Anyakönyvi adatok - tendenciák 2002/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Anyakönyv / Cikkek

Anyakönyvi adatok – tendenciák 2002/2

IV. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Vaverka Rudolfné
anyakönyvvezető


A XXI. sz. anyakönyvvezetőivel szembeni elvárások

 

A szakmai felkészültségen, naprakészségen túl a világ dolgaiban való tájékozottságot is elvárják a napi munka során. A gyors és rugalmas ügyintézést, a széleskörű tájékoztatást a polgármesteri hivatalon belül intézhető egyéb ügyekben.

A technikai fejlődés következtében az anyakönyvi hivatalokat is elérte a számítógépes adatfeldolgozás. A tendencia az, hogy az 1895 – 1984 január 1. közötti időszakban keletkezett anyakönyvek adatait számítógépre vigyük fel. Ezen adatok rögzítése hatalmas munkát jelentene az anyakönyvvezetők számára, kívülálló személy, pl. számítógépes szakember viszont az adatvédelem miatt nem tekinthet be az anyakönyvekbe.
A fokozott adatvédelem mellett növekszik az állampolgárok igénye a saját adataikba való betekintésre. Ez ma csak az örökbefogadottak esetében lehetséges a gyámhivatalok útján.

A házasságkötések száma az 1980-as évektől folyamatosan csökken, ezzel szemben a házasságon kívül született gyermekek száma nagymértékben nő. A rendezetlen családi jogállású gyermekek nagy részét az élettársi kapcsolatban élő szülők, a gyermek születése előtt apai elismerő nyilatkozat megtételével rendezik. Rengeteg konfliktust okoz, sok munkát jelent részünkre, amikor az élettársi kapcsolatban élő szülőknél az anya előző házassága még nincs felbontva, vagy a válás és a gyermek születése között nincs meg a 300 nap. Ilyenkor az apa csak a férj apaságának megdöntése után (bírósági per útján) tudja a gyermekét magáénak elismerni.
A hazai házasságkötések számának csökkenése mellett növekszik a külföldön kötött házasságok száma, egyre több a Tanúsítvány kiadása iránti kérelem, melynek során az ügyfél minimum kétszer keresi fel az anyakönyvi hivatalt, de nem ritka az sem, amikor háromszor. Először a szükséges iratok beszerzéséről tájékozódik, azután azokat elhozza és végül bejön a Tanúsítványért. Ezáltal növekszik a hazai anyakönyvezések száma is, ugyanis a külföldön történt anyakönyvi eseményeket, születés, házasság, haláleset, Magyarországon anyakönyveztetni kell.
A hivatalunkban megkötött házasságok között növekszik az un. „nem ünnepélyes” házasságkötések száma, amikor a házasulók és két tanú vagy még a szűk család (szülők) jelenik meg ezen alkalmon. A 2001-ben megkötött 237 házasságkötésnek kb. a fele volt ilyen esküvő.
Az ünnepi házasságkötéseknél egyre többen igénylik a személyre szóló beszédet, az ízlésüknek megfelelő verset, zenei összeállítást.
Ma már a házasságkötések nagy részét videofelvételen is megörökítik, ezért nemcsak a beszédek tartalmára, de az anyakönyvvezetők küllemére is kiemelt figyelmet kell fordítani.

Az anyakönyvi igazgatás átalakulása a demokráciával

A 90-es évek elején bekövetkezett társadalmi változásokkal megváltozott Magyarország viszonya a környező országokkal, a határok nyitottabbak lettek. A volt szocialista országok gazdasági változásai, a nem egyforma gazdasági fejlődés, a romániai forradalom, a jugoszláviai polgárháború következtében nagyon sok ember vándorolt be hazánkba, vagy kért átmenetileg menedékjogot. A megnővekedett bevándorlás, letelepedés következménye a honosítási kérelmek beadásának növekedése lett.
honosítási-visszahonosítási kérelmek  állampolgársági eskütétel
1995-ben  2000-ben   1995-ben  2000-ben
   36 db     22 db      33 db     34 db
Ez a hullám a 2000-2001-es évre már csökkenést mutat, de lényegesen megváltozott a bevándorlók, honosítást kérők összetétele. Míg korábban túlnyomórészt a környező országokból a magyar nemzetiségűek jöttek, addig mára a világ minden tájáról (Afrikából, az arab országokból, Kínából stb.) származó emberek kérik a bevándorlást, majd honosítást.
Mindennapi ügyeik intézéséhez (születés anyakönyvezése, házasságkötés, haláleset anyakönyvezése) nem mindig rendelkeznek a megfelelő személyes iratokkal. Nyelvi hiányosságaik és eltérő kultúrájuk következtében nem tudják irataikat egyedül beszerezni, ezért sok esetben hivatalból kell ezeket beszereznünk, ami lényegesen megnöveli mindennapi munkánkat.
A bekövetkezett társadalmi átalakulással nagyon sok ember élete városunkban is megváltozott, de nem feltétlen jó irányba. A megnövekedett feszültségek és a fokozódó bürokrácia következtében az emberek türelmetlenebbé váltak, ami nehezíti a mindennapi ügyintézést.
Ügyfélforgalmunk lényegesen megnövekedett, többek között a jelenlegi személyi igazolványokkal történő különböző ügyintézések kapcsán is. Az új személyi igazolványok adattartalma ugyanis nem elégséges a mindennapi ügyintézések során, pl. születés anyakönyvezése, családi pótlék ügyintézés, OTP kölcsön igénylés stb., így lényegesen több kivonat kerül kiadásra, mint a korábbi években.

Az ügyfelek ingerültek, türelmetlenek, van, amikor többször jönnek vissza, mert nem mindenütt kapnak kellő tájékoztatást a benyújtandó iratokról.
Igen kedveltek a kihelyezett esküvők – havonta 1-2 alkalommal, a házasulók kérésére – ezek azok, amelyeket a polgármesteri hivatalon kívül, de szép, az alkalomhoz illő helyen – szálloda, díszudvar – kötünk. Ezzel is alkalmazkodva a mai kor és az állampolgárok által elvárt követelményeknek, természetesen a törvényesség határain belül.
Vaverka Rudolfné
anyakönyvvezető, Békéscsaba


 Vaverka Rudolfné
1957-ben született Békéscsabán.
1975-ben érettségizett a Sebes György Közgazdasági Szakközépiskola pénzügy-ügyvitel tagozatán.
1975. augusztus 1-től az iskola gazdasági irodáján bérszámfejtő.
1976. augusztus 1-től a Városi Tanács Igazgatási Osztályán dolgozik.
1979-ben férjhez ment, két gyermeke született.
1989. decemberétől anyakönyvvezető

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu