Triatlonújváros titka 2008/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Triatlonújváros titka 2008/6

X. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Ferenczi László kommunikációs referens Tiszaújváros



Az idén tízedik alkalommal rendezték meg Tiszaújvárosban a Triatlon Nagyhét rendezvénysorozatot, amely a maga nemében egyedülálló sport- és szórakoztató program kavalkád.

 


A gyökerek a ’90-es évek elejére nyúlnak vissza, amikor dr. Márkus Gábor fogorvos a saját és gyermekei egészsége érdekében olyan sportágat keresett, amely egyúttal igazi kihívást is jelent. A hagyományokkal akkor még nem rendelkező triatlon mellett tette le a garast. Úszás, kerékpározás, futás. Tömegsportnak és élsportnak is alkalmas ez az egyveleg. A kedvtelésből később versenysport is lett Tiszaújvárosban, szakosztály alakult, s jöttek az eredmények is. Olyannyira, hogy a hazai versenyeken és kisebb-nagyobb nemzetközi viadalokon edződött szervezőgárdát 1997-ben világkupa futam megrendezésére is méltónak találták. Azóta nincs megállás, az idén már tizenkettedik alkalommal jön az azóta már Triatlonújvárossá átkeresztelt Tiszaújvárosba a tiratonvilág és tíz éve annak, hogy Nagyhét lett a hétvégéből.
A triatlon sportág világklasszisai látogatnak ilyenkor a városba, a hazai könnyűzenei élet legjobbjai lépnek a Városház téren felállított színpadra. A Triatlon Nagyhét azonban nem csupán ettől – sőt főleg nem ettől – nagyszerű. Az egy hét során ugyanis a délutáni órákban megmozdul az egész város. Ezrek futnak, kerékpároznak, úsznak a versenypályákon. Kismamák futnak, babakocsiban tolva néhány hónapos csecsemőjüket, apukák viszik nyakukban csemetéjüket, nyugdíjas nénik, bácsik kerékpároznak – gyakran unokájukkal együtt – a város utcáin. Volt rá példa, hogy az utolsó rajtoló még el sem hagyta a startvonalat, máris célba ért az első helyezett, azaz a mezőny összeért a 2 km-es távon.
A tömegsport rendezvények mellett a kulturális programoknak is állandó szereplői a helyiek. A szervezők ugyanis évről-évre ügyelnek arra, hogy ne csak a sztárok, a helyi tehetségek is megmutathassák, mit tudnak. Zenekarok, táncegyüttesek lépnek színpadra és ezrek figyelik produkciójukat.
Igazi családi, baráti, közösségi program a Nagyhét. A kisebb és nagyobb közösségek együtt indulnak a tömegsport rendezvényeken, együtt tapsolnak a fellépő művészeknek a téren és együtt múlatják – olykor mulatva – az időt a sörsátorban. Hogy aztán a zárónapon, a triatlon világkupa futamon együtt szurkoljanak a hazai és külföldi triatlonistáknak.
Mi tehát a Triatlon Nagyhét? Nemes küzdelmek, színvonalas versenyek, egészségmegőrző programok, tartalmas kikapcsolódást kínáló kulturális események, felhőtlen szórakozást nyújtó alkalmak időszaka. Egyénnek, családnak, baráti körnek, az egész városnak.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu