Járóbeteg szakellátás Nyergesújfalun és Lábatlanon 2008/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Egészségügy

Járóbeteg szakellátás Nyergesújfalun és Lábatlanon 2008/1

X. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Adolf Józsefné
jegyző
Nyergesújfalu


A 2006. évi CXXXII. törvény elfogadásával és alkalmazásával az egészségügyi ellátórendszer struktúrájának átalakítása megkezdődött.

Az aktív fekvőbeteg ellátás kapacitás mennyiségének törvényi csökkentése következtében a nem feltétlenül kórházi ellátást igénylő betegek egy része kikerül ebből az ellátási formából. A kórházi ellátás struktúrájának átalakításához hasonlóan a kormány a járóbeteg-szakellátás ellátórendszerét is át kívánja alakítani. Legfőbb célkitűzése, az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés területi kiegyenlítése, az elaprózott ellátások megszüntetése és egy helyre történő koncentrálása. Ennek megvalósítása érdekében novemberben pályázati felhívást tettek közzé, amelyben többek között az önkormányzatok alapszintű járóbeteg szakellátó fejlesztés, illetve alapszintre fejlesztésre pályázhatnak.

 

Jelenleg 4 település, Nyergesújfalu, Lábatlan, Bajót, Süttő járóbeteg szakellátását, mintegy 17 ezer lakost a nyergesújfalui és a lábatlani szakrendelő látja el.
Lábatlanon egy korszerű 2000-ben épült egészségház működik az alapellátás mellett 37 szakorvosi és 30 nem szakorvosi órával, Nyergesújfalun egy felújításra szoruló rendelőintézetben működik az alapellátás mellett 92 szakorvosi és 50 nem szakorvosi óraszámban.
Az egészségügyi ellátás várható átalakításának irányait figyelembe véve a két város járóbeteg szakellátásának működtetését át kellett gondolnunk. A Közép-dunántúli Regionális Operatív Program keretében kiírt KDOP-2007-5.2.1.A „Az Egészségügyi szolgáltatások fejlesztésére” kiírt pályázat kijelöli az egészségügyi járóbeteg szakellátásokban tervezett szolgáltatási koncepciót, az átalakítások irányát. A pályázat célkitűzései egybeesnek a mikrotérség elképzeléseivel, melyek:
– Az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés területi kiegyenlítése, a társadalmi esélykülönbségek csökkentése;
– A szolgáltatási hiányok megszüntetése és bővítése a szükségleteknek megfelelően;
– Az ellátást biztosító szolgáltatások komplex rendszerének kialakítása.
A pályázatban építés és eszközbeszerzés támogatható.
Nyergesújfalu az alábbi feltételrendszernek
a.) Az intézmény által ellátott lakosság száma minimum 13 500 fő;
b.) Négy alapszakma biztosítása (általános sebészet, belgyógyászat, nőgyógyászat, gyermekgyógyászat) és működtetése;
c.) A szakellátást minimum és maximum 200 szakorvosi óra / hét és hozzá kapcsolódóan maximum 120 nem szakorvosi óra/hét keretben kell nyújtani. (A négy alap szakmán kívül egyéb szakrendelések működtetése 200 szakorvosi óra/hét teljesítésével)
megfelel, ezért a pályázati felhívásnak eleget tud tenni. Amennyiben pályázata sikeres lesz vállalja a négy település (17 000 fő) járóbeteg ellátását. A tervek szerint a meglévő szakmákon kívül (belgyógyászat, nőgyógyászat, fül-orr gégészet, szemészet, reumatológia, neurológia, pszichiátria) – a 200 szakorvosi óra elérése érdekében – általános sebészeti ellátás, ortopédia, a belgyógyászaton belül gastroenterológia fog működni még az újjáépített szakrendelőben.
Lábatlan város ugyanakkor a pályázati feltételeknek nem tud eleget tenni, az épület jó állaga, a szakorvosi órák alacsony száma, a pályázat egyéb feltételei miatt, pl. párhuzamosan nem működhet a két településen ugyanaz a szakellátás.
Nyergesújfalu és Lábatlan a jövőbeni szakellátásainak működtetését ezért úgy kívánja összehangolni, hogy Lábatlanon az Egészségház kihasználtsága érdekében kapacitás átcsoportosítást fog kérni az OEP-től, és a nyergesújfalui szakellátást kiegészíti bőrgyógyászati, kardiológiai, ultrahang diagnosztikai, valamint urológiai szakrendelésekkel.
A fenti együttműködés a két város között azt gondoljuk jó példája annak, hogy az egészségügyben létrejövő kedvezőtlen folyamatok ellenére összehangolt fejlesztési elképzelésekkel, megfelelő egészségügyi szakellátást lehet kialakítani.
Sikeres pályázat esetén a fejlesztés eredményeként elmondhatjuk, hogy a mikrotérség lakossága számára elérhető lesz a szakmailag releváns, definitív járóbeteg szakellátás.

 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu