Munkahelyi Pandémiás terv a járvány ellen

A közigazgatás szakmai fóruma

Egészségügy / Hírek

Munkahelyi Pandémiás terv a járvány ellen


A jelenlegi, teljesen újfajta H1N1 influenza-vírus fokozott intenzitással, folyamatosan terjed a lakosság körében, így nagyobb számú megbetegedés várható, mint a hagyományos őszi influenzaszezonban. Világjárvány esetén a felkészülésről, illetve a lakosság megfelelő tájékoztatásáról állami szinten a Magyar Kormány által megbízott Pandémiás Bizottság gondoskodik. Emellett Pandémiás terv kidolgozásával a vállalatoknak cégen belül és mikrokörnyezetüket érintően is fel kell készülni a járványra.

„A munkavállalók egészségvédelme és az üzletfolytonosság biztosításának érdekében a munkáltatóknak a járvánnyal kapcsolatos tervezett intézkedéseket és feladatokat Pandémiás tervben célszerű összefoglalni. Intézetünk minden partnerének részletes oktató és tájékoztató anyagokat küld a higénés gyakorlatról és tünetekről, valamint a Pandémiás terv kidolgozásáról, amely segítségével elkerülhető a tömeges megbetegedés, és ezáltal a jelentősebb munkaerő kiesés” – mondta Kiss András, a Budai Egészségközpont marketing és kommunikációs igazgatója.

A Pandémiás terv meghatározza azokat a szükséges intézkedéseket, amelyekre sor kerülhet a vállalatoknál, és kiterjed minden dolgozóra és szerződéses partnerre. Tartalmaznia kell többek között az Influenza Pandémiás Válságstáb összetételét, a társaságon belüli funkciók részletes elemzését, a kritikus létszámot és helyettesítési tervet, a legfontosabb nem egészségügyi beavatkozási lehetőségeket, a kommunikációs teendőket, valamint a részletes intézkedéseket a járvány különböző szakaszaiban.

A vállalaton belüli válságstáb felkészülési tervet készít, valamint beszerezi a járvány kitörésekor szükséges védőeszközöket. Mivel a járvány legerősebb két hetében a munkáltatóknak akár 40 százalékos munkaerő kieséssel is számolniuk kell, meg kell határozni a legszükségesebb feladatokat, ki kell jelölni a kulcsfontosságú pozícióban lévő kollégákat, és a folytonos munkavégzés érdekében biztosítani kell a helyettesítést. Dönteni kell továbbá azzal kapcsolatban, hogy a megfelelő körülmények biztosítása mellett mely feladatok végezhetőek otthonról, távmunkában és szükség esetén a kiegészítő munkaerőről is gondoskodni kell.

Mindezek mellett az alkalmazottaknak javasolt betartani az alapvető higiéniai követelményeket: a személyes és környezeti higéniát, kézhigéniát, a biztonságos távolságtartást, valamint a különböző ajánlásokat a munkára vonatkozóan.
 
A foglalkozás-egészségügyi vizsgálatot végző szolgáltatóval egyeztetni kell az oltóanyagok mennyiségét, hiszen a megbetegedés elkerülésének egyik leghatásosabb módja a védőoltás.

A munkavállalók megfelelő informálásának érdekében teljes kommunikációs tervet kell kidolgozni, mely biztosítja a tájékoztatást a pandémia előtt, alatt és után a külső és belső érintettek számára egyaránt. A munkavállalókat informálni kell az influenzajárvány kihatásairól, a járvány alatt követendő intézkedésekről, és a viselkedési szabályokról. Ismerniük kell továbbá a rendelkezésre álló információs csatornákat, és tudniuk kell hová fordulhatnak tanácsért és tehetnek bejelentést.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu