Arany János Tehetséggondozó Program Az Oktatási Minisztérium pályázati felhívása 2002/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Pályázatok

Arany János Tehetséggondozó Program Az Oktatási Minisztérium pályázati felhívása 2002/6

IV. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Adminisztrátor



Az Oktatási Minisztérium pályázatot hirdet – elsősorban kistelepülésen, tanyán vagy nagyobb település külterületén működő – helyi/kerületi önkormányzatok és kisebbségi önkormányzatok számára a településükön lakó tehetséges, nyolcadik osztályos tanulóiknak az Arany János Tehetséggondozó Programban való részvételére.

 

 A program célja, hogy segítse a valamilyen ok miatt hátrányos helyzetű (a törvényes felügyeletet gyakorló szülő(k) legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik(nek), vagy a gyermek után a szülő kiegészítő családi pótlékra jogosult, vagy az osztályfőnöke által bármilyen más oknál fogva hátrányos helyzetűnek tartott) tehetséges diákok továbbtanulását. (A hátrányos helyzetet az osztályfőnök igazolja.)
Az Arany János Tehetséggondozó Program keretében lehetőség nyílik arra, hogy a hátrányos helyzetű tehetséges gyermekek olyan gimnáziumokban, kollégiumokban tanuljanak, nevelődjenek tovább, amelyek célul tűzték ki a tehetséggondozást és a felsőfokú tanulmányokra való eredményes felkészítést.
Az önkormányzatok által benyújtott pályázatokat az Oktatási Minisztérium és a programhoz tartozó gimnáziumok közösen bírálják el. A tanulók – egy nem szaktárgyi jellegű – felvételi elbeszélgetésen vesznek részt, fogalmazást írnak, és egy képességet vizsgáló feladatlapot töltenek ki.
A sikeresen teljesítő tanulók – lehetőség szerint – megyéjük neves gimnáziumába, illetve kollégiumába nyerhetnek felvételt, és speciális program alapján készülhetnek fel a felsőfokú továbbtanulásra. A tanulók egyéves előkészítő évfolyam és négy gimnáziumi évfolyam elvégzése után tehetnek érettségi vizsgát. Az előkészítő évfolyamon a diákok emelt szintű anyanyelvi és idegen nyelvi képzésben, matematika- és informatikaoktatásban, önismereti, személyiség- és képességfejlesztő, kommunikációs és tanulás-módszertani programokban vesznek részt. A programban tanuló diákok az érettségiig C típusú középfokú nyelvvizsga megszerzésére alkalmas nyelvtudást szereznek angol nyelvből, és leteszik a nemzetközi ECDL számítástechnikai vizsgát. A program résztvevői valamennyien kollégisták lesznek.

Előnyben részesülnek azok a tanulók, akiket lakóhelyük helyi/kerületi önkormányzata vagy kisebbségi önkormányzata tanulmányaik idejére – mind az öt tanévben, tanévenként 10 hónapon keresztül – havi 5000 forintos tanulmányi ösztöndíjban vagy szociális támogatásban részesít.
A program első féléve után – korlátozott számban – lehetőség nyílik tanulmányi és szociális alapon ösztöndíj elnyerésére.
Pályázni a pályázati egységcsomag hiánytalanul kitöltött űrlapjainak beküldésével lehet, amelyek a programban résztvevő gimnáziumokban szerezhetők be, vagy letölthetők az Oktatási Minisztérium honlapjáról (www.om.hu).
A pályázatnak tartalmaznia kell a helyi/kerületi önkormányzat vagy kisebbségi önkormányzat képviselő-testületének – lehetőleg anyagi támogatásról is szóló – határozatát, a nevelőtestület és a szülő támogató nyilatkozatát, a személyi adatlapot, az osztályfőnök tanulóról írt jellemzését, a tanuló kézzel írott önéletrajzát, valamint azt, hogy a programban résztvevő intézmények közül melyekbe kéri a felvételét. A programban résztvevő gimnáziumok és kollégiumok közül kettőt lehet megjelölni, melyek közül elsősorban a lakóhely szerinti megye intézményébe nyerhetnek felvételt.
A pályázat beadási határideje (a postai bélyegző legutolsó dátuma): 2002. december 23., hétfő.
A határidőn túl érkezett vagy formailag hibás pályázatokat a bizottság nem értékeli.
A pályázatot az Oktatási Minisztérium Arany János Tehetséggondozó Programiroda címére postán kell eljuttatni (1055 Budapest, Szalay u. 10-14.).
A borítékra, kérjük, írják rá: „Arany János Tehetséggondozó Program".
A felvételi időpontjáról a gimnáziumok értesítik a jelentkezőket.
A pályázat eredményéről 2003. február 3-ig tájékoztatjuk a jelentkezőket.
A pályázattal kapcsolatban további felvilágosítást kaphatnak a programban résztvevő gimnáziumok programfelelősétől, vagy az Arany János Tehetséggondozó Programirodán: 06(1) 473-7454, 06(1) 473-7692) 8 és 12 óra között.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu