Írj a Mikulásnak! 1999/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Portré

Írj a Mikulásnak! 1999/1

I. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Kiss Katalin



20009-ben is írj a Mikulásnak Nagykarácsonyba!

 

Hanák Júlia Nagykarácsony Önkormányzatának jegyzője (20009-ben is). A JEGYZŐ arra kérte a jegyzőasszonyt, meséljen a faluról, a karácsonyi ünnephez kapcsolódó rendezvényekről, az ismertség hatásáról a helybéliek életében.

 


• Hol található ez a szép nevű község?
• Nagykarácsony község Fejér megye déli részén Dunaújvárostól 25, Székesfehérvártól 50 km-re található, 1600 lélekszámú település.


• Honnan származik a neve?
• Tárgyi és írott emlékek a kunok történetétől IV. Béla király uralkodása idejéből lelhetők fel. Az őslakók legeltető, pásztorkodó életmódot folytattak, szállásról szállásra vándoroltak. Így értek karácsony idején falunk területére. Akkor Karácsonyszállásnak nevezték el. Az 1702-es összeírás szerint Karatsonzallas, mint falu szerepelt. Őszutón a rideg marhanyájakat a pásztorok áthozták a Dunán és Előszállás környékén legeltették karácsonyig. Ekkor Karácsonyszálláson ünnepeltek. Máig is élő népszokást hagytak ránk a „pásztorozást”. A szállások 1953-ban megszűntek, és a puszta helyén szép, takaros porták épültek, ekkor lett a kis falu neve Nagykarácsony.


• Mióta használják ki a név adta lehetőségeket?
• A falu nevéből adódóan a Magyar Posta 1989-ben bevezette az ünnepi bélyegzést. 1992-től minden év Advent első vasárnapján ünnepélyesen megnyitják a „Szeretet Postát”, és ettől kezdve négy héten át, évente megújuló bélyegzővel „Nagykarácsonyon keresztül” jelzettel látják el a leveleket.


• A gyerekek szeretnek levelet írni a Mikulásnak. Ezeknek a leveleknek mi a sorsuk?
• A Mikulásnak címzett leveleket a Posta elhozza Nagykarácsonyba, itt Jung Gáspárné, Baby néni aki nyugdíjas pedagógus, mint a Mikulás kisinasa segítő csapatával minden levélre válaszol. A válaszlevél egy dísztávirat, benne a Mikulás üzenetével. A Mikulásnak Magyarországról, Európából, Ausztráliából, Kanadából és az Egyesült Államokból is érkezett már levél. Általában 10-15 ezer levél érkezik decemberben. (Levélcím: Mikulás, 2425 Nagykarácsony)


• Csak levelezni lehet a Mikulással vagy találkozni is?
• Személyesen is lehet találkozni a Mikulással. 1995-ben nyitotta meg kapuját a nagykarácsonyi Mikulásház, ahol kézműves szoba, játszó szoba, számítógépes sarok és elsősorban a Mikulás várja a látogatókat. A hely szűke miatt a csoportokat előzetes bejelentés alapján várjuk, de a családok bármikor jöhetnek. A Mikulás bácsinak telefonálni is lehet a 06-25-24-12-06-os telefonszámon, ahol a Mikulás személyesen jelentkezik be. Idén kiállítások és egyéb programok is színesítik a november közepétől 2000 január végéig rendezendő programokat.


• Mit profitált az eddigi rendezvényekből a falu?
• A rendezvény maga nullszaldós, bevétel inkább a lakosságnál jelenik meg. De nagyon fontos, hogy 1998-ben újonnan építettünk egy Közösségi Házat, ami ilyenkor Mikulásházként működik. Felújítottuk a Kultúrházat és a Magyar Posta idén új Teleposta Mikulásházat nyit.


• Mik a további terveik?
• Szeretnénk egész évre kiterjeszteni a rendezvényeket. A falusi turizmus bevezetése, fejlesztése nekem nagyon kedves témám. Szeretném, ha a helyi lakósok a saját bőrükön is éreznék a falu ismertségének a hasznát. A falusi turizmus alapvető feltétele a kultúrált szálláshelyek kialakítása, és az étkezési lehetőségek megteremtése, most ezen dolgozunk.


• Ha most elölről kéne kezdeni a nagykarácsonyi téli rendezvények szervezését, részt venne újra ebben a munkában?
• Mindenképpen. Én 1994 óta vagyok itt jegyző, tehát már elindult akkor a „Szeretetposta”. Azóta sokat fejlődtünk, és még sok tervünk van.


Hanák Júlia
1952-ben született Pakson. Érettségi után a Dunai Vasműben volt technikus, 1973-ban kezdett dolgozni Bölcskén a Tanácsnál, 1977-ben VB titkár lett. 1978-ban a Tanácsakadémiát, 1985-ben az Államigazgatási Főiskolát végezte el.  A rendszerváltás után két évig egy FAO pályázat keretében a falusi turizmus menedzselését, szervezését tanulta.  1993-tól Nagykarácsony jegyzője.
Családjával a Tolna megyei Bölcskén élnek. Férje növénytermesztő mérnök, Leó fia főiskolás, Milán gimnazista.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu