Közszolgáltatások egységes adatbázison 2007/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Zala Megye

Közszolgáltatások egységes adatbázison 2007/3

IX. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
V. T.



Az önkormányzatok jelentős része településfejlesztési és -üzemeltetési műszaki tevékenységei, hatósági eljárásai kapcsán egyre nagyobb és komplexebb adatvagyont halmoz fel. Azt azonban még kevesen mondhatják el magukról, hogy ezt a többnyire térinformatikai vonatkozással is bíró adattömeget kielégítően használják az említett tevékenységeik és szolgáltatásaik támogatására.

 

 

Az nyilvánvaló, hogy a különböző szervezeti egységek változatos tevékenységei során keletkezett és használt adatok további, szélesebb körű hasznosítása csak jól átgondolt módon valósítható meg.

 

Integrált és integráló rendszer egyben

 

Erre a feladatra, a koncepciózusan tervező önkormányzatok számára került kifejlesztésre egy rendszer, mely az önkormányzatnál, vagy azon túlmenően a város közmű-, városfejlesztési és üzemeltetési vállalatainak bevonásával nemcsak integrált, hanem mint integráló szoftverrendszer működik. A városi közös, egységes adatbázisra épülő közszolgáltatások fejlesztése érdekében együttműködés a közműszolgáltatók közül jellemzően a víz-, szennyvízszolgáltató, valamint a legtöbbször önkormányzati tulajdonú vállalatként működő városüzemeltetési, ingatlankezelési feladatokat ellátó cégek között jön szóba. A városi önkormányzatok nagy részénél már működik valamilyen térinformatikai alapokon működő rendszer. Természetesen ezek a meglévő és bevált alkalmazások is kapcsolhatók és hasznosíthatók az integrált rendszer kereteiben.

 

Szoftverkiválasztás – Miért éppen a Tekla Xcity?

 

Dr. Szász Pétert, a Zalaszám Informatika ügyvezető igazgatóját kérdeztem arról, hogy az említett célok megvalósítását szolgáló lehetőségek közül miért éppen a Tekla Xcity mellett döntöttek. – A gazdaságilag és szakmailag alapos döntés meghozásához szükséges szoftverkiválasztási elveket átfutva láthatjuk, hogy nekünk is az önkormányzatokéhoz hasonlóak voltak a kiválasztási szempontjaink. Egy önkormányzatnak alapvető érdeke, hogy a céljainak legmegfelelőbb rendszert válassza ki. Eszerint önkormányzatok számára készült, korszerű technológián alapuló integrált rendszernek kell lennie, mely minél szélesebb tevékenységi kört a lehető legteljesebb funkcionalitással támogat. Természetesen fontos vizsgálni a bevezetés utáni üzemeltetés, szakmai támogatás, hosszú távú intézményes garanciák kérdését is. Ezek a szempontok nálunk is szerepet játszottak, hiszen a mi munkánkat is megkönnyíti, ha szakmailag és technológiailag a legjobban megalapozott, hosszú távon biztonságosan működtethető rendszert kínálunk a feladatok ellátására. Ráadásul nálunk a választásnál nem merült fel semmilyen kényszerítő körülmény technológiai vagy funkcionális szempontból, ezért úgy gondoljuk, hogy az önkormányzatok döntéshozói számára ez, a miáltalunk elvégzett alapos szakmai kiválasztás egy független szakértői előminősítésnek tekinthető – hangsúlyozta dr. Szász Péter.

 

Európai uniós tapasztalatok hasznosítása

 

– Érdemes figyelmet fordítani a Tekla Xcity Európai uniós tapasztalatainak hazai hasznosíthatóságára is. Mind a nemzetközi példák, mind a hazai igények a rendszerek ASP szolgáltatás keretében történő üzemeltetésének és a kistérségi szolgáltatások nyújtásának irányába mutatnak. Ugyancsak nő az önkormányzattal, illetve a településsel kapcsolatba kerülő lakosok, valamint a gazdálkodó és igazgatási szervezetek igénye a térinformatikai alapú információk interneten keresztüli közzétételére

 

– említette tapasztalataik közt a Zalaszám igazgatója, és biztosított arról, hogy az említett működtetési és szolgáltatási módokra a Tekla Xcity megbízható megoldást nyújt. A Tekla Xcity-vel kapcsolatos terveikre vonatkozóan dr. Szász Péter úgy nyilatkozott, hogy a szakmai konzultációkon kapott visszajelzések is azt az elképzelést erősítik, miszerint a Zalaszám Informatika a már működő OrganP Költségvetési Integrált Gazdálkodási és IRKA Iratkezelő Rendszerei mellett a Tekla Xcity-vel egyedülálló kínálatot nyújt az önkormányzatok feladatainak ellátásához.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu