Országjáróknak 2010/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Országjáróknak 2010/6

XII. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Mayerné Bocska Ágnes a kaposvári Tourinform Iroda vezetője




A Dél–Dunántúl változatos dombvidékén, a Dráva folyó és a Balaton ölelésében fekszik Somogy megye és székhelye, Kaposvár. A zselici lankák és a Kapos folyó között hét dombra települt város történelme a magyar állam létrejöttével egyidős.

 


Kaposvár emberléptékű, élhető, szerethető város. Olyan város, ahol a lakosok jól érzik magukat és ez az érzés észrevétlenül átragad a turistákra. A hangulatot a rendezett környezet, a virágok, a szökőkutak alapozzák meg.
Kaposvár 2003-ban első helyezést ért el a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyben, majd 2004-ben arany minősítést szerzett Franciaországban az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén. Minden évben több ezer virágtő kerül kiültetésre, így aki tavasztól őszig látogat Kaposvárra, teljes virágpompájában találja a várost.
Kaposvár első szökőkútját 1913-ban állították. Azóta a várost járva több mint harminc impozáns szökőkútra vagy ivókútra bukkanhatunk, melyek igazi felüdülést hoznak az ide látogatóknak és az itt élőknek.
Kaposvár belvárosa nagyrészt a XIX-XX. század fordulóján épült ki, a kor stílusa kiválóan tükröződik az eredeti pompájukban megőrzött homlokzatokon. A kaposvári belváros sétálóövezete méltán nyerte el 2010-ben a „Magyarország legszebb fő tere, fő utcája” címet. A Kaposvárra látogatókat többek között „Ady Endre és Rippl-Rónai találkozása”-t megörökítő életnagyságú bronzszobrok várják. A zenélő „Négy évszak” szökőkút mellett „Florentin”- nek suttoghatjuk el titkainkat…
Élményben virágelső – Kaposvár! 2006 nyarán nyitotta meg kapuját városunk büszkesége a Virágfürdő, amely a Dunántúl legnagyobb egybefüggő, 3462 m2 vízfelületű élményfürdője. A Virágfürdő a nyári szezonban 17 féle, összesen 46 db látványelemmel várja az érdeklődőket.
Kaposvár sportélete sokrétű, a Nemzeti Sportváros és a Lovassportok települése címekkel büszkélkedhet. A várost körbefogják a lovasbázisok, ahol lovassportokat oktatnak, Európa-szintű versenyeket rendeznek évente több alkalommal. Az ország legnagyobb alapterületű fedett lovardája működik a kaposvári Lovasakadémián.
A természet szerelmeseit a Kaposvártól délre elterülő Zselic lankái között meghúzódó apró települések, patakok, kisebb tavak egyedi hangulata, festői környezete varázsolja el.
Kaposvár határában helyezkedik el a 8 km hosszú Deseda tó, melynek erdővel tarkított környezete a kirándulóknak, a vízi sportok kedvelőinek, valamint a csendet, nyugalmat keresőknek kedvez.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu