A West/Nyugat-Pannónia eurégió tevékenységéről 2004/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Európai Unió

A West/Nyugat-Pannónia eurégió tevékenységéről 2004/5

VI. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Firtl Mátyás



Nyugat-Pannónia öt országot (Ausztria, Horvátország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia) érintő földrajzi/geopolitikai egység, amely mintegy 1,2 millió lakosával több nagy népcsoportot (horvátok, magyarok, németajkúak, szlovákok, szlovének, romák) reprezentál az Alpok keleti nyúlványainál és a Pannon-síkság nyugati részén.

 


A második világháború következményeként a földrajzi közelség ellenére a vasfüggöny határozta, illetve nehezítette meg a régió lakosainak viszonyát illetve érintkezését.
A vasfüggöny 1989-es lehullása mindent megváltoztatott. Megnyíltak a határok Közép- és Kelet-Európa között. Számos új társadalmi, politikai, gazdasági és kulturális kapcsolat létesült. Ami eddig elválasztotta, az most összeköti a régió lakóit.
Az Eurégió West/Nyugat-Pannónia határon átnyúló együttműködés megalakulásakor még csak Ausztria volt az EU tagja, azonban 1998. október 7-én a régió határozott igent mondott a jövőbe vezető közös útra.
A magyarországi megyék, Győr-Moson-Sopron és Vas valamint Burgenland tartomány alapító, csaknem egy évvel később Zala csatlakozó, egyenjogú tagként került bejegyzésre az alapító okmányban.
Az Európa Tanács 1980-ban elfogadott „Európai keret-megállapodás a határon átnyúló együttműködésről a területi testületek között” tárgyú egyezménye szolgáltatta a jogi alapot az együttműködéshez.
Együttműködésünk területei
Az Eurégió West/Nyugat-Pannónia határon átnyúló együttműködés a jószomszédi kapcsolatok erősítése és fejlesztése, a társadalmi, gazdasági, kulturális, technikai és közigazgatásilag koordinált közös lépések megtétele politikai hátterét hivatott biztosítani, így hozzájárulva a társadalmi kohézióhoz, a fenntartható gazdasági fejlődéshez.
Az alapítók az együttműködés kezdetén megállapodást kötöttek, amely meghatározza a tevékenység jogi, földrajzi, adminisztratív, pénzügyi és személyi kereteit, a célokat és feladatokat. Fő feladatként határozták meg, hogy a partnerek érdekében álló kérdéseket közösen, informatívan és szakértelemmel kezelik, koordinálják, céljaikat a területükön működő önkormányzatok, szociális partnerek továbbá az érintett állami szervek aktív közreműködésével valósítják meg.
Az Eurégió a határvidéken a következő területeken tartja kívánatosnak az együttműködést:
 területfejlesztés és-rendezés;
 gazdaság és idegenforgalom;
 kulturális csere és a közös kulturális örökség ápolása;
 természet-, környezet- és vízvédelem;
 közbiztonság és katasztrófa-elhárítás;
 humanitárius és szociális tevékenység;
 képzés, oktatás.
Az Eurégió nem jogi személy, földrajzi területe Burgenland tartomány, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyék közigazgatási területei. Székhelyei Kismarton, Győr, Szombathely, Zalaegerszeg. A tevékenységet Kismarton koordinálja. Szervezetét a tanács, az elnökség, a titkárság valamint a munkacsoportok alkotják. A szervezeti egységék hatáskörét a keretszerződés, a Tanács illetve az Elnökség feladatait külön ügyrend írja le. A tényleges tevékenység a munkacsoportokban folyik, melyeket a tanács hoz létre és meghatározza feladataikat,. Többnyire uniós programokat és projekteket készítenek elő és a megvalósításban is tevékenyen részt vesznek:
 hazánk csatlakozása előtt jellemzően a PHARE CBC-program (továbbá az ISPA és SAPARD program) projektjeit „menedzselték”,
 a csatlakozást követően pedig elsősorban a régióban megvalósuló – az INTERREG IIIA-program (továbbá a strukturális alapok és a Kohéziós Alap) által támogatandó – projekteket fogják „gondozni”.

Az Eurégió West/Nyugat-Pannonia munkacsoportjai
– Területfejlesztési, Területrendezési, Közlekedési és Információ Munkacsoport
– Természet, Környezet és Vizek Munkacsoport
– Képzés és Ifjúság Munkacsoport
– Idegenforgalom és Közös Kulturális Örökség Munkacsoport
– Biztonság és Katasztrófavédelem Munkacsoport
– Egészségügyi és Szociális Munkacsoport
– Gazdaság Munkacsoport
– Foglalkoztatás Munkacsoport

„Az új Európa szíve”
Győr-Moson-Sopron megye a Természet, Környezet és Vizek valamint a Képzés és Ifjúság Munkacsoportok elnöki teendőit látja el.
Az Eurégió West/Nyugat-Pannonia együttműködés jövőjét a régióban felmerülő témák és kérdések határozzák meg. „Az új Európa szívét megformálni” akaró Nyugat-Pannóniai régió számos jó megoldás bölcsője, ahol európai kérdésekre regionális válaszokat lehet találni a napjainkban gyakran hallott „gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” elvnek megfelelően. Nagy jövő előtt áll a regionális turizmus, a foglalkoztatás, az oktatás, a szállítás és közlekedés, a természetvédelem, a kultúra, az egészségügy és nem utolsósorban a gazdaság. Sokat kell azonban dolgozni azért, hogy megvalósuljanak Hans Beck, a Magyarországi Régiók Brüsszeli Képviselete nagykövetének szavai:
„Az Eurégióban békében élhetnek az emberek, kölcsönösen tisztelve egymást és a más kultúrát. A kibővült Európa az örömteli élet, a szellemi gazdagodás és termékeny munka színtere lehet. Közös akarattal és tettekkel megteremthetjük a tartós európai egységet.”

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu