Önkormányzati választás 2006/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Választás

Önkormányzati választás 2006/4

VIII. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Pápai Erzsébet irodavezető Székesfehérvár



A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választását 2006. október 1. napjára tűzte ki a Magyar Köztársaság Elnöke. A választási felkészülés rutinosan halad előre.

 

Székesfehérváron a választásra jogosultak száma megközelíti a 84 ezer főt. A 19 egyéni választókerület képviselőjét összesen 91 szavazókörben választják meg, további egy szavazókörben pedig a kisebbségi önkormányzatok képviselőinek választása történik. E szerteágazó szervezési feladat csak úgy oldható meg, ha a helyi választási iroda egyes tagjainak feladata, felelőssége pontosan meghatározott, előzetesen írásban rögzített, s nélkülözhetetlen közöttük a folyamatos koordináció.
Az idei év újdonsága a helyi kisebbségi önkormányzatok képviselőinek választására vonatkozó szabályok módosulása. Ennek következtében az országgyűlési képviselők megválasztását követően már megkezdtük az előkészületeket az őszi választásra.
A kisebbségi választói jegyzékre való felvételről szóló értesítések kiküldésével egyidejűleg széles körű felvilágosító munkára volt szükség. A minden háztartásba havonta ingyenesen eljutó Fehérvári Polgárban, a szintén ingyenesen megjelenő Székesfehérvári 7 nap című hetilapban, a Fejér Megyei Hírlapban, a helyi televízióban, rádiókban rendszeresen, továbbá a város honlapján folyamatosan tájékoztatást nyújtunk a kisebbségi választói jegyzékbe vétellel kapcsolatos eljárásról, a kisebbségi önkormányzatok megválasztásának új szabályairól.
A választói jegyzékbe vétel iránti kérelmeket a hivatal munkaidején túl is benyújthatták a választópolgárok a portán elhelyezett gyűjtőládában. A kérelmek mintegy 10-15 %-ában került sor elutasításra, jellemzően a személyi szám nem vagy hibás közlése, a helytelen lakcím megadása okán. Tapasztalataink szerint a kisebbségek aktivistái nyújtottak segítséget a kérelem kitöltéséhez, s gyűjtötték is össze azokat. Az esetek jelentős részében a választópolgár az elutasító döntés kézhezvételét követően – határidőben – személyesen megjelenve tisztázta a hibás adatokat. Jelentősebb problémát az okozott, hogy az egyik kisebbség esetében a határidő lejártát megelőző napon egyidejűleg 81 kérelmet nyújtottak be, amelyek kitöltésének dátuma döntő többségében május 30. és június 16. közötti időszakra esett, s ezek esetében az elutasítást már július 15-ét követően vehetik csak kézhez a választópolgárok.
A határidő lejártát megelőző napig több mint 600-an kérték jegyzékbe vételüket és prognosztizálhatóan kilenc kisebbség esetében tűzi majd ki a választást a helyi választási bizottság. A kisebbségi önkormányzatok nagy száma nem újdonság Székesfehérváron, hiszen 1998-tól öt, 2002-től pedig nyolc kisebbségi önkormányzat működött.
A helyi választási iroda már megkezdte az egyeztetést a szavazókörök helyszínére vonatkozóan, tekintve, hogy a 92 szavazókört nem tudjuk minden esetben önkormányzati tulajdonú épületben elhelyezni. Néhány esetben kénytelenek vagyunk helyiséget bérelni, s a tulajdonosokkal minden szavazás alkalmával tárgyalnunk kell.
Valamennyi szavazókörben törekszünk arra, hogy a szavazatszámláló bizottság választott tagjainak száma elérje az öt főt. Emellett a jelölő szervezetek, független jelöltek által delegált tagok részvételére teljes biztonsággal sajnos nem számíthatunk. Tapasztalataink szerint gyakori, hogy a delegált tagok nem jelennek meg eskütételre, illetőleg a szavazás napján nem vagy késve érkeznek a szavazókörbe, illetőleg napközben eltávoznak, továbbá magukat csupán megfigyelőnek tekintik.
A választott bizottsági tagokat néhány napon belül írásban tájékoztatjuk a választás kitűzéséről, időpontjáról, továbbá egyeztetünk velük a várható részvételüket illetően.
A választott és delegált bizottsági tagoknak természetesen oktatást szervezünk. Az oktatást oly módon szervezzük meg, hogy a szavazatszámláló bizottságok egyes tagjait lehetőség szerint egy időpontra hívjuk meg előzetesen írásban A delegált tagokat azonban a rövid határidő miatt csak a jelölő szervezet megbízottja útján tudjuk tájékoztatni. Ily módon több mint 700 fő bizottsági taggal ismertetjük meg a választás lebonyolításának eljárási rendjét, ellátandó feladataikat és természetesen lehetőséget nyújtunk konzultációra is. A jegyzőkönyvvezetők számára külön oktatásokat szervezünk, melynek során kiemelten kezeljük az adatlap és a jegyzőkönyv kitöltésének előírásait.
Minden választás alkalmával készítünk egy információs füzetet, amelyet valamennyi szavazatszámláló bizottság részére a szavazás napján átadunk. Ez tartalmazza a helyi választási iroda felépítését megjelölve a különböző feladatok ellátásáért felelősöket, az egyes szavazókörök helyét, telefonszámát, a jegyzőkönyvvezető nevét, továbbá mindazon telefonszámot, amelyen rendkívüli helyzet bekövetkezése esetén segítséget kérhetnek.
A 92 szavazókörrel a szavazás napi kapcsolattartást pontosan meg kell terveznünk. A szavazóköröket csoportokba soroltuk, s mindegyiknek önálló területfelelőse van, aki a szavazás napján közvetlen kapcsolatban áll a bizottságokkal, nap közben többször személyesen is felkeresve a szavazóhelyiségeket. Ugyanígy csoportonkénti bontásban meghatározzuk a napi jelentések vételének, az adatlap és a jegyzőkönyvek átvételének és rögzítésének rendjét.
Mindezen feladatok ellátása során a jelölő szervezetek megbízottaival folyamatos kapcsolatot tartunk fenn, és mindenkor törekszünk arra, hogy ennek során egyenlő esélyekkel, a pártsemlegesség messzemenő szem előtt tartásával valamennyi szükséges információhoz hozzájussanak.
Székesfehérvárhoz további 6 település tartozik, amelyek tekintetében ellátjuk a körzetközponti feladatokat. A települések jegyzői már nem első alkalommal vesznek részt a választási feladatok ellátásában, így e munka során folyamatos kapcsolatot fenntartva, zökkenőmentesen teljesítjük közösen jogszabályi kötelezettségeinket. Elmondhatjuk azt is, hogy ez idáig rendkívüli események nélkül, fegyelmezetten bonyolítottuk le a különböző szavazásokat, választásokat.
A választások megszervezésével kapcsolatos feladatok ellátása során a területi választási irodával a jogszabályi kötelezettséget meghaladó, hatékony kapcsolatot tartunk fenn. Bármely vitás kérdés, felmerülő nehézség, jogalkalmazási probléma esetén gyors segítséget nyújtanak számunkra.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu