Térfelügyeleti rendszerek a bűnözés ellen 2009/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Budapest / Cikkek

Térfelügyeleti rendszerek a bűnözés ellen 2009/4

XI. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Németh Zoltán r. alezredes a BRFK X. kerületi Rendőrkapitányság hivatalvezetője a KTTT tagja




 

A térfigyelő rendszerek kiépítésében, egységes (rendőr) szakmai szempontok szerinti működtetésében korábban a BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitányság hivatalvezetőjeként 2000 februárja óta vállaltam szerepet. A Józsefvárosban eltöltött idő e területen és más rendőri szempontból fontos kérdésben készített fel oly módon, hogy e rendszerek működéséről reális képet tudjak alkotni.

 


Magyarországon a 90-es évek közepén, bizonyos kriminológiai tényezők hatására a technika fejlődésével kezdődött meg – a közrend, közbiztonság, közlekedésbiztonság minőségi javítását lehetővé tevő – rendőrségi térfigyelő rendszerek megvalósítása. Józsefváros közrendjének, közbiztonságának, közlekedésbiztonságának javítása érdekében, először 1997. évben fogalmazódtak meg olyan hosszú távú célok, melyek megvalósításához a szükséges és tervezhető személyi és tárgyi feltételek biztosításával a XXI. század követelményeinek, és a lakosság elvárásainak is megfelelnek.
Alternatívaként vetődött fel a kerületet hálószerűen lefedő, több lépcsőben bővíthető térfigyelő rendszer megvalósítása, különös tekintettel arra, hogy a kérdéses időszakban egyre több panasz érkezett a kerület polgáraitól kiemelkedően a prostitúció, az ehhez kapcsolódó jogsértések, illetve más súlyos, a közrendet, közbiztonságot érintő cselekményekkel kapcsolatban.
A Józsefvárosi Térfigyelő Rendszerrel olyan óriási eredményeket lehetett elérni, ami még ma is ritkaság a közbiztonság rövid távú javítása terén.
A tömeges prostitúció megszűnésével a közterületek rendjének nagyarányú javításával felértékelődtek a korábban nehezen eladható, vagy eladhatatlan üresen álló ingatlanok (telkek), melyeken számos esetben kezdődtek meg nagy értékű beruházások. A kerületi térfigyelő rendszer adta lehetőségekkel tovább élve növelték a közterületen elkövetett jogsértések elkövetői ellen indított eljárások számát, a rendőri intézkedéseket, a kerületi rendőrkapitányság közrendvédelmi szolgálata által tett intézkedések (elfogás, előállítás, elővezetés, biztonsági intézkedés, stb.) száma éveken keresztül meghaladta az ország több megyéjének összes azonos rendőri intézkedését.
Ezzel együtt a legnagyobb problémát jelenleg is az jelenti, hogy elsősorban az önkormányzatok lelkesednek a rendszerek kiépítéséért, de a határozott elképzelésen túl számos esetben nincsenek pontos ismereteik a rendőrszakmai, az vonatkozó jogszabályi, ezen belül az adatvédelmi, a műszaki- informatikai kérdésekben.
A Közterületi-Térfelügyeleti Tanácsadó Testület (www.ekmk.sztaki.hu) ezen a problémáknak a kiküszöbölésére, a helyes irány kimunkálására jött létre, céljaival csak egyet érteni lehet. A Testületnek 2008. május óta vagyok tagja.
A belépés önkéntes volt és a testület tagjaként arról tudok beszámolni, hogy a munkát a legnagyobb szakmai konszenzus fogja át és az önkéntesség jellemzi.
A testület tagjai által „A közterületi-térfelügyeleti rendszerek fejlesztésének és üzemeltetésének stratégiája” címmel összeállított anyag (www.ekmk.sztaki.hu) jó irányt mutat azoknak, akik e kérdésben terveket fogalmaztak meg. Természetesen e munka során olyan vélemény is megfogalmazódhatott, mely pont arra szolgálat, hogy a nem kellően előkészített elgondolás, adott esetben közpénzek ésszerűtlen pazarló felhasználásához vezethet.
Hozzáteszem az ésszerű vita lehetőségéhez a Testület számos konferenciát szervezett (www.ekmk.sztaki.hu), ahol igen neves szakemberek is megfogalmazták véleményüket e kérdésben. Javasolom minden önkormányzatnak, hogy a honalapon szereplő anyagokat tanulmányozzák át, mielőtt az önkormányzat térfelügyeleti rendszerek fejlesztésébe kezd.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu