Egy köztisztviselő: a szupermaratonista 2005/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Hajdú-Bihar Megye

Egy köztisztviselő: a szupermaratonista 2005/5

VII. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Nagyné Hartman Éva



Ötször haltam meg, nyolcszor feltámadtam! – így lehet a legrövidebben összefoglalni milyen hihetetlen fizikai megpróbáltatást jelent a Bécs Budapest közötti szupermaratoni távot futva, kerékpározva, vagy görkorcsolyázva megtenni ─ mondja Nagyné Hartman Éva. A hajdú-bihar megyei önkormányzat társadalmi, civil kapcsolati és humánerőforrás fejlesztési iroda vezetője 2004 őszén nem kisebb feladatra vállalkozott, mint arra, hogy kerékpárral teljesíti a 365 kilométeres távot.

 

Tíz év alatt vált a családunk kerékpárőrültté, s több nagy túrát – Balaton megkerülése, Fertő tó és Őrség körút – megtettünk az országban. A férjem minden őrültségben partner, így tavaly nyáron elkezdtünk edzeni a szupermaratonra. Azt mondtam, ha a Debrecen Tiszacsege oda vissza 120 kilométerét letekerem, akkor benevezünk.
Az első nap a Bécs és Sopron közötti 92 kilométer várt ránk, nem országúton, hanem hegyen völgyön, murvás úton. Ekkor már éreztem, nem kis dolog, amire vállalkoztam, de tudni kell, soha nem adom fel. A második nap Sopron Győr közötti 119 kilométeres szakaszán azt éreztem, vége, számomra itt fejeződött be a verseny. A térdem kiakadt, egy lábbal tekertem a biciklit, bőgve értem a célba. Azt hittem túl vagyunk a legrosszabbon, de a Győr Tata közötti emelkedőknél, mint a motolla járt a lábam és úgy tűnt, hiába miden erőfeszítés, szinte sehová nem haladunk. Amikor pedig már tényleg azt gondolod, minden rémségek rémségét túlélted, akkor a negyedik napon jön a halál etap Tata és Budakeszi között, a Gyermelyi „bukkanóval”. Ez az a szakasz, ahol a legtöbben szorultak orvosi kezelésre, volt, akit a pálya szélén kellett újraéleszteni. A tőlünk is örültebbnek tartott görkorisok belénk kapaszkodtak, mert képtelenek lettek volna feljutni az emelkedő tetejére. Az utolsó napra Budakeszi és a Tabán 25 kilométere maradt, de a János hegyi kilátó semminek tűnt az előző nap magassághoz képest. Ekkor csatlakoztak hozzánk a félmaratonisták. Lenéztem a kilátóból, és azt láttam, négy kilométer hosszan ezrek hömpölyögtek. Soha nem gondoltam, hogy ennyi őrült ember él Magyarországon. Végtelen megkönnyebbülés és öröm volt beérni a célba, tudni, hogy megcsináltad. Így utólag már azt mondom, könnyelmű voltam, de az ilyen teljesítmények belső tartást adnak. Önmagadat kell legyőznöd, teljesítőképességed végső határát kell átlépned, s rájössz, nincs lehetetlen, ha van akaratod és kitartásod. Az embernek mindig kell egy újabb cél, amiért harcolni, küzdeni tud.
A sportot is felügyelő iroda vezetőjeként hihetetlenül fontosnak tartom, hogy a hivatalban dolgozók, az önkormányzat és az illetékhivatal 180 munkatársa rendszeresen mozogjon. Ha jól összeszámolom, mindössze 20-25-en vannak, akik hetente legalább egyszer szánnak arra időt, hogy megtornáztassák a tagjaikat. Sokak szerint eretnek gondolat, központi finanszírozással megteremteni annak a lehetőségét, hogy a köztisztviselők hetente kétszer, szervezett keretek között, rendszeresen vegyenek részt valamilyen sportfoglalkozáson.
Örök igazság, ha fizikailag topon vagy, akkor szellemileg is ott vagy. Hiszem, hogy a közigazgatásban dolgozók szellemileg azért nem tudnak megújulni, mert fáradtak, nem tudják oldani a bennük lévő stresszt, nem tudnak folyamatosan feltöltődni. Ebben segíthet hihetetlenül sokat a sport. Mindenképp azon leszek, hogy a magyar közigazgatásban támogassák – akár úgy mint a rendőrségnél, hogy heti két és fél óra kedvezményt kapnak azért, hogy a rendszeresen mozogjanak, sportoljanak – a köztisztviselői állomány testedzését. Ez az egyetlen lehetőség arra, hogy a sokszor túlhajszolt, feszült és ideges tisztviselő „felfrissüljön”, kreatívabb, gyorsabb, hatékonyabb legyen, mindazon elvárásoknak és kihívásoknak meg tudjon felelni, amelyekkel nap mint nap szembe kell néznie.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu