A Közterület-felügyeletek hatáskörének bővítése 2009/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közbiztonság

A Közterület-felügyeletek hatáskörének bővítése 2009/4

XI. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Bakonyi Tamás
osztályvezető
Nagykanizsa
Közterület Felügyelet

A közterületek rendje és tisztasága védelme céljából 1983 óta van lehetőség Közterület-felügyelet létrehozására.

 


Az 1999. évi LXIII. törvény a felügyeletek létrehozása óta eltelt időszakban felhalmozódott törvényi szabályozást igénylő kérdések rendezésével megszüntette a szabályozási hiányosságokat, rendezte a szervezeti és közhatalmi jogok gyakorlásával, a foglalkoztatással összefüggő tárgyköröket, mely érintette a felügyeletek jogállását, feladatait és szervezetét, a felügyelők közszolgálati státusát, intézkedési jogkörét a felügyelők által alkalmazható kényszerítő eszközöket, és az állampolgárok jogainak aránytalan korlátozásával szembeni jogi biztosítékokat. A 2009. június 30-dikán elfogadott törvénymódosítást megelőzően a Közterület-felügyelők Országos Szövetsége 2008. évtől folyamatosan egyeztetéseket folytatott az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériummal a közterület-felügyelők hatáskörének bővítéséről. A több javaslatot is tartalmazó koncepció alapján elfogadott törvénymódosítás szerint bővült a közterület-felügyelők hatásköre és az intézkedések végrehajtásának eszköztára. A módosítás alapján a felügyelet elszállíthatja a közterületen szabálytalanul elhelyezett járművet, ha az a közúti forgalom biztonságát vagy a közbiztonságot veszélyezteti. Bővült a Felügyelet feladatköre a közrend a közbiztonság védelmében magvalósuló társadalmi bűnmegelőzési feladatok ellátásával kapcsolatban is.
A jogszabály módosítás lehetővé teszi, hogy a képfelvevő szükségességéről, a megfigyelt közterület kijelöléséről szóló képviselő-testületi döntés alapján a Felügyelet saját térfigyelő kamerákat üzemeltethessen, az ezekből származó felvételeket tárolhassa, a személyes adatok védelme és a jogszabályban előírt technikai és egyéb adatbiztonsági intézkedések megtétele mellett.
A jogszabályváltozások módot adnak arra, hogy a felügyelő az eddig törvényileg szabályozott kényszerintézkedések (gázspray, testi erő, szolgálati kutya) mellett saját vagy mások életét, testi épségét, illetőleg vagyonbiztonságot közvetlenül fenyegető támadás elhárítására rendőrbotot is alkalmazhat a jövőben.
A közterület-felügyelet az eddigieknél szélesebb körben kapott felhatalmazást a közterületek rendjét, tisztaságát a lakosság közérzetét, biztonságérzetét befolyásoló bűnmegelőzési jellegű feladatok ellátására, melynek hatékonyságát növeli, ha a helyi szinten működő bűnmegelőzési feladatok ellátását végző szervezetekkel – rendőrséggel, polgárőrséggel – szorosan együttműködve azokkal partneri viszony kialakításával végzi tevékenységét.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu