A vagyonnyilatkozat 95 éves korig őrizendő 2008/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Adó, helyi adó / Cikkek

A vagyonnyilatkozat 95 éves korig őrizendő 2008/5

X. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Tóth Károly jegyző Győrtelek



Jogalkotás

 


2007. évi CLII. törvény egyes vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségekről
5. § (1) A vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségnek a kötelezett
b) a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséget megalapozó jogviszony, beosztás, munka- vagy feladatkör megszűnését követő harminc napon belül köteles eleget tenni.
12. § (1) Ha a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség megszűnt, vagy a kötelezett új vagyonnyilatkozatot tett, az őrzésért felelős a vagyonnyilatkozat általa őrzött példányát 8 napon belül a kötelezettnek visszaadja.
12/2006. (XII. 18.) ÖTM rendelet a helyi önkormányzatok egységes irattári tervének kiadásáról
Az ÖTM rendelet mellékletében a 103 ügykörszám alatti felsorolásban szerepel többek között a vagyonnyilatkozat is, melyet 75 év után lehet selejtezni.
Jogalkalmazás
A hivatkozott törvény 5 § (1) bekezdés b) pontja szerint harminc napon belül vagyonnyilatkozatot kell adnia annak a dolgozónak, akinek – többek között – feladatköre megszűnt. A községi önkormányzatoknál alacsony a dolgozói létszám, így egy ügyintéző több feladatkört lát el. Ha ezekből jogszabályi módosítás következtében valamelyiket hatáskörileg áttelepítenek pl. a körzetközponti jegyzőhöz, az idézett előírás szerint harminc napon belül vagyonbevallást kell adnia. Ezt értelmetlennek tartom, mivel a dolgozó továbbra is az adott hivatal dolgozója, semmi nem indokolja a vagyonbevallásra kötelezést.
A törvény 12. § (1) bekezdése szerint, ha a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség megszűnik, a vagyonnyilatkozat őrzött példányát vissza kell adni. A jogalkalmazási probléma e téren, hogy a törvény nem ad útmutatást, illetve nem nevesíti, hogy melyek azok a tények (elhalálozás, nyugdíjazás, munkaviszony megszűnés, stb.), amelyek vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség megszűnését vonják maguk után. Így aztán nem lehet tudni, hogy mely esetekben kell ezen előírást alkalmazni. Elhalálozás esetén a kötelezettnek nem lehet visszaadni, mivel halott, munkaviszony megszűnésekor nemhogy megszűnik a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség, hanem az 5. § (1) bekezdés b) pontja szerint a megszűnést követő harminc napon belül még újabb vagyonnyilatkozatot kell adni.
Akkor tehát mikor szűnik meg a 12 § (1) bekezdésében jelzett vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség?
Végül érdekes előírásnak tartom az ÖTM rendelet fent jelezett előírását, azaz, hogy a vagyonnyilatkozatokat csak 75 év után lehet selejtezni. Ha úgy számoljuk, hogy az önkormányzati dolgozók átlagba 20 éves korukban kezdenek dolgozni, az általuk adott vagyonnyilatkozat selejtezését nagy többségben meg sem érik, mivel 95 évesnek kellene lenniük. Még értelmetlenebbnek tartom egy 59 vagy 60 éves korban adott vagyonnyilatkozat 75 évig történő őrzését, mivel azt semmi nem indokolja.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu