Ötödik éve tájolnak 2008/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Komárom-Esztergom Megye

Ötödik éve tájolnak 2008/1

X. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Ivák István sajtóreferens Oroszlány



Az Oroszlány Városkörnyéki Területfejlesztési Önkormányzati Társulás (Bokod, Dad, Kecskéd, Kömlőd, Oroszlány, Szákszend, illetve a társult tagok: Várgesztes és Vértessomló) 2004 tavaszán tárgyalt első alkalommal egy havonta megjelenő, kistérségi lap beindításáról. A jelenlévő polgármesterek egyöntetű véleménye volt, hogy az újságnak információban gazdagnak kell lennie, minden háztartásba ingyenesen kell eljutnia, s a kistérség hírei mellett, az egyes önkormányzatok által fontosnak tartott kiemelt eseményeknek is helyet kell adnia.

 


A nyolc településen, 8-12 oldalon, 10 ezer példányban megjelenő Térségi Tájolót 2004 októberében vehette először kezébe az olvasó, s az azóta megjelent lapszámok igazolták az alapítók várakozásait: Hiteles és pontos tájékoztatást nyújt az oroszlányi kistérséget érintő közéleti, intézményi, társadalmi eseményekről. 2005 októberét követően – amikor is megalakult az Oroszlányi Többcélú Kistérségi Társulás – sem változtak a prioritások, hiszen a településeken élők számára mindig is fontos volt, hogy tájékozódhassanak szűkebb és tágabb környezetük híreiről, eseményeiről. A Térségi Tájoló legnagyobb erénye, hogy benne a kisebb közösségek, kisebb horderejű történései is nyilvánosságot kapnak, melyek hírértéke a megyei orgánumokat már nem éri el. Az újság az önkormányzatok kommunikációját is jelentősen megkönnyíti, hiszen felvállalja a hivatali és intézményi élet bemutatását.
A Térségi Tájoló előállításának költségeit a települések önkormányzatai lakosságszám arányban fizetik, így lakott ingatlanonként közel 40 forintba kerül egy szám, de ezért az összegért több szolgáltatásra is jogosultak: Az elkészült anyagokat és fotókat minden év végén DVD lemezen megkapják a polgármesterek, így kialakult egy több mint háromezer cikket és tizennyolcezer fotót tartalmazó adatbázis, ami hiteles dokumentációja a kistérség elmúlt időszakának. A kor szellemének megfelelően 2007 őszén megkezdte működését Oroszlány és a kistérség internetes portálja a www.oroszlany.hu, ahol immár naprakészen, olvashatók az elkészült írások, illetve letölthetőek az újság számai.
Az elmúlt bő három évben tehát a mindennapi közösségi élet részévé vált, a több mint 30 ezer embert informáló Térségi Tájoló, ahol olyan szellemi tőke, helytörténeti adattömeg és fotó gyűlt össze, amely hű tükre a 2004-2007-es éveknek, így a közelmúltban folytatásra érdemesnek tartotta ezt a tevékenységet a polgármesterek tanácsa.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu