Nyári Játékok – Eger, 2006/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Heves Megye

Nyári Játékok – Eger, 2006/5

VIII. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Révészné Bögös Zsuzsanna Müvelődési és Sport Iroda vezető




Egerben három évtizede kezdtek el foglalkozni a város vezetői azzal a gondolattal, hogy nyaranta a város múltjához és jelenéhez méltó, országos jelentőségű kulturális, főként színházi programokkal fogadják a városba látogatókat. Továbbá azzal akarták még otthonosabbá tenni a patinás várost a lakók számára is, hogy tartalmas nyári rendezvényeket szerveznek.

 


Ezen alapgondolatok nyomán született meg a korábban csak színi- és operaelőadásokat, később más zenei és táncos produkciókat is felvonultató szabadtéri rendezvénysorozat. 1977-től az Agria Játékszín, mint önálló intézmény szervezte a rendszeres és igen színvonalas nyári bemutatókat. Eleinte a Vár és a Dobó tér adott otthont a produkcióknak, később, a kilencvenes évek közepétől a legfőbb helyszín a Líceum (főiskola) udvara lett. Ma is itt vannak a legimpozánsabb előadások.
Nem fejlődött töretlenül a nyári színház, a nyári játékok eseménysorozata. Volt idő, amikor szüneteltek a programok.
Mára azonban kialakult rendszerben működik a nyári játékok szervezése, amelyet legfőképpen, nem kizárólagosan a nyári tagozattal is rendelkező Gárdonyi Géza Színház végez. A programok változatosak, igényesek.
2006-ban első alkalommal tervezett és szervezett a Gárdonyi Géza Színház az Eger Városi Önkormányzat felkérésére olyan nagyszabású, széles ízlésvilágú rendezvénysorozatot, mely a nyár mindhárom hónapjában szolgált tartalmas színházi élménnyel. A programok közül kettő a színház saját produkciója volt. Mindezt az összetett, szerteágazó tevékenységet az intézmény csak gigantikus szervezőmunkával, áldozatkészséggel tudta megvalósítani.
Június közepén a Kis-Dobó téren kezdődtek a nyári produkciók a Csizmadia Tibor igazgató-főrendező által rendezett Tanulmány a nőkről című „zenés válóokkal”. A darab – ami három generáció nőalakjának történetét megelevenítve mutatja be a válóokokat fülbemászó zenével, kellemes táncbetétekkel illusztrálva – természetesen „happyend”-del végződik.
Ezt a játszóhelyet 2002-ben fedezte fel a színház, azóta minden nyáron az itt bemutatott habkönnyű, zenés produkcióval indítják útjára a „nyári évadot”. Az idén bemutatott darab is jól sikerült, hisz lelkes nézők töltötték meg a kis, otthonos teret, az éttermek teraszait. Az intim helyszín szinte kínálja magát a könnyedség, vidámság műfajhoz.
A legtöbb program júliusban került a közönség elé. Kezdődött a nyár fő produkciójával a Líceum udvarán bemutatott Oliverrel, Lionel Bart világhírű, fülbemászó dalokat felvonultató musicaljével, Szegvári Menyhért rendezésében. Ennek a nagy ívű zenés darabnak a színre vitele minden színház életében szinte emberfeletti vállalkozás, ugyanis a sikerhez nemcsak kitűnő énekes színészekre, de nagyszámú, a színpadon otthonosan mozgó és énekelni tudó gyermekszereplőre is szükség van. Egerben négy-öt éve rendszeresen mutatnak be olyan zenés és prózai sikerdarabokat, amelyek gyermekszereplőket vonultatnak fel. Szerencsére a városban több olyan amatőr gyermek-színjátszó csoport, alapfokú művészetoktatást végző iskola működik, amely professzionális felkészítést képes nyújtani a gyermek- és ifjúsági korosztály számára. A színház pedig jó érzékkel, bátran nyúl olyan darabokhoz, amelyek színrevitelében ezek a műhelyek jó együttműködő partnernek bizonyulnak. Az Oliver is ennek a jegyében született. Minden tekintetben színvonalas produkció került a közönség elé.
A nyári játékok szervezése során kiemelt figyelmet fordított a színház a komolyzene kedvelőire is. Mozart születésének 250. évfordulójára kétféle programot is meghirdetett. Egyrészt Mozart táncok címmel a Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház közös produkcióját tervezte színre vinni. A három önálló táncos produkció azonban, melyet három kitűnő fiatal magyar koreográfus és táncművész – Barta Dóra, Fodor Zoltán és Nagy Zoltán – hozott létre – nem kerülhetett 2006 július 29-én színre, mert a szeszélyes időjárás, a nagy erejű nyári zivatar elmosta a szabadtéri bemutatót. Minden remény szerint az ősszel induló színházi évadban színre kerül ez a különleges élményt nyújtó program.
A nagy zeneszerző születési évfordulójára egy másik programmal is emlékeztek a nyári játékok keretében. A Mozart in C a Szabó Sipos Máté által vezényelt Egri Szimfonikus Zenekar nagyszabású hangversenye volt, melyhez kitűnő helyszínt találtak a szervezők: a Dobó téri Minorita templomot. Az estet a tisztaság, a világosság és az ünnepélyesség jegyében hirdették meg. Az ünnepi hangversenyen kiváló szólisták – Jónás Krisztina, Meláth Andrea, Megyesi Zoltán, Kovács István -, valamint a Debreceni Kodály Kórus közreműködött.
Az idei egri nyári programok között kitűnő kortárs táncművészetet bemutatók kerültek műsorra. Az egyik a Budapest Táncszínház és a Nemzeti Táncszínház közös darabja, melyet Gershwin: A vér ritmusa címmel vittek színre. A táncdarab zenéje szinte összefoglalása a zeneszerző életművének, amit olyan nagyszerű zenészek szólaltattak meg az est folyamán, mint a fuvolaművész Horgas Eszter, valamint zongorán Vukán György. Igazi színházi élményt adott az élőzene, a kifejező tánc és a különleges, emberi szívet szimbolizáló színpadkép harmóniája.
A fő táncos produkció a Szegedi Kortárs Balett Új világ című alkotása volt Juronics Tamás rendezésében és koreográfiájával. A tűzről és vízről szóló különleges atmoszférájú mű méltán aratott sikert, az előadások végén felállva tapsolt a közönség.
Az augusztusban sikeresen záruló egri nyár – a Gárdonyi Géza Színház által – egységbe foglalt programjának anyagi fedezetét legnagyobb részt Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata, kisebb részben a fenntartó Heves Megyei Önkormányzat, valamint a Nemzeti Kulturális Alapprogramhoz benyújtott sikeres pályázat biztosította.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu