelten támogatandó kistérségek közé tartozik, hiszen azok a mutatók amik e besoroláshoz való tartozást megalapozzák napjainkban is még ilyen állapotúak.
A települési vezetők igen kis részben cserélődtek ki az elmúlt 14 év alatt, így a személyes kapcsolatuk is hosszú évekre nyúlik vissza. (Pl: a 2002-es választáson 2 polgármester személyében történt változás.) Ez a helyzet nagyon megkönnyíti az együttműködést, továbbá az a tény is, hogy a polgármester mindenhol helyi kötődésű: vagy már eleve itt született, vagy több évtizede a településén lakik.
A kistérség jelenleg nem nevezhető a klasszikus értelemben vett többfunkciós társulásnak, hiszen intézmény fenntartó, vagy egyéb közigazgatási szerveződésben sem társulási alapú az ellátás. Ez vélhetően a közeli, vagy a kicsit távolabbi jövő feladata lesz, aminek való megfelelést mindenképp szeretné elérni az önkormányzati társulás.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu