Hétfőn dönthet a parlament a települési kórházak átvételéről

A közigazgatás szakmai fóruma

Egészségügy / Hírek

Hétfőn dönthet a parlament a települési kórházak átvételéről


voroskereszt_.jpgValószínűleg jövő hétfőn lesz a zárószavazása az Országgyűlésben annak a törvényjavaslatnak, amelynek értelmében az önkormányzati fenntartású kórházak május 1-jével állami kézbe kerülnek – jelentette be Török Krisztina, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója egy csütörtöki konferencián Budapesten.

Mint mondta, bíznak abban, hogy a javaslatot hétfőn megszavazza az Országgyűlés, május 1-jével átvehetik az érintett intézményeket, és július elsejével elindulhat az egészségügyi fekvőbeteg-ellátás új rendszere. 
Török Krisztina hozzátette: a központi, állami kézbe kerülő intézmények listája két részre osztható, ezen 53 plusz 14 intézmény van. Az első csoportba tartoznak azok a kórházak, amelyeknek a tulajdonosa, fenntartója lesz az állam. A második csoportnál magát a szolgáltatót nem veszi át az állam, csak az intézmények által bármilyen jogcímen használt önkormányzati ingó és ingatlan vagyon kerül központi fenntartásba.

Mint a főigazgató felidézte, 2012. január 1-jével a megyei és a fővárosi önkormányzat fenntartásában álló intézményeket vette át az állam. Májustól az összes fekvőbeteg-, majd 2013 januárjától az összes járóbeteg-ellátó intézmény fenntartójává válik a GYEMSZI.

Török Krisztina megjegyezte: több, májusban állami kézbe kerülő városi kórházban már most kritikus az eladósodottság mértéke, néhol működési támogatásokat is elvontak az intézményektől.

A következő időkben – "hacsak nem történik valami csoda" – nem lesz több pénz az egészségügyben – mondta. Ezért mindenképpen növelni kell a hatékonyságot. Ehhez a forrásokat úgy kell elosztani, hogy közben mind a működésből, mind a központi közbeszerzések révén minden hatékonysági tartalékot kiaknázzanak. Az egységes irányítás révén amit lehet, központilag szereznek majd be: gyógyszert, földgázt, áramot – sorolta a főigazgató.

A cél, hogy minél több forrás maradhasson az intézményeknél, hogy az ágazatban dolgozók bérére fordíthassák. Mindeközben a GYEMSZI számára a legfontosabb a biztonságos betegellátás. Az intézmény legfőbb feladatának azt tekinti, hogy az egészségügyben a szolgáltatás színvonala emelkedjen – hangsúlyozta Török Krisztina.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter március 30-án nyújtotta be az Országgyűlésnek a települési önkormányzatok fekvőbeteg-szakellátó intézményeinek átvételéről és az átvételhez kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló javaslatát, ennek értelmében május 1-jével az összes önkormányzati fekvőbeteg-ellátó intézményt átvenné az állam.

A javaslat indoklásában az olvasható: a kormány célként határozta meg az egészségügyi intézményrendszer átalakítását az ellátás színvonalának emelése, egységessége és hatékonyabb, költségtakarékosabb intézményfenntartás céljával. Ennek érdekében – a tervezett három helyett – két lépcsőben átveszik az önkormányzatoktól a fekvőbetegek ellátását biztosító intézményeket.

www.mti.hu 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu