SIKLÓSI NEMZETKÖZI FÚVÓS-ZENEKARI FESZTIVÁL ÉS VERSENY 2000/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

SIKLÓSI NEMZETKÖZI FÚVÓS-ZENEKARI FESZTIVÁL ÉS VERSENY 2000/3

II. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Dr. Priol János Siklós város jegyzője



2000. június 30. és július 2. között kerül megrendezésre a Siklósi Várban a XXIII. Nemzeti és 9. Nemzetközi Fúvós Fesztivál és Verseny, közismertebb nevén a Siklósi Várfesztivál.

 


Az első fesztivál 1964-ben volt. Az ötletet, apropót az a tény adta, hogy felmerült a fúvószene és az amatőr fúvószenekarok megújulásának szükségessége. Az első fesztivál hét polgári és hét katonazenekar részvételével zajlott.
A helyszínt az döntötte el, hogy a siklósi vár akusztikája kitűnő az ilyen rendezvényekhez.
A Várfesztivál néven elindult fúvószenekari találkozók évente követték egymást – egyre növekvő érdeklődés és egyre több fúvószenekar részvétele mellett.
A hazai zenekarok mellett 1970-ben, a VII. fesztiválon jelentek meg az első külföldi résztvevők. Az első bolgár együttest követték a svájci, né-met – akkori NSZK –, olasz, finn zenekarok. Természetesen a szomszédos államok zenekarai rendszeres részvevőivé váltak a rendezvénynek, mint a horvát, osztrák, szlovén együttesek.
A rendezvény zenei vezetésének a résztvevők felkészültsége kapcsán lehetősége volt a kötelező művek versenyre tűzésével, igényes műsorok elvárásával megfelelő színvonalat biztosítani. Ez a művészi követelmény és a versenykihívás is közrejátszott – elismert szakemberek szerint – a fúvószenekarok fejlődésében.
A folyamatosság, a fesztivál színvonala és nemzetközi jellege adta a lehetőséget, hogy 1986-ban a XVI. fesztivál megérett arra, hogy hivatalosan is nemzetközi verseny rangjára emelkedjen. Ez a döntés megerősítette azt, hogy Siklós nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi amatőr fúvószenekari mozgalmak is egyik fellegvárává vált.
Az eddig lezajlott 22 fesztiválon 310 fúvószenekari műsor került bemutatásra és minősítésre. A felcsendült 1192 mű zöme igényes szimfonikus, vagy szimfonikus jellegű kompozíció volt. A műveket 134 hazai és külföldi fellépő szólaltatta meg. A 2000. évi fesztivál a Millennium jegyében kerül megrendezésre, melyre a határon túli magyar zenekarok is meghívást kaptak a hazai fúvószenekarok mellett.
A háromnapos rendezvénysorozat alkalmat ad a környék idegenforgalmi látványosságainak megtekintésére is. A zenei programok mellett a látogatók a kézművesek kirakodó vásárát is megtekinthetik, bemutatkoznak továbbá a Villányi-Siklós Borút külföldön is ismert borászai.
Információk: 72-352-426 telefonszámon. A rendezvényre minden látogatót szeretettel vár:

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu