A rendőrség és az önkormányzatok együttműködése 2001/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közbiztonság

A rendőrség és az önkormányzatok együttműködése 2001/1

III. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Dr. Sutka Sándor r. dandártábornok rendőrségi főtanácsos megyei főkapitány



A megye bűnügyi és közbiztonsági helyzetét a korábbi években is tapasztalható folyamatok jellemzik. Tovább csökkent az ismerté vált bűncselekmények száma, a szervezett bűnözésből táplálkozó, lőfegyverrel, robbanószerrel elkövetett leszámolásos jellegű cselekmény nem történt, a megye biztonsági helyzetére a szélsőségektől mentesség, a kiegyensúlyozottság jellemző.

 

A rendőr-főkapitányság működési területén a bűnügyi-közbiztonsági helyzet elemzésére alapozott célkitűzéseink – hogy a rendőri szervek sajátos eszközeikkel járuljanak hozzá a pozitív társadalmi és gazdasági folyamatok erősítéséhez, a bűnözéstől való félelemmentes élettér, illetve életminőség kialakításához – megvalósultak. Céljaink megvalósításához jelentős segítséget nyújtanak az önkormányzatok is. Teszik ezt közvetlen támogatással, illetve alapítványi támogatások segítségével egyaránt.

A főkapitányság vezetése már évekkel ezelőtt a tevékenysége tervezése és szervezése során felhasználta azt a felismerést, hogy a rendőri munkát nem szabad kiszakítani a társadalmi környezetéből, sőt csak a társadalom széles körének bevonásával lehet jelentős eredményeket elérni.  Ezt szem előtt tartva kikérjük a véleményét az egyes feladatok tervezésekor az érintett terület állami és gazdasági vezetésének.
Minden évben beszámolunk munkánkról a Megyei Közgyűlés előtt, de a főkapitányság vezetője ezen túlmenően állandó meghívottként részt vesz a közgyűlés munkájában. Javaslatunk alapján a Megyei Önkormányzat Közbiztonsági Bizottságot hozott létre, a bizottság munkájába bevonásra kerültek mindazok a vezetők, akik a közbiztonság érdekében lépéseket tudnak tenni. A rendőrkapitányságok és a rendőrőrsök parancsnokai, valamint a körzeti megbízottak rendszeresen beszámolnak az adott település önkormányzati testületeinek a munkájukról. Vezetői értekezletünkre meghívjuk, a civil szféra azon képviselőit, akiknek munkáját az adott témakör érinti, kikérjük véleményüket.
Az önkormányzatok által szervezett rendezvényeken minden esetben számíthattak a rendőrség segítségére, rendőreink megtettek és továbbra is mindent megtesznek azért, hogy ezen alkalmakkor a résztvevők biztonsága, a rendezvény zavartalan legyen.
Nem a teljesség erejével példaként emelhető ki, hogy ez év januárjában átadásra került elektromos hiba miatt leégett Létavértesi Rendőrőrs. Az épületet a Belügyminisztérium és a létavértesi önkormányzat segítségével sikerült felújítani. Novemberben a Biharkeresztesi Rendőrőrs költözhetett korszerűen felújított épületbe, amelynek technikai felszereléséhez nyújtott segítséget az önkormányzat. Rendszeresen kapunk segítséget az önkormányzatoktól a "Tourist-Police" működtetéséhez, posztos rendőrök jelenlétének támogatásához, hiszen megyénk számos kiemelten látogatott idegenforgalmi rendezvénynek ad helyet.

Ezen felsorolás nem tartalmaz minden támogatást, hiszen az önkormányzatok nem csak közvetlenül, hanem közvetett módon, alapítványaikon keresztül is jelentősen támogatják megyénk rendőrségét. Gépjárművek használatba adásával és az informatikai rendszer fejlesztésével is segítik a rendőrkapitányságok, rendőrőrsök és a körzeti megbízottak munkáját. Kiemelést érdemel a – megyeszékhelyű – Debrecen Közbiztonságért Alapítvány, mely 10 alapítványi gépjármű használatba adásával támogatja a rendőrség munkáját. 

A lap hasábjait felhasználva ezúton is köszönöm az önkormányzatoknak az általuk nyújtott segítséget, az adományokat, melyek nélkül feladataink végrehajtása nehezebbé válna.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu