Európai Választási Szakértők Egyesülete – ACEEEO 2006/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Választás

Európai Választási Szakértők Egyesülete – ACEEEO 2006/5

VIII. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Dolina Kinga



A 2006-os ACEEEO jubileumi konferenciát Egyesületünk közösen szervezte a lett Központi Választási Bizottsággal Jurmalában.

 

A konferencián, amely 2006. augusztus 30-tól szeptember 2-ig tartott, 33 ország képviseletében 150 választási szakértő vett részt. A Választási Bizottságok képviselőin kívül, a következő nemzetközi szervezetek képviselői vettek részt: Európa Tanács – Parlamenti Közgyűlés, Európa Tanács – Velencei Bizottság, EBESZ, International IDEA és IFES. A konferenciát a lett Köztársasági Elnök, Mrs Vaira Vīķe-Freiberga nyitotta meg.

A konferencia keretén belül megünnepeltük az Egyesület fennállásának 15. évfordulóját – ez alkalomból az ACEEEO megjelentetett egy jubileumi könyvet, mely tagországaink választási rendszerét és az elmúlt 15 év alatt bekövetkezett változásokat mutatja be; elfogadtuk az Egyesület új alapszabályát és nevét, mely szerint 2006. szeptembertől az ACEEEO új neve: Európai Választási Szakértők Egyesülete. Az idei konferencián felvettük társult intézményi tagnak a kirgiz Központi Választási Bizottságot és döntés született arról, hogy a 2007-es éves konferenciát a Velencei Bizottsággal közösen szervezve, Strasbourgban tartjuk.

A konferencián megtárgyaltunk aktuális választásszakmai kérdéseket is, különös tekintettel a népszavazás technikai és jogi aspektusaira, és aláírtunk egy együttműködési megállapodást az Amerikai Választásokat Elősegítő Bizottság elnökével az elektronikus szavazás területén.

Hagyományainkhoz híven idén is megrendezésre került a Választástechnikai Kiállítás, ahol 10 nemzetközi cég állította ki termékeit, továbbá ismét megrendezésre került a Választás Történeti Kiállítás, ahol Egyesületünk elmúlt 15 évét és 22 tagországunkat mutattuk be.

A konferencia anyagai és előadásai a http://www.aceeeo.org/conferences/2006/ honlapon érhetőek el.

 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu