SOMOGYVÁR 2000/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

SOMOGYVÁR 2000/3

II. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Kócziánné dr. Hortobágyi Katalin jegyző Somogyvár



A Balaton déli partjától alig több mint 20 km távolságban, a Kaposvár–Balatonboglár közötti műút mentén található Somogy megye egykori székhelye, Somogyvár.

 


A települést páratlanul értékes és csodálatosan szép természeti környezet veszi körül, amelynek aurája az első pillanatban lenyűgözi az em-bert. Így voltam ezzel magam is, amikor 1996 tavaszán megkezdtem jegyzői szolgálatomat Somogyváron. A falu természeti környezete, flórája és faunája egyedülálló, szinte érintetlen. A Brézai parkerdő, Kupavár és környéke a Széchenyi-kastély parkja
– amely páfrányfenyő, tulipánfa és kí-gyófa lelőhelye – méltán természetvédelmi terület. A települést körülölelő erdők nemes vadak élőhelyei. A Kupavár-hegy nyugati lábánál tör felszínre a Szentesica-forrás. Kristálytiszta vizéhez számos legenda fűződik. A hagyomány szerint Koppány legyőzése után Szent István király itt mosta meg véres kezét, ezáltal megtisztult. Hálából a forrás fölé kápolnát építtetett.
A települést 1677-ben Széchenyi György kalocsai érsek nyerte adományul, s az egészen a XX. századig a család birtokában maradt. A Széchenyiek gyönyörű, klasszicista stílusú kastélyt építtettek, amelyet nagy kiterjedésű különleges botanikai értékeknek otthont adó park övez. Mielőtt bárki azt gondolná, hogy a viszonylag magas számú etnikai kisebbség megnehezíti, esetleg megkeseríti a település igazgatását, sietek elmondani, hogy ez nem így van, mert bár vannak igazgatási jogterületek (szociális, gyámhatósági), amelyek nehéz helyzetük miatt ügyszámunkat nagyon növelik, ügyeikben való eljárás és ügyféli magatartásuk semmivel sem rosszabb mint az átlag polgáré. Könnyíti dolgunkat, hogy a képvise-lő-testület, amely 70%-ban több ciklusban munkálkodó odaadó lokálpatrióták grémiuma, munkájuk segítésében a teljes írásbeliséget megkövetelve ugyan, de a szakmai tudást mélyen tisztelve és a szakemberek véleményét a döntéshozatalban figyelembe véve működik. 1996 óta, amióta jegyzője vagyok az önkormányzatnak, egyszer sem kerültem szakmai vagy emberi konfliktusba sem a régi, sem az új testülettel. Ez talán kölcsönös erényünk. Így is le-het élni és dolgozni. A szerény létszámú hivatalnoki kar kiépítéséhez teljesen szabad kezet
kaptam, nem erőltettek rám sem rokonokat, sem mindenáron helybélieket, megértvén hogy csak a szakmai felkészültség és a rátermettség jöhet szóba az ügyintézői kinevezéseknél. A település teljes infrastruktúrával rendelkezik, a most kivitelezésre váró szennyvízhálózatot kivéve szilárd burkolatú úthálózattal és vezetékes földgázhálózattal. Kereskedelmi és vendéglátó egységei idegenforgalom fogadására is alkalmasak, számukat és színvonalukat tekintve egyaránt. Valamennyi középület – a közmunkaprogramnak köszönhetően – újonnan felújított. Remélem, hogy Somogyország egykori székhelyének a méltó utódok keze nyomán szépen fejlődő Somogyvár községnek a jegyző optikáján keresztül való bemutatásával sikerült felkeltenem érdeklődésüket, a szívélyes házigazda vendégszeretetével várjuk és fogadjuk a hozzánk érkezőket.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu