Vas Megyei Térinformatikai Rendszer – www.vasteir.hu 2008/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / E-közigazgatás

Vas Megyei Térinformatikai Rendszer – www.vasteir.hu 2008/2

X. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Oláh János vezető informatikus



Hogyan lesz egy országos rendszer megyei szintjéből, önállóan üzemeltetett területi térinformatikai rendszer?

 

A megyei szintű Területi Információs Rendszerek (mTeIR) működtetési feltételeit a 2002 évi átadása után – az akkori jogszabályok szerint – a megyei főjegyzőknek kellett biztosítaniuk. A Vas Megyei Önkormányzat kiemelt szerepet kívánt fordítani a területfejlesztés és területrendezés ezen eszközrendszerének támogatására, így folyamatosan kereste annak lehetőségét, hogy az átvett rendszer használatát szélesebb körben elterjeszthesse. A fejlesztések sikeres végrehajtásához az önkormányzat több pályázati lehetőséget is megragadott
• az Ausztria-Magyarország Phare CBC Program 2003. évi Kisprojekt Alapja keretében: ”A kistérségek területi tervezési folyamatainak támogatása”
• Baross Gábor innovációs program keretében: „Kísérleti modell a gazdaságfejlesztés szolgálatában”
Jogszabályi változás miatt 2007 májusától a megyei önkormányzatok kikerültek TeIR üzemeltető körből. Önkormányzatunk ekkor már önálló térinformatikai rendszerrel rendelkezett, így e területen megyei szinten az országban egyedüli szereplővé vált.
Az első mérföldkő
2005-re a tervezés szerves részévé vált a fejlesztések megalapozásának és előkészítésének, azonban az ehhez szükséges térségi információk, térinformatikai megjelenítés nem állt a területi tervezők rendelkezésére.
Célunk tehát az volt, hogy az mTeIR-t a kistérségek és települések számára is elérhetővé tegyük, segítve ezzel fejlesztési koncepcióik megfogalmazását, projektötleteik előkészítését.
A rendszer részei:
 alaptérképek
A térinformatikai rendszer térképi bázisa. A térképeken számtalan művelet (kijelölés, helymeghatározás, távolságmérés, rétegek alátöltése, pásztázás, adatok lekérdezése, megjelenítése, exportálás stb.) végezhető.
 rendezési tervek
Vas megyére vonatkozó rendezési tervek – az országos, a megyei és az egyes települések rendezési tervének – gyűjteménye
 statisztikai elemző
Az alrendszer használatával lehetőség nyílik a honlaphoz kapcsolt Vas megyére, településeire vonatkozó adatbázisok lekérdezésére, adatexportjára és végeredményként térképei felületen történő ábrázolása
 metaadat kereső
A rendelkezésre álló adatok egyszerű és gyors kikeresését, azonosítását és közvetlen térképi csatlakozását segíti elő
 turisztikai információs alrendszer
Ez az alrendszer gyűjti össze az egyes Vas megyei településekhez köthető idegenforgalmi attrakciókat, közérdekű információkat. Az elemek sora széles, úgymint: ATM-ek, pénzintézetek, benzinkutak, a fekvő- és járóbeteg ellátás intézményei, közhivatalok, közintézmények, szálláshelyek, posta, gyógyszertárak, hírközlési szolgáltatások stb.
A második mérföldkő
Felépítettünk egy kísérleti modellt, amely a megyei gazdaságfejlesztést, beruházás-ösztönzést hivatott szolgálni. Vonzóvá teszi és egyenértékűként kezeli e modell a társadalmi-gazdasági szempontból hátrányosnak minősített térségeket a befektetés-ösztönzés szempontjából. Gazdasági hatása közvetetten – elsősorban a munkahelyteremtés lehetőségeinek javításán keresztül – jelentkezik.
Egységes platformon összegyűjtöttük a megyében telephely-létesítésre alkalmas ingatlanok jellemzőit, azokat a térinformatikai rendszer struktúrájába ágyaztuk; e mögé kiépítettük a működtetést, az információk aktuális állapotban tartását biztosító szolgáltató-hálózatot.
 
Funkciók:
Keresőfelület, a teljes ingatlan-állományban kereshetünk és részletes feltételek alapján listát készíthetünk.
Találati lista, összefoglaló adatokat tekinthetünk meg.
Egyedi ingatlan adatok, egy ingatlanra vonatkozó részletes adatmegjelenítés.
 
Térképi megjelenítés, az adott ingatlan komplex térképen (kataszter, DSM és légifénykép) való megjelenítése
 
Jövőkép – további mérföldkövek
Legfontosabb feladatunk a megteremtett érték megőrzése, amelynek két fő iránya van.
Az egyik, a technológiai fejlődés követése, a nemzetközi térinformatikai szabványok és ajánlások (OGC) folyamatos átvétele, az Európai Unió INSPIRE direktíváinak alkalmazása.
A másik, a rendszerbe integrált adatkörök és térképek folyamatos bővítése, a rendelkezésre állók aktualizálása. Folyamatosan keressük a kapcsolatot az adatgazdákkal és egyedi adatszolgáltatási szerződésekkel biztosítjuk az aktuális adattartalmat.
Kiemelt figyelmet kell fordítanunk a rendszer szolgáltatásainak bővítésére az alábbi elképzelés szerint.
Partnerség a határ mentén / AT-HU Közös Térinformatikai Szolgáltatások
Az elmúlt évek során a Burgenlandi Tartományi Hivatal térinformatikai részlege kapcsolatot keresett a www.vasteir.hu üzemeltetőjével. Közös szolgáltató rendszer külön-külön történő üzemeltetését tervezzük, amellyel Vas megye és Burgenland tartomány adatait és térképeit kölcsönösen publikálnánk.
Sikeres kivitelezés estén Szlovénia Pomurje régiójával hasonló jellegű szolgáltatás kiépítése lenne kívánatos.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu