Dráva- medence turisztikája 2008/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Dráva- medence turisztikája 2008/3

X. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Kovács Ildikó dr.
jegyző
Nagyatád

Az évtizedekig elzárt Dráva-medence természeti és kulturális értékeinek bemutatására példaértékű összefogással uniós forrásokhoz jutott 29 település. A térség turisztikai fejlesztése szempontjából nagy jelentőségű beruházás megvalósítására szövetkeztek, a Baranya Megyei Önkormányzat gesztorságával a Duna-Dráva Nemzeti Park területén lévő települések. A „Dráva-medence komplex ökoturisztikai fejlesztése” című pályázaton nyert támogatással, 2006-ban elkezdődhetett az 1,1 milliárd Ft költségvetésű beruházás megvalósítása az Európai Unió társfinanszírozásával.

 


A Dráva projekt hazánk legérintetlenebb folyójának, a Drávának és természeti értékekben gazdag környezetének turizmusba való bevonását, s értékeinek védelmét tűzte ki célul. A Dráva-medence településeinek más-más jellemző értékeit hangsúlyozó beruházások valósultak meg. Bemutatják a szinte érintetlen és egyedülálló élő- és növényvilágot, történelmi emlékeket, néphagyományokat, művészeti értékeket. Nagy hangsúlyt fektettek a már működő lovas és kerékpáros turizmus továbbfejlesztésére. A rendelkezésre álló forrásból jellemzően a meglévő épületek új feladatokra való hasznosítását oldották meg, de számos helyen teljesen új létesítményeket építettek. A 2008 márciusában befejeződő projekt eredményeként pihenőhelyek, túraállomások, esőbeállók és madárlesek várják a gyalogos és kerékpáros turistákat. A baranyai szakaszon lovasoknak kialakított pihenőhelyek kapcsolódnak a térség lovastúra útvonalaihoz.
A 1,1 milliárd forintból 41 beruházás valósult meg, két megye, öt kistérség, 29 települési önkormányzat, a Duna-Dráva Nemzeti Park, a Dráva menti Tájvédelmi és Turisztikai Egyesület összefogásával.
A projekhez szervesen kapcsolódik a Dráva medencén átívelő 655 km túraútvonal és tanösvény hálózat kiépítési terve. A terv szerint az útvonalak összekötik az öt kistérséget, és a projekt keretében megvalósult nevezetességek, látnivalók gyalogos és kerékpáros megközelíthetőségét teszik lehetővé.
Látogató központ Nagyatádon
A projekt keretében megvalósuló Látogatóközpont a Belső-Somogy és a Dráva mente élővilágát bemutató természettudományi állandó kiállításnak ad otthont. A táj természeti értékeit bemutató kiállítás a térségben folyó természetvédelmi oktatás és ismeretterjesztés központjává válhat. A Látogatóközpont Nagyatád város szélén, a Rinya folyó oldalága mellett épült meg. Közvetlen szomszédságában a több évtizede működő híres szoborpark található. A kiállítás épülete egyedi építészeti megoldással készült. Formája a természetes folyami kagyló félig nyitott héjához hasonló. Kedvező természeti környezetben helyezkedik el, a kiállítótérbe érkező látogató hatalmas üvegablakon át természetes égerliget panorámájában gyönyörködhet.
A tervezett kiállítás az itt őshonos élővilág és természeti környezet bemutatásával a környezettudatos magatartás kialakításához kíván hozzájárulni. A kiállítás fontos szerepet tölthet be a régió környezeti nevelésében. A létesítmény iskolai csoportok, közösségek, családok, kirándulók tájékoztatását szolgálja a terület turisztikai értékeiről. A hagyományos kiállítási módszerek mellett, több számítógépes interaktív pult és mozgó képi információ kerül beépítésre. A kiállítás központi látványeleme két küzdő gímszarvas bika a kiállítótér közepén elhelyezett nyitott életképben.
A kiállítási épületben a fal mellett négy nagyméretű vitrin található. E vitrinekben négy jellemző természetes élőhely – erdők, lápok, homoki gyepek, Dráva folyó – természetes élővilága kerül bemutatásra. A vitrinek előtt elsétálva irányított hangszóróból az egyes élőhelyekre jellemző állatok hangjai hallgatók. A környék tavainak gazdag élővilágát egy életkép jeleníti meg. Interaktív élményszerzést a vitrinek előtti íveken elhelyezett LCD monitorok biztosítják, melyeken tematikus multimédiás összeállítások láthatók, és a természettel kapcsolatos egyszerű játékokra is lehetőség lesz. A kiállítótér mellett multimédiás eszközökkel felszerelt, prezentációk, vetítések tartására alkalmas előadóterem, és két foglalkoztató terem szolgálja a látogatók tájékoztatását.
További turisztikai fejlesztések
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv 2007-2008-as pályázati kiírásához illeszkedik a „Komplex turisztikai termékcsomag kialakítása Nagyatádon” című pályázat.
A pályázati forrásból tervezik kialakítani a látogatóközpont tényleges tartalmát, a kiállítás megvalósítását, multimédiás eszközök beszerzését, tájpark, kiszolgáló létesítmények, turistautak, pihenőhelyek kialakítását. Ennek keretében sor kerülne az alkotóműhely felújítására, bővítésére. A szoborpark területének és a szabadban lévő szobroknak a restaurálása, faszobrászati állandó kiállítás létrehozása, fa kisplasztika gyűjtemény kiállítóhelyének kialakítása, foglalkoztató műhelyek létrehozása tovább bővítené a kulturális turizmus kínálatát.
Tervszerű, összehangolt turisztikai fejlesztésekkel a Dráva térsége valódi ökoturisztikai régióvá válhat.
Készült "A Dráva-medence komplex ökoturisztikai fejlesztése" projekt keretében. A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében valósult meg.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu