Mit, miből, kikkel? – Ricsén! 2008/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Borsod-Abaúj-Zemplén Megye / Cikkek

Mit, miből, kikkel? – Ricsén! 2008/6

X. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Vitányi Szilvia dr.
jegyző
Ricse

Ricse nagyközség a Bodrogköz nem túl nagy, közel 2000 fős települése. Korábban járási székhely volt, a közigazgatásban ma már sajnos nincs ilyen meghatározó szerepe, de intézményhálózata révén továbbra is térségi feladatokat lát el az egészségügyben, oktatásban, művelődésben és szociális alapszolgáltatásban.

 

Társadalmi és gazdasági szempontból elmaradott település, melyet különösen sújt a munkanélküliség. Ezt próbálja az önkormányzat – minden lehetőséget kihasználva – csökkenteni, és minél több családot jövedelemhez juttatni. A térségben az egyik olyan önkormányzat vagyunk, ahol a legnagyobb számban foglalkoztatnak embereket közmunkában, közcélú és közhasznú munkában.

Településünk híres születte az 1949-ben életművéért Oscar-díjat kapott Zukor Adolph. 1873-ban született Ricsén, 15 éves korában gondolt egy merészet és kezébe vette a vándorbotot. Zsebében mindössze pár dollár árválkodott, és meg sem állt Amerikáig. Angolul nem tudott, de nagyon szorgalmas és nagyon ügyes volt. 20 éves korában látott először filmet, azonnal megérezte benne az üzleti lehetőséget. Ő alapította a Famous Players in Famous Plays Company-t, ami a Paramount Pictures elődje volt. Bebizonyította a világnak, hogy szinte a semmiből lehet értéket teremteni.
Az 1990-es évek elején a képviselő-testület úgy döntött, hogy a felbomló termelőszövetkezet munka nélkül maradt dolgozói részére értékteremtő munkalehetőséget biztosít. Önkormányzatunk „zsebében” sem volt több pénz, mint Zukor Adolph-nak a kivándorlása idején. Olyan értékteremtő beruházásban kellett gondolkodnia a képviselő-testületnek, melyhez szakképzetlen munkaerő állt rendelkezésre, elsősorban kézi munkaerő. A termelőszövetkezet felbomlása után nemcsak a munkanélküliséggel találta magát szemben a település, hanem a sok parlagon hagyott külterületi földterülettel is. Ebből a kényszerhelyzetből született az az elképzelés, hogy vásárolja meg az önkormányzat a parlagon lévő műveletlen területeket, és állami támogatás igénybevételével erdőt telepítsen. Cél volt továbbá, hogy csökkenjenek az önkormányzat szociális kiadásai, a családok jövedelemhez jussanak, és 10-15 év múlva a település a beruházásból bevételt realizálhasson. Az erdőtelepítési beruházás folyamatos munkát biztosított a lakosságnak. A közhasznú munkások végezték a fák ültetését, a sorközök művelését és napjainkban már a törzskiválasztó gyérítést. Az erdőtelepítési munkák befejezése után új célokat, új terveket kellett találni.


Igényként merült fel a településen, hogy a térségben élők számára egy igényesen kialakított kulturális központ létesüljön. A beruházáshoz önkormányzatunk csak részben kapott támogatást és ismét felvetődött a címben megfogalmazottak közül a miből és kikkel kérdés. Itt már szakképzett munkaerőre volt szüksége az önkormányzatnak. Az Észak-magyarországi Munkaügyi Központ és az Észak-magyarországi Regionális Átképző Központ segítségével tanfolyamokat szerveztünk, ahol a lakosok többek között kőműves, dísznövénykertész, fakitermelő képesítést szerezhettek. A tanfolyamon szakmát, végzettséget szerzett emberek alkalmazásával és a munkaügyi központ támogatásával sikerült befejezni a művelődési házat, sikerült felújítani a település központjában a járdák több mint felét, létrehozni egy tájházat egy gyönyörű virágos parkkal, madárházzal.
A település szebbé tétele érdekében évekkel ezelőtt virágokat vásároltunk, de rájöttünk arra, hogy a virágosításra szánt pénzt itt tarthatjuk a településen, ha ezt is magunk oldjuk meg. Van egy „virágkertészetünk”, ahol elsősorban női munkaerővel saját magunk neveljük a magokból a palántákat, a növényeket. Ezzel az év minden szakában virágossá tesszük a település köztereit, parkjait.
Hiányként jelentkezett a településen, hogy az idelátogatók nem találtak sem a településen, sem a térségben szálláshelyet. Ezért először a tájházban, majd a művelődési ház tetőterében pályázat segítségével szálláshelyeket létesítettünk. Természetesen ebben a munkában is a közhasznú munkások jártak az élen.
Az önkormányzat gazdasági programjának elkészítésekor és minden évben a költségvetési koncepció tervezésekor a címben feltett három kérdést helyeztük előtérbe. A képviselő-testület úgy döntött, hogy funkció nélküli, üresen álló és gazdaságosan már nem felújítható önkormányzati tulajdonú épületeket lebontja. A bontási munkákat szintén a közhasznú munkások végezték és jövő évben ebből a bontott anyagból új piacterünk létesül.
A képviselő-testület 1990-től nagyon sok eredményt ért el, sok fejlesztési elképzelést valósított meg. Ezeket az eredményeket szeretné megmutatni a településre látogatóknak. Célunk, hogy ne csak az itt több napot eltölteni szándékozók, hanem az átutazók is megismerjék értékeinket. Az önkormányzat megteremtette a falusi turizmushoz nélkülözhetetlen feltételt: szálláshelyeket létesített. Ezek a szálláshelyek abban a művelődési házban kaptak helyet, amelyet Zukor Adolph-ról neveztünk el. Arról a Zukor Adolph-ról, aki három dolgot tudott igen jól: azt, hogy mi kell a közönségnek, hogyan lehet a filmet eladni. Másodsorban ismerte a nagyság és a minőség összefüggését, tudta, hogy minek mi az ára, mire mennyit érdemes költeni, és végül képes volt pénzt szerezni, és ennek érdekében kockáztatni. Óriási volt a kompromisszumkészsége.
Kicsiben talán önkormányzatunk is ezt teszi. Figyel a település lakóira, mérlegel, hogy mit és miből tud megvalósítani, és igyekszik minden pályázati lehetőséget kihasználni. Nincs nagy mozgásterünk, nincsenek cégek, jelentős vállalkozások a településen még a kistérségben sem. A legjelentősebb foglalkoztató az önkormányzat. A rendelkezésre álló lehetőségekből próbáljuk a lehető legjobbat és legtöbbet elérni. Gondolkodunk azon, hogyan csökkentsük a szociális kiadásainkat és egyben értéket is teremtettünk. A gondolkodás eredménye után cselekszünk!

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu