Automata parkolórendszerek

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Informatika

Automata parkolórendszerek

IX. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
AdminisztrátorA városi lakosság számának folyamatos növekedése, a rendelkezésre álló terület telítettsége, a személygépjárművek számának növekedése komoly feladat elé állítja az ingatlanfejlesztőket, hogy az új projekteknél, felújításoknál megfelelő számú parkolóhelyet biztosítsanak.

 

 

A probléma megoldására a legkorszerûbb technológiákat alkalmazva fejlesztették ki az automata parkolórendszereket, amelyek flexibilitása lehetõvé teszi, hogy olyan ingatlanokon is ki lehessen alakítani területeket az autóknak, ahol hagyományos garázsokat nem lehet építeni. 

 

Takarékos építkezés

 

Az építéshez szükséges terület 50–60 százalékkal kisebb, mint a hagyományos garázsoknál. Rövidebb a kivitelezési idõ, a rendszer mind vasbeton, mind acélszerkezettel használható. Nincs szükség rámpákra, közlekedõutakra, lépcsõkre, liftekre, világításra, szellõztetésre stb. A gépjármûvek motorja a parkolás ideje alatt nem mûködik. A kisebb alapterület és rövidebb építési idõ miatt a közterületi mélygarázs kivitelezésénél kisebb zöld területet rövidebb idõre kell megbontani, maximálisan védve a környezetet. 

 

Alkalmazási lehetőségek

 

Az automata parkolórendszereket a parkolóházak, irodaházak, szállodák, lakóingatlanok mellett gépjármû-bemutató termek és szervizek tulajdonosai is tudják használni. Alkalmazni tudják ott is, ahol fontos, hogy kis alapterületen nagy mennyiségû gépjármûvet lehessen biztonságosan tárolni – az automata parkolórendszerekben tárolt gépjármûvekhez ugyanis illetéktelenek nem tudnak hozzáférni. Automata parkolórendszer telepíthetõ felújított épületek belsõ udvarába, szûk foghíjtelkekre is, akár föld alá is, nemcsak a föld fölé. 

 

Magyarországi projekt

 

A DSS-MP Magyarország Kft. 2005 végén kezdte el forgalmazni a dél-koreai MP System típusú automata parkolórendszereket Magyarországon. 2007. január elején a Budapest VII. kerület, Akácfa utca 60. alatti telken megkezdõdött a cég elsõ magyarországi automata parkolóházának építése. A foghíjtelken 341 állásos parkolóház épül a Villamosenergia Ipari Társaságok Nyugdíjpénztárának beruházásában. A parkolóház üzemeltetési feladatait a beruházó kötött szerzõdése alapján a cég látja el.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu