EU Információs Központ az önkormányzatoknak a Duna Palotában 2004/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Európai Unió

EU Információs Központ az önkormányzatoknak a Duna Palotában 2004/2

VI. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Dr. Orova Márta



Az Önkormányzati EU Információs Központ (Központ) 2003 májusa óta működik. A Belügyminisztérium azzal a céllal hozta létre, hogy a helyi önkormányzatoknak európai uniós ügyekben tájékoztatást adjon, illetve segítse felkészülésüket a csatlakozásból adódó feladatokra.
Központunk hosszú távra alakította ki működését. Munkatársaink sokféle módon és eszközzel tájékoztatják és segítik az érdeklődő önkormányzatokat, elsősorban a jogharmonizációs tevékenység ellátásához szükséges közösségi és hazai jogszabályváltozásokról, illetve az uniós pályázati lehetőségekről való tájékoztatással.
A célunk egy olyan interaktív információs rendszer kialakítása, amely gyakorlati információval és szakmai segítséggel látja el a helyi önkormányzatokat. Fontos, hogy az információ mellé annak megértését segítő magyarázatokat adjunk és híreink, szakmai segédanyagaink Interneten, nyomtatott formában, telefonon, e-mail kapcsolat útján is elérhetők legyenek. Ez jelentős mértékben hozzájárul az uniós csatlakozásból adódó helyi önkormányzati feladatok hatékony ellátásához.
A Duna Palotában működő Dokumentációs Központunkban uniós témájú, a helyi önkormányzatokat érintő könyvek, folyóiratok állnak az érdeklődők rendelkezésére. Itt lehetőség nyílik az EU internetes oldalain való böngészésre, valamint a Bruxinfo és az Euro Info Service adatbázisai is elérhetők. A hétköznapokon 9-16 óra között nyitva tartó Dokumentációs Központunkban egy olyan találkozópontot alakítottunk ki, ahol biztosítható a helyi önkormányzatokkal való folyamatos, napi személyes kapcsolattartás és a jogi konzultáció lehetősége.
Központunk szolgáltatásai többféle csatornán elérhetők. Közülük is a legfontosabb az idén februárban elindított internetes honlap, amelynek címe: http://web.b-m.hu/web/euik.nsf/index. Ez a portál tájékoztat az Európai Unióval és az Európa Tanáccsal kapcsolatos alapvető tudnivalókról, segítséget nyújt továbbá a helyi jogharmonizációs feladatok megvalósításához. A honlap hasznos szolgáltatása a közösségi jogszabályok adatbázisa, ahol a helyi önkormányzatokat érintő közösségi jogszabályok találhatók. Az adatbázisban – lehetőség szerint – egy rövid összefoglalót is adunk arról, hogy az adott közösségi jogszabály milyen kötelezettségeket tartalmaz helyi önkormányzatok számára. Az Igazságügyi Minisztérium honlapjára való átjárással pedig elérhető és letölthető maga a jogszabály is.
Pályázati oldalainkon a legfrissebb uniós pályázati kiírásokról értesülhetnek az érdeklődők, valamint sikeres, uniós forrásból megvalósuló önkormányzati projekteket is közzéteszünk. Számos, az önkormányzati szakemberek érdeklődésére számot tartó tanulmány is elérhető továbbá honlapon, illetve az „Aktualitások” című rovatban folyamatosan friss uniós hírekkel szolgálunk. Emellett az uniós témájú, helyi önkormányzatokat érintő eseményekről, képzésekről is rendszeresen tájékoztatunk.
A honlap adatbázisaiban megtalálhatók az érdekszövetségek, közigazgatási hivatalok, Európai Információs Pontok címjegyzékei, valamint a magyar települések, megyei önkormányzatok, kistérségek már meglévő nemzetközi partnerkapcsolatai. A nemzetközi önkormányzati partnerkeresőben lehetőséget biztosítunk az önkormányzatoknak arra, hogy uniós tagállambeli partnereket találjanak a közös pályázás és szakmai kapcsolatok kialakítása céljából.
A Fórum rovatban a helyi önkormányzatok kérdéseikkel közvetlenül fordulhatnak a munkatársainkhoz. A Belügyminisztérium hatáskörébe nem tartozó kérdések megválaszolására szakértői hálózatot alakítottunk ki és együttműködési megállapodásokat kötöttünk az illetékes szaktárcákkal. A gyakran ismételt kérdések rovatban elérhető minden olyan, a Központhoz érkezett kérdés és az arra adott válasz, amely a helyi önkormányzatok gyakorlati munkáját segíti.
Hírlevelünk 2003 szeptemberétől rendszeresen jelentkezik, amelyet nyomtatott és elektronikus formában egyaránt kiadunk. A nyomtatott verzió az Önkormányzati Tájékoztatóban jelenik meg, az elektronikus változatot pedig az Internet hozzáféréssel rendelkező önkormányzatok automatikusan megkapják.
Részt veszünk kiadványok szerkesztésében és terjesztésében is, pl. EU–Integráció Önkormányzatok I – IV. kötet, Segédanyag a helyi önkormányzati rendeletek jogharmonizációjához, Önkormányzati projektmintatár.
A fentieken túl előadók és háttéranyagok biztosításával segítséget nyújtunk uniós témájú, helyi önkormányzatokat érintő rendezvények, programok megvalósításához.
A tavaly megrendezett, a helyi önkormányzatok integrációs felkészülését segítő, francia támogatással megvalósított rendezvény mintájára várhatóan még a csatlakozás előtt egy nagyobb konferenciát szervezünk. A finn-magyar jegyzőképzés a két belügyminisztérium közötti megállapodás alapján, előreláthatólag a Duna Palota Színháztermében kerül megrendezésre speciális témákban.
Amennyiben felkeltettük érdeklődését a Központ szolgáltatásaival kapcsolatban, munkatársaink szívesen állnak rendelkezésre. Megtalálhatók vagyunk a BM Duna Palota épületében Budapesten az V. kerület Zrínyi u. 5. szám alatt. Levelezési címünk: Budapest, 1903 Pf.:314; Telefon: 235 5540; Fax: 235 5565; E-mail: info@eukozpont.b-m.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu