„Szalóki Nyár” 2008/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

„Szalóki Nyár” 2008/4

X. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Ballagó László
jegyző
Abádszalók

Abádszalók Város legfőbb turisztikai vonzereje a Tisza-tó természeti értékein alapul. Az idén 30. születésnapját ünneplő Tisza-tó 127 km2-ével négyszer akkora, mint a Velencei tó. A mesterséges kialakításból az évek folyamán erény kovácsolódott. A tó felszíne nem hasonlítható például a Balatonéhoz, sok kisebb-nagyobb sziget, holtág csatorna teszi varázslatos vízi világgá.

 


A település megismertetése turisztikai vonzerejének növelése érdekében 1983-ban, az akkori vezetés és a Művelődési Ház meghirdette az „Abádszalóki Nyár” rendezvénysorozatot, amely 25 éve szolgálja az ide látogatók pihenését, kikapcsolódását. Az évről-évre bővülő kínálatnak köszönhetően, ebben az évben a három hónap idegenforgalmi szezont figyelembe véve, több mint 250 program várja az idelátogatókat, a templomi hangversenytől a könnyűzenei koncertekig bezárólag. Abádszalók használta ki elsőként a régióban a természeti adottságaiban rejlő lehetőségeket és jutott jelentős szerephez megyénk idegenforgalmában. Természetesen az adottságokban rejlő lehetőségeket nem önzetlenül használta ki a település, hiszen a spontán kialakult turizmust felváltotta a szakszerű, tervezett idegenforgalom, amely bevételi lehetőséget teremtett a településen élők és az önkormányzat számára. A településen több mint 400 család foglalkozik fizetővendéglátással, kiegészítve jövedelmét, közel 100 vállalkozás alakult a turizmus adta lehetőségek kiaknázására.
A nyári hónapokban a település 5000 fős állandó lakosságszáma megtöbbszöröződik, ez jelentős terhet ró az önkormányzatra. A szakmánál maradva sajnos a központi költségvetési támogatások feladatmutatói az állandó lakosságszámot veszik figyelembe, holott az idelátogatók ugyanúgy igénybe veszik a település nyújtotta szolgáltatásokat, ellátásokat, mint az állandó lakosok.
A szakmában örök dilemma, hogy az önkormányzat szolgáltató, vagy vállalkozó jellegű legyen. Meggyőződésem, hogy Abádszalók városnak sikerült e két jellemző tevékenységet egymás mellett magas színvonalon végeznie. Ennek köszönhetően az önkormányzat vállalkozási tevékenységéből évenként 20-30 millió forint nyereség képződik, amely a működésbe kerül visszaforgatásra. (Az önkormányzat üzemelteti: Diana Hotel, Ifjúsági Tábor, Füzes Kemping, Szabadvizű Strand.) Idegenforgalmi adó 2008. évi bevételi előirányzata 10 millió forint, melynek teljesülése esetén további 20 millió forint állami támogatás illeti meg településünket. Jelentős az idegenforgalmi feladataink ellátása érdekében történő időszakos foglalkoztatásunk is, melynek köszönhetően évről-évre 60-70 fő munkanélküli időszakos foglalkoztatására kerül sor.
Településünkre nem jellemző az ipari termelés, a jelentősebb mezőgazdaság mellett az idegenforgalom jelentheti a település fenntarthatóságának, fejlődésének irányát.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu