Csongrád megye

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Csongrád megye

IX. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Zalányi Ágnes



Csongrád megye vonzerejét természeti adottságai, élénk kulturális és szellemi élete, kultúrtörténeti értékei, néprajzi és gazdálkodási hagyományai, valamint a mindezeket a turisták elé táró programok adják.

 

 

A megye gazdag termál- és gyógyvízkészlettel rendelkezik, melyre fejlődő egészségturisztikai kínálat épül. Szegeden az 1896-ban létesült Anna Gyógy-, Termál és Élményfürdőhöz egy modern, komplex rehabilitációs ellátást nyújtó fizio- és balneoterápiás központ kapcsolódik, reumatológiai járóbeteg-ellátással. A Forrás Gyógy- és Wellness Szállóval összekapcsolt Újszegedi Gyógy- és Termálfürdő mozgásszervi betegségek gyógyítása mellett balesetek utáni rehabilitációs kezelésekre is kiválóan alkalmas. A mórahalmi négycsillagos Erzsébet Gyógyfürdő 2300 m2 vízfelülettel, számos fedett és szabadtéri medencével várja a gyógyulni, kikapcsolódni vágyókat. A Makói Termál- és Gyógyfürdő fő különlegessége a marosi gyógyiszappakolás. Csongrád központjában, az árnyas fák közt, a 7000 m2-es zöld felületen elterülő városi fürdőben ízületi, reumatikus betegségek kezelése, nőgyógyászati megbetegedések utókezelése folyik. Hódmezővásárhelyen 2003-ban avatták fel a nemzetközi színvonalú városi fedett sportuszodát. A Székkutas területén lévő kakasszéki Júlia-fürdő gyógyvízét a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház hasznosítja. Szentesen a Thermál Gyógyfürdőben 15 ágyas nappali kórház létesült, de termálmedencék a Széchenyi-ligetben található Sport- és Élményközpontban is a vendégek rendelkezésére állnak. A város határában fekszik Európa második legnagyobb termáltava, melynek turisztikai hasznosítása még várat magára. 

 

Természeti értékeink

 

2007-ben, a hazai „Zöld turizmus évében” természeti értékeink kiemelt figyelmet kapnak – nem csak az ökoturisták érdeklődését keltik fel. Országos védelem alatt 156,5 km2 területnyi nemzeti park, 243,83 km2 tájvédelmi körzet és 5,97 km2 természetvédelmi területünk áll. A helyi védettségű természeti területek, emlékek száma 24. A csoportosan érkező iskolásokat, külföldi turistákat elsősorban a szikes tavak – főként a szegedi Fehér-tó – különleges madárvilága vonzza. A különösen védett területek engedéllyel vagy szakvezetővel látogathatók. Ismeretszerzésre több ökoházban, erdei iskolában, tanösvényeken is lehetőség nyílik. A természetjárók az Alföldi Kéktúra 136 km-es megyei szakaszán kívül 350 km jelzett turistautat járhatnak be. A kerékpáros turisták a bővülő EuroVelo hálózaton, a regionális és helyi kerékpárutakon, árvízvédelmi töltéseken ismerhetik meg értékeinket. Szívesen keresik fel a turisták a nemzetközi szinten is ritkaságokkal büszkélkedő szegedi Vadasparkot és az Egyetemi Füvészkertet.

 

A változatos felszíni vízkészlet, a napsütéses órák magas száma sok turistát csábít üdülésre, vízi sportolásra a Tisza és a Maros mentén, a holtágakon, a tavakon és környezetükben. A vízi turizmus egyik központja Szeged, a Nemzetközi Tisza-túra végállomása. Itt található a Maty-éri Gróf Széchenyi István Evezőspálya is, ahol kiemelkedő látogatószámú sportesemények – kajak-kenu vb, más nemzetközi versenyek – zajlanak. Szentes kimagasló sportélete – részben a vízi sportok területén elért kimagasló eredményei – elismeréseként 1996-ban a „Nemzeti Sportváros” címet kapott. Rendkívül népszerű a csongrádi Köröstorok kivételes adottságú homokos strandja, mely a nemzetközi Tisza-túra megállóhelye is. 

 

Műemlékek

 

Szeged több mint száz védett épületéből a legrégebbi az 1200 körül emelt Dömötör torony. Az egyházi műemlékek közül a legjelentősebb a középkori alsóvárosi Ferences-templom és rendház, valamint Közép-Európa legnagyobb zsinagógája. Az 1879-es nagy árvíz utáni újjáépítés emlékéül épített fogadalmi templom és téregyüttese a város egyik jelképe. Az Alsóvároson még fellelhető – „istenszöm”- nek nevezett deszkaoromzatú – ún. napsugaras parasztházak ma már ritkaságszámba mennek. Népi építészetünkben egyedülálló Csongrád régi belvárosa, a Belsőváros, amely az Alföld egyetlen településméretű népi műemlékegyüttese. A megye legrégebbi épített értékei közé tartozik a Makó melletti Kiszomboron álló, a 13. század elején román stílusban épült, európai kitekintésben is különleges hatkarélyos kerektemplom. Hódmezővásárhely külterületén a 13–14. századi csomorkányi templom romjai láthatók. Kuriózum a védőárokkal, fallal körülvett óföldeáki Erődtemplom, amelynek magja a 15. század elején épült. A Magyar Urbanisztikai Társaság által a kimagasló városépítészeti teljesítmények elismerésére alapított Hild János Emlékérmet Szeged, Hódmezővásárhely, Csongrád és Mórahalom egyaránt magáénak mondhatja. Szeged eklektikus, neoklasszicista belvárosa 2004-ben megkapta az Európa Nostra-díjat is, amelyet az Európai Unió által felkért bizottság ítél oda az örökségvédelem területén kiemelkedő eredményeket elérő pályázóknak.

 

Múzeumok, kiállítóhelyek

 

Múzeumok, kiállítóhelyek a megye tizenöt településén várják a látogatókat. A leggazdagabb anyaggal a szegedi Móra Ferenc Múzeum rendelkezik. Figyelemre méltó látnivalókat kínál a hódmezővásárhelyi Tornyai János, a csongrádi Tari László, a szentesi Koszta József vagy a makói József Attila Múzeum is.

 

A különlegességekre vágyókat Szegeden a Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum, a Varga Mátyás Színháztörténeti Kiállítás, a szőregi Rózsa Múzeum, Bordányban a Kisapáti-féle autómatuzsálem- gyűjtemény, Szentesen Fridrich János Fényirdája és a Péter Pál Polgárház Múzeum vagy Makó irodalmi emlékmúzeuma, az Espersit-ház és a Hagymásház várja. Megrendítő élmény Hódmezővásárhelyen a Holokauszt 60. évfordulójára felújított zsinagóga mellett megnyílt első vidéki Holokauszt Múzeum.

 

A megyei képtárak közül ki kell emelni az „Alföldi Művészváros”, Hódmezővásárhely 2004-ben felújított Alföldi Galériáját, amely az alföldi realista festőiskola hagyományaiból táplálkozó, több mint ötvenéves múltra visszatekintő Vásárhelyi Őszi Tárlatnak is otthon ad. A megye képzőművészeti életébe Csongrád, Szentes, Makó galériái, a neves mártélyi, makói vagy homokháti művésztelepek és több alkotóház is bepillantást enged. 2007 szeptemberében Szegeden teljes műemléki helyreállítását követően képtárként és kulturális központként nyitja meg kapuit az európai szecesszió egyik legkiemelkedőbb alkotásának tartott Reök-palota, tovább növelve a – Szabadtéri Játékok, Tavaszi Fesztivál, Őszi Kulturális Fesztivál, szőregi Rózsafesztivál, Szegedi Ifjúsági Napok mellett – számos zenei, képzőművészeti, szórakoztató és más eseményt felvonultató fesztiválváros vonzerejét. Hódmezővásárhely főterén nyaranta megelevenedik a „hírös” Vásárhelyi Promenád, idén augusztusban az 1898-ban épült faszínház hagyományait folytatva újjáéled a Nyári Színkör. Csongrádon ez évben 28. alkalommal rendezik meg a Csongrádi Napok rendezvénysorozatot, melynek kísérőprogramjai a Körös-toroki Napok, a kenyérünnep és borfesztivál. Szentesen többek között Középkori Haditorna Fesztivált megrendezésére kerül sor, s a felújított Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ is több rendezvényt kínál. 

 

Népszokások, népi mesterségek

 

A megye egyedi arculatához a népszokásokban, népi mesterségekben megőrzött hagyományvilág is hozzájárul. A Pick-szalámi, a szegedi paprika, a makói hagyma, a szentesi zöldségek, a szatymazi barack, az öttömösi spárga, a domaszéki répa – és még sorolhatnánk, számos gasztronómiai és szakmai rendezvény sikerének megalapozója. A népszerű Nemzetközi Tiszai Halfesztivált Szegeden idén a 20. alkalommal szervezik, de sok a látogatója a Mórahalmon, Zákányszéken, Domaszéken szervezett böllérnapoknak, a szentesi Lecsófesztiválnak, a pusztamérgesi Kakaspörkölt- vagy a röszkei Töltött Káposzta-Főző Versenynek, a kisteleki Gasztronómiai Fesztiválnak, a deszki Nemzetközi Kulturális és Gasztronómiai Fesztiválnak is. A szőlőtermesztés, bortermelés megyénkben a 11. századig vezethető vissza. A borvidéknek nevet adó település, Csongrád 1987-ben Rómában elnyerte a „Szőlő és a Bor Nemzetközi Városa” címet. A gazdálkodási hagyományok a közel száz vendégfogadót számláló megyei falusi (agro-) turizmus fejlődését is segítik. 

 

Hivatásturizmus

 

Szegeden idén kiemelt hangsúlyt kap a Szent-Györgyi Emlékprogramok rendezvénysorozat, amelyet Szent-Györgyi Albert Nobel-díjjal való kitüntetésének 70. évfordulója alkalmából szerveznek. Az üzleti turizmus, kiállítások körébe sorolható események többsége is Szegeden zajlik, de sok látogatót vonzanak például Hódmezővásárhelyen a másfél évtizedes múltra visszatekintő Alföldi Állattenyésztési Napok, a Szent György-napi Juhászverseny, a makói Hagymafesztvál vagy Expo, a Szentes Expo-Kereskedelmi Kiállítás és Vásár is. 

 

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

 

A park, ahol minden vonzerő megtalálható. A Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet nyújtotta természeti adottságok méltó hátteret szolgáltatnak hazánk első témaparkjának, melynek jelmondata „Ópusztaszer hazavár: Itt született Magyarország”. Az egykori bencés kolostor romkertje mellett emelkedik – az 1800 m2-es felületével a világ egyik legnagyobb panorámaképének, a Feszty-körképnek is helyet adó – Rotunda, ahol parktörténeti kiállítás, a nemzet legkiemelkedőbb személyiségeit bemutató Kis Magyar Panteon, a Millennium korában szokásos viseleteket bemutató Promenád 1896, és több más kiállítás is megtekinthető, és ahol konferenciák rendezésére is lehetőség van. A park területén látható Millenniumi Emlékmű, az „Erdő és Ember”, a Vízügyi Kiállítás, a koronás jurta, a Magyarok Világszövetsége által emelt ház, a mezőgazdasági gépgyűjtemény.

 

A fentiekben vázolt idegenforgalmi adottságaink – melyek a www.csongradmegye. hu honlapunkon részletesen megtalálhatók – évről évre több vendégéjszakára vonzanak megyénkbe turistákat. Elérhetőségünk az M5-ös autópálya 2005- ben Szegedig, majd 2006-ban az országhatárig történt kiépítésével és a szegedi repülőtér folyamatos fejlesztésével jelentősen javult. Az adottságokból – tudatos termékfejlesztéssel, a pályázati lehetőségek jó kihasználásával, hatékony marketinggel – nemzetközileg is versenyképes termékek alakíthatók ki, amelyek a vendégek tartózkodási idejének és a turisztikai bevételeknek a további növekedését eredményezik. Csongrád Megye Önkormányzata – kötelező feladatainak is eleget téve – mindezt sajátos eszközeivel, koordináló tevékenységével, a kínálat széles körű megismertetésével segíti. ■ 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu