Kétezer év – kétezer kulturális esemény 2010/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Kétezer év – kétezer kulturális esemény 2010/1

XII. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Ruzsa Csaba igazgató - Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010



Pécs városa történelmi lehetőség előtt áll, hiszen az a megtiszteltetés érte, hogy ebben az évben viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet a németországi Ruhr-vidék és a török Isztambul társaságában.

 

A cím számos előnnyel jár a város és a régió számára. A nyertes pályázat, amelynek eredményeként Pécs kapta meg ezt a rendkívüli lehetőséget, öt pillérre épült: a város kétezer éves hagyományaira, valamint a kulturális újításra, a regionalizmusra, a multikulturalitásra, s emellett a pályázatírók fontos szerepet tulajdonítottak a kapuváros jellegnek: Pécset a Balkán kapujaként definiálták. A program lényege tehát a kulturális alapú városfejlesztés, a város regionális és nemzetközi pozíciójának megerősítése, tehát az, hogy Pécs kerüljön fel Európa kulturális térképére. Mindemellett a tematikus felevezető évek során 2006-tól minden évben több száz színvonalas kulturális-művészeti eseményt kínáltunk, 2010-ben pedig több mint 500 program csábítja majd a vendégeket a mediterrán hangulatú városba.
A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program fontos része a munkahelyteremtés: az Új Munkahelyek a Sikerért program keretében, 1,5 milliárd forint értékben 150 embernek teremtett állást Pécsett és a Dél-Dunántúli Régióban, valamint a kulcsberuházások miatt az épülő intézményekben is számos munkavállaló helyezkedhet majd el.
A Pécs2010 program keretében 35 milliárd forint értékben megújulnak a közterek; 21. századi színvonalat képvisel majd a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, a Pécsi Konferencia- és Koncertközpont, továbbá egy olyan kulturális negyedet alakíthat ki a város a Zsolnay gyár termeléssel felhagyott épületegyüttesében, amely Közép-Európa egyik legnagyobb gyárépületegyüttes rehabilitációja. Emellett a Nagy Kiállítótér/Múzeum utca rekonstrukciója keretében nyolc múzeumépületet újítanak fel, az épületek kertjeit parkosítják; valamint felújítják a kapcsolódó utcákat és közterületeket is.
A beruházások természetesen mit sem érnek pezsgő kulturális élet, színvonalas programok nélkül. 2010-ben az év valamennyi napján a széles értelemben vett kultúra minden területén megtalálhatják számításaikat a pécsiek, illetve a városba látogató érdeklődők. Az események helyszíne nemcsak Pécs lesz, hiszen a Dél-Dunántúl számos települése, továbbá az Egy mindenkit visz elve alapján a volt pályázó városok (Budapest, Debrecen, Eger, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc) is csatlakoztak társprogramjaikkal.
A január tizedikei ünnepélyes megnyitóra tízezrek voltak kíváncsiak a helyszínen, akik a helybélieken kívül az ország különböző pontjairól, távoli vidékeiről érkeztek, hogy tanúi és személyes résztvevői lehessenek annak a színpompás kavalkádnak, amely hírül adta a világnak: Pécs városa felkészült a megmérettetésre, méltó arra, hogy a kultúra nagyszerűségét, jobbító erejét hirdesse az európai színpadon. A megnyitó kiválóan, látványos elemekkel mutatta be a város értékeit, múltjának állomásait, fejlődési pályáját. Janus Pannonius, Zsolnay Vilmos, Victor Vasarely, Csontváry, Amerigo Tot, Breuer Marcel, Weöres Sándor vagy Csorba Győző neve és munkássága mind e város kulturális örökségének részét képezik, akikre méltán lehetünk büszkék, és akik ugyancsak büszkék lennének, ha látnák, hogy milyen gazdag és magas színvonalú kulturális kínálattal készült fel a város 2010-re.
Ehhez a kulturális örökséghez kapcsolható például a Bauhaus kiállítás, amely a Berlini Bauhaus Archiv segítségével jön majd létre, és amely a pécsi, úgynevezett bauhäuslerek – Breuer Marcel, Forbát Alfréd, Johan Hugó, Molnár Farkas, Stefán Henrik, Weininger Andor – munkásságát hivatott bemutatni az újonnan átadott Nagy Kiállítótérben. Ugyanitt csodálhatja meg az ide látogató A Nyolcak Európája című tárlatot, amely a magyar avantgárd festészet születését, európai előzményeit tárja az érdeklődők elé, a Pécs 2010 kulturális programsorozat egyik legkiemelkedőbb eseményeként. Hiszen nemcsak a csoport tagjai – Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan, Tihanyi Lajos – képei és grafikái kapnak helyet a falakon, hanem olyan európai alkotások, amelyek részben a Nyolcak előzményét, részben korabeli analógiáit mutatják be, így megcsodálhattuk többek közt Cézanne, Matisse, Derain, Vlaminck, Duffy, Kokoschka, Kirchner vagy Pechstein műveit is.
Természetesen nemcsak az építészet és a képzőművészet, hanem például a zene területén is találkozhatunk az év folyamán világhírű alkotókkal és előadóművészekkel. Néhány példát csupán az első negyedévből: Az ország legszínvonalasabb vidéki zenekara, a Pannon Filharmonikusok vendégeként fellép többek közt Oliver von Dohnanyi, aki Dvořak IX. szimfóniáját dirigálja az együttes márciusi koncertjén. Áprilisban a zenekarral együtt muzsikál a Cotton Club Singers, májusban a világ nagy hangversenypódiumain óriási sikereket arató Fazil Say zongoraművész hallható majd. A Pécsi Dóm tavaszi orgonakoncertjén a párizsi Notre-Dame három címzetes orgonistájának egyike, Olivier Latry muzsikál, aki magát a XVII.-XX. századi francia orgonazene követének nevezve több mint 50 országban lépett fel, bejárva az öt kontinenst.
A 2010-es esztendő tehát vélhetően jelentős nyomot hagy a város és az ország életében, és nem hagy kétséget a felől, hogy Európában a kultúra fellegváraként tartsák számon jelenben és jövőben egyaránt.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu