Ahol a csend még hallható Talentum Falusi Turisztikai Fogadóhely 2005/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Ahol a csend még hallható Talentum Falusi Turisztikai Fogadóhely 2005/5

VII. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Gadoczi Bertalan



A Miskolctól 42 km-re északra fekvő, erdőktől és gyümölcsösöktől körbefogott csereháti kis zsákfaluban a Talentum Fogadóhelyhez tartozó falusi vendégházban, élményudvaron, erdei iskolában és kézműves házban a természet, a falusi élet és saját kreativitásunk felfedezésének élménye várja a csendre, nyugalomra, a természet közelségére vágyó családokat, baráti társaságokat, iskolai csoportokat.

 

A programajánlatból kiemelhető a Magyarországon csak néhány éve terjedő, az iskolások számára a tanítási időszakban a tantervi követelményekhez illeszkedő, komplex erdei iskolai program biztosítása. Ma még az iskolavezetés, a tanárok és a szülők is kissé idegenkedve fogadják a tanítás szabadba, a megismerésnek leginkább kedvező terepre való kihelyezését. Pedig akik már belekóstoltak, meggyőződéssel vallják, hogy a 4-5 napos erdei iskolai kurzus a természetről, a társadalomról és a kettő egymáshoz való viszonyáról lényegesen többet tud a gyerekekkel megértetni, mint ugyanannyi hagyományos tanítási óra.

Az irotai Talentum Erdei Iskola programjában jól ötvözi a csereháti dombok geológiai és geomorfológiai adottságaiból, a környező erdők élővilágából adódó lehetőségeket és a hagyományos népi gazdálkodás még meglévő elemeinek megismerése, az arculatában és részben életmódjában hagyományos falusi élet, valamint a helyi kézműves ház nyújtotta kulturális és közösségi élményekkel. Az erdei iskolai program fő moduljai:
1. A természet felfedezése (8 óra) (földrajz, biológia, környezetvédelem)
Séta a tanösvényen és a herba-parkban. Felfedező túra a falu körül. Fakitermelés megtekintése. Vadles.
2. Porta-túra (8 óra) (néprajz, földrajz, történelem)
A falu felfedezése. A föld. A lakás. Az ünnepek. Kenyérsütés. Vajköpülés.
3. Ügyes kezek (8 óra) (kézművesség, rajz)
Szövés, batikolás. Fazekasság. Gyertyaöntés, Papírmerítés, festés, rajzolás, díszítés. Kiállítás. Környezetvédelem (8 óra) (kémia, biológia, földrajz, fizika)
Vízminőség mérése, vízvédelem. Helyi környezeti probléma feltárása. Szelektív hulladékgyűjtés, hulladékok újrahasznosítása. Komposztálás. Szórólap készítése.
4. Este a fonóban (4 óra) (irodalom, dráma, ének-zene)
Fonóbeli szórakozások, játékok. Népdalok, népszokások dalai. Bábjáték. Népszokások, történetek dramatizált megjelenítése.
5. Játéktér (4 óra) (testnevelés)
A bige és a méta játék. A tájékozódási futás alapjai. Számháború.
6. Napi rutin (4 óra) (földrajz, gazdálkodás, kommunikáció)
Időjós: Az időjárás elemeinek és változásának megfigyelése. Napi rendszeres hőmérséklet, csapadék mérése,
Krónikás: A napi események szöveges és képi rögzítése, az erdei iskola újságjának szerkesztése
Gazda: Részvétel az állatgondozás napi rutinjában, a gazdálkodás néhány fortélyának elsajátítása
Természetesen nem csak a diákokat, de az országos kék túra útvonalán haladó turistákat, pihenésre vágyó családokat, egy-két napra a világtól elvonulni kívánó baráti társaságokat, munkahelyi kollektívákat is szívesen látják. A kényelmes szálláshely, a szépen parkosított, gondozott udvar, a hangulatos ki tó, a gyógy- és fűszernövény parcellák, a mezítlábas ösvény mellett az üstben főtt, kemencében sült népi ételek is segítenek a kikapcsolódásban, a falusi hangulat megélésében. Télen kívánságra disznóölést, tavasszal az immár hagyományos „Nyitnikék” rendezvényt, nyaranta egyetemistáknak falukutató táborokat, ősszel hecsedli főzést szerveznek.
A hely a Felvidék bebarangolásához is jó kiindulópont. Az aggteleki és a tokaji világörökségi helyszínek, Miskolc-Tapolca és Bogács fürdői, Krasznahorka és Zemplén várai, Kassa és Sárospatak egyaránt egynapos autós túrákra elérhetők. Az autóval nem rendelkezők helyben kerékpárt bérelhetnek, és azzal kereshetik fel a Cserehát és a Bódva-völgy nevezetességeit, elsősorban a kis középkori templomokat, az építészeti arculatukat megőrzött aprófalvakat és a csereháti kézműves hálózat többi elemét.
Ha szerencséjük van, a Cserehátot jól ismerő tulajdonosok személyesen vezetik be a látogatót hazánk eme méltatlanul elhanyagolt kistájának titkaiba, fejlesztése stratégiai kérdéseibe.
További információk: reglex@axelero.hu, www.irotalentum.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu