Zamárdi Szántód nélkül 2010/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Somogy Megye

Zamárdi Szántód nélkül 2010/6

XII. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Kovács Tamás dr.
jegyző
Zamárdi

Talán meglepő, hogy Zamárdi mint a déli Balatonpart legifjabb városa, a jelen újságban úgy mutatkozik be, hogy Szántód nélkül. Az elmúlt 15 évben több országos, megyei média foglalkozott a Szántód és Zamárdi különválásáról, és annak történéseiről. Szükségesnek tartom, hogy egy pár mondatot megemlítsek ezekről az időszakokról, hogy ez által teljesebb képet kapjon a tisztelt Jegyző olvasója.

 


Zamárdi település a Balaton déli partján terül el, 8 km-re Siófoktól nyugati irányba. Történelme és ezzel együtt Szántód történelme is, XI-XIII. századtól kezdődik Zamard falvak néven (Egyházaszamárd, Balatonmelléky Zamárd, Lykzamárd, Kyszamárd, Felsőzamárd), melyek fejlődését a török háborúk közel 200 évre megszakították azzal, hogy az ott lévő lakosságot bujdokolásra késztették. Az elpusztult kistelepülések helyére a tihanyi apátok Grasso Vilebáld, Lécs Ágoston az akkori szomszédos országokból, vármegyékből telepeseket hívtak be és ennek következtében a jelenlegi Zamárdi településszerkezete is kialakult.
A betelepítést követő 250 évig Zamárdi és Szántódpuszta harmonikusan fejlődött, majd az 1990-es rendszerváltozást követően Szántódon felerősödtek azon helyi politikai törekvések, hogy a településrész jövőjét önállóan tudják elképzelni, és élni kívánnak az 1990. évi LXV. tv. önkormányzati törvényben leírtakban foglaltakkal, amely az új község alakítására vonatkozik.
A Magyar Köztársaság elnöke 1997. április 15-ével Szántód elnevezésű településrészt Szántód néven községgé nyilvánította. Innen számítjuk Zamárdi legújabb kori történelmét, és immár Szántód nélkül.
Az elmúlt évtizedek során több alkalommal a Somogy Megyei Bíróságot és a Legfelsőbb Bíróságot is megjártuk, melynek során megállapításra került Zamárdi nagyközség és Szántód község közötti közigazgatási határ és 2009. január 14-én pedig döntés született szintén a Legfelsőbb Bírósági szinten a két település között fennálló közös vagyon megosztására irányuló vitás ügyében. A Legfelsőbb Bíróság jogerősen Zamárdi települést 75.623.000 Ft tőkemarasztalásra és 8.000.000 Ft eljárási költség megállapítására kötelezte Szántód község, mint alperes irányában.
Zamárdi város 2009. évi költségvetésének teljesítéséről szóló rendelete alapján bevételünk 961 millió Ft volt, és kiadási főösszegünk is ezt az összeget érte el, a fizetési kötelezettségünk az éves költségvetésünk 9 %-át tette ki.
A település képviselő-testülete összefogva az itt élő lakosokkal, mindent megtett annak érdekében, hogy az önkormányzatot terhelő közel 85 millió forintot határidőre kifizesse Szántód község részére, és a közöttük húzódó vitát minél hamarabb lezárja, amely végül is 2010. év elején a késedelmi kamatok felszámolása mellett teljesült.
A legelején említettem, hogy Zamárdi a Balaton déli partjának legfiatalabb városa 2008. július 1. napjától az eddigi értékek bemutatása mellett a Magyar Köztársaság Elnöke városi címet adományozott.
Zamárdi város képviselő-testülete nem régen értékelte az elmúlt években végzett településpolitikai munkáját, valamint meghatározta a következő évekre vonatkozó fejlesztési elképzeléseket.
Zamárdi város jelenlegi lakossága (állandó) 2683 fő, nyaralótulajdonosainak száma közel 5000 fő, és az idegenforgalmi időszakban vendégként ideérkezők közel 220 ezer vendégéjszakát töltenek el településünkön.
A város mindent megtesz annak érdekében, hogy a fentiekben leírt megnövekedett elvárásoknak megfeleljen, ezért biztosítja az egészségügyi intézményrendszerén keresztül a két háziorvosi és fogorvosi körzetet, védőnői szolgálatot. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy az alapfokú oktatási intézményhálózatunk helyben maradjon, ezért az állami támogatáson kívül jelentős költségvetési támogatást biztosítunk az óvoda és az iskola működéséhez.
Az elmúlt években nagy sikere volt a Balaton Sound Fesztivál négynapos rendezvényének, melynek során Zamárdin keresztül nagyon sok belföldi, és külföldi vendég ismerte meg a Balatont.
Jelentős energiát és pénzt fordítunk a település kulturális programjainak kialakítására a helyi lakosoknak, üdülőtulajdonosoknak, valamint a városba vendégként érkezőknek.
Minden év júliusában megrendezésre kerül az Utcazenész Fesztivál, valamint rá két hétre a Balatoni Játszadalom. Mindkét rendezvény szervezésében közreműködik a 2000-ben megalakított Tourinform Iroda.
Mivel a város a Balatonpart meghatározó települései közé tartozik, így a fejlesztési elképzeléseket is ebbe az irányba határozta meg a képviselő-testület, melynek során több pályázat benyújtására került sor. Zamárdi város Balatonpart turisztikai vonzerejének növelése című Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága felé, melynek során a projekt összköltsége 72,8 millió forint lesz, és 2011-től megépítjük a Balatonparton a korszerű higiénés feltételeknek megfelelő közösségi vizesblokkot, új korszerű játszóteret, és új burkolattal látjuk el a Balatonpart egyik legfrekventáltabb parkolóját.
Ezen projekten belül szeretnénk elérni, hogy a mozgáskorlátozott honfitársaink is egyenlő módon tudják igénybe venni a Balaton vizébe való bejutást, ezért mozgáskorlátozottak részére is alkalmas bejárót alakítunk ki.
A városi cím lehetővé tette, hogy részt vehessünk az Integrált Városrehabilitációs pályázaton, közel 350 millió forint összegben. Ezen projekt keretében részben a Balatonparti fejlesztést kívánjuk erősíteni, valamint szeretnénk egy markáns településközpontot létrehozni a Városháza környezetében.
Településünk az elmúlt 10 évben jelentős nemzetközi kapcsolatokra tett szert. 2001. évben létrehozta a németországi Malsch településsel, valamint a székelyföldi Székelyvécke-Magyarzsákod településekkel, valamint 2010. évben a lengyelországi Ustrzyki Dolne az együttműködést.
Végezetül sommásan elmondható, hogy Zamárdi település Szántód településrész községgé nyilvánításával komoly helyi összefogás eredményeként fejlődni tudott, megteremtette a városi rang eléréséhez szükséges infrastruktúrát, és intézményi hálózatát.
Bízom abban, hogy az elmúlt 15 év kisebb-nagyobb konfliktusai után a két település lakói megtalálják a közös hangot, és az Európa Unió által is támogatott partnerségen belül közösen fognak fejlesztési pályázatokat beadni a Balatonparti infrastruktúra fejlesztése, valamint a saját szűkebben vett településközpontjuk fejlesztése érdekében.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu