Bélapátfalva város, kistérség és körzetközpont 2006/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Heves Megye

Bélapátfalva város, kistérség és körzetközpont 2006/5

VIII. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Fehér Lászlóné címzetes főjegyző



A Magyar Köztársaság Elnöke Bélapátfalva nagyközségnek 2004. július 1. napjával városi címet adományozott. Ugyancsak 2004. évben a városi ranghoz kötődve Bélapátfalva Heves megye új 7. területfejlesztési-statisztikai kistérsége is lett 13 településsel.

 


A kistérség települései előzőleg az egri és a pétervásárai kistérséghez tartoztak. A kezdeti nehézségeken – egy település még a területfejlesztési feladatokra sem akart társulni – túljutva megalakult a Bélapátfalvai Kistérség Többcélú Társulása Bélapátfalva székhellyel.
A Társulási Tanács működéséhez lakosságarányos szavazati arányok lettek meghatározva, úgy hogy a társulás települései 13922 fő összlakosságszám a 100 szavazat, így a legtöbb Bélapátfalva 25 szavazata és a legkisebb (500 lakos alatti) települések 3 szavazata között helyezkednek el. A szavazatok mértéke úgy lett meghatározva, hogy egyik társulási tag sem rendelkezhet a szavazatok több, mint felével. A Társulási Tanács feladatainak végrehajtását és döntéseinek előkészítését a kistérségi székhely Bélapátfalva Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Többcélú Társulás munkaszervezeti feladatait ellátó csoport végzi.
A 2004. évi pályázati célokhoz területfejlesztési feladatokra 13 település, közoktatási feladatokra 9 település, egészségügyi alapellátásra, szociális és gyermekjóléti alapellátásra, közbeszerzési, belső ellenőrzési feladatokra 10 település társult, míg 2005. évre már mind a 13 település társult a fenti feladatokra. Közoktatási feladatokra 4 mikrotérségi társulás alakult meg. A gyermekjóléti szolgáltatást a Bélapátfalva székhelyen létrehozott „Szociális Ellátó-és Gyermekjóléti Intézmény” végzi a 13 településen utazó családgondozókkal.
A 2004. évben a Társulás 45 millió Ft-os támogatásban részesült, melyből beszerzésre került egy 29 fős iskolabusz, orvosi ügyeleti gépjármű, iskolai kötelező taneszközök.
A társulás 2005. évben megpályázta a Nemzeti Fejlesztési Terv GVOP 4.4.2 „Szélessávú hálózat önkormányzatok általi kiépítésének támogatása Magyarország üzletileg kevésbé vonzó településein”. A fejlesztés a szélessávú internet elérésének alapfeltétele, ezért a kistérség valamennyi településének önkormányzata egyhangúan összefogott a pályázat megvalósítása érdekében. A közvetlen lakossági és vállalkozási igények kiépítésén túl a „szolgáltató” önkormányzati modell (e-önkormányzat) megvalósításának is alapja.
„Szélessávú internet a Bélapátfalvai Kistérségben” 310 millió Ft-os projekthez 232 millió Ft  a pályázati támogatás, valamint a szükséges önrészt a Társulás a BM EU önerő, és az üzemeltető által előre kifizetett bérleti díjból biztosítja. A Társulás jelenleg a beruházás megvalósításához szükséges tervezési és kivitelezési közbeszerzési eljárást folytatja.
Bélapátfalva város, mint a kistérség egyik legnagyobb közoktatási mikrotérségi társulása az általános iskola tetőtér beépítésére, bővítésére 258 millió Ft címzett támogatásban részesült, mely 288 millió Ft összköltségű beruházás 2007. évben fejeződik be. A beruházás keretében sor kerül többek között az épület tetőterének beépítésére, – ahol lehetőség nyílik újabb 4 osztályterem és 4 egyéb oktatási helyiség kialakítására – egy impozáns aula megépítésére. Az iskola teljes akadálymentesítése – lift beépítésével – megtörténik. A növekvő feladatok, az oktatás minőségének megóvása érdekében az iskola épületének kibővítése, modernizálása után egy igen jól használható, látványos és modern épülettel gazdagodik mind Bélapátfalva városa, mind pedig a kistérség ifjúsága.
Városi Egészségügyi Központ I. ütem kivitelezési munkái vannak folyamatban 67 millió Ft összegű Terület- és Régiófejlesztési Célelőirányzat támogatással, és 107 millió Ft saját forrás biztosításával. Ebben az épületben kerülnek elhelyezésre a város, illetve a kistérség egészségügyi alap- és szakellátási szolgálatai. A kistérség 10 településének központi orvosi ügyeleti szolgálata Bélapátfalván működik és az Egészségügyi Központban a sürgősségi betegellátáshoz szükséges kistérségi mentőállomás is kialakítható lesz.
Bélapátfalva város 2006. január 1-től az Okmányiroda és Városi Gyámhivatal körzetközponti feladatok ellátását végzi. Az Okmányiroda 2005. év végén a Belügyminisztérium által biztosított pénzügyi támogatással került kialakításra a Polgármesteri Hivatal épületében.
Első kiemelt nagy feladatunk volt, hogy a 2006. évi országgyűlési választáson a Heves megyei 2. sz. OEVK-ból a kistérség 13 településének 20 szavazókörére végeztük el az okmányirodai informatikai feladatokat a szavazóköri jegyzőkönyvek feldolgozásával befejezve.
A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a kisebbségi önkormányzati képviselők 2006. évi választásakor ugyancsak a kistérség minden települési jelöltje ajánlószelvényének ellenőrzése az Okmányirodában történt.
A Városi Gyámhivatalt a Polgármesteri Hivatal épületében Bélapátfalva Város Önkormányzata saját költségén alakította ki. Az Ifjúsági, Családügyi , Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium kisösszegű támogatást biztosított számítógép beszerzéséhez.
A Gyámhivatal 3 alkalmazottjának jelentős többlet feladatot kell ellátnia azáltal, hogy Bélapátfalván a Heves Megyei Önkormányzat Idősek, Fogyatékosok Otthona és Módszertani Intézete működik 250 fő gondnokolttal, melyből 120 főnek hivatásos gondnoka van, valamint, hogy Mónosbél községben a Fővárosi Önkormányzat Gyermekotthona működik 50 fő kiskorúval és fiatal felnőttel.
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által meghirdetett térségi szintű közkincs pályázat „közművelődési, könyvtári, muzeális funkciók társulásos formában történő együttes megvalósítására 2 millió 200 ezer Ft összegű pályázatot nyert a Társulás tárgyi eszközök beszerzésére.
A Társulás a szociális alapellátás keretében tervezi bevezetni a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást. A jelenlegi előzetes települési felmérések alapján a működéshez legalább szükséges 40 fő igénylő már van, melyet reményeink szerint – látva majd a rendszer előnyeit – jóval többen fognak igénybe venni.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu