USA elnökválasztás - 2000. 2000/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Választás

USA elnökválasztás – 2000. 2000/6

II. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Tóth Zoltán Zsuffa István



Közép- és Kelet európai Választási Szakértők Szövetsége (ACEEEO) meghívást kapott nemzetközi választási megfigyelőként az USA elnökválasztásra. A megfigyelők jelentése a www.aceeeo.com honlapon olvasható teljes terjedelemben. Az alábbiakban a jelentésből az összegező részt közöljük:

 

1. Az Egyesült Államokban érvényesülnek az ENSZ alapokmányában és A Polgári és Politikai Jogok Egyezségokmányában meghatározott nemzetközi és demokratikus, alkotmányos alapelvek: a választójog általános és egyenlő, a szavazás közvetlen és titkos. Az USA alkotmánya biztosítja a többpárt-rendszer működését, a pártok szabadon tevékenykedhetnek. A választási törvények megteremtik az átlátható és tisztességes választás feltételeit. A választás lebonyolításához szükséges személyi állomány (köztisztviselők) és technikai feltételek általában rendelkezésre állnak. A választás eredménye bíróság előtt megtámadható és felülvizsgálható.

2. Az elnökválasztás rendszere idejétmúlt, választás-szakmailag nem korrekt, mert az államonkénti többségi rendszer torzítja a szavazatokat. Ezt a sajátosságot azonban mindenki tudja, és ezzel a feltétellel indul a kampányban. Szakmailag indokolt volna, ha az elnök-választás szempontjából az USA területe egy választókerületnek minősülne. A szakmai érv azonban a törvényhozónak csak megfontolási lehetőséget ad, nem kötelező. (Magyarországon is van ilyen probléma: a listás választás két fordulós, ami szakmai szempontból tévedés.)

3. A szavazás napján kisebb mértékű szabálytalanságok történtek. Ilyenek a világ minden országában megtörténnek. (Magyarországon is.) A rendszer működőképességét bizonyítja, hogy ezek a szabálytalanságok kiderültek, orvosolhatók, ezért nincs még végleges eredmény a választásoknak.

4. A szavazatösszesítő rendszer jól és hatékonyan működött. A problémát az okozza, hogy a választási eredmények rendkívül közel esnek egymáshoz, így az elkövetett hibákat a politikai ellenfelek felnagyítják és saját céljaikra használják. Minden választáson vannak technikai hibák. Mindenütt a Kormány felelőssége, hogy az előre nem látható helyzetekre is felkészítse a köztisztviselői kart és a szavazatösszesítő rendszer teljesítőképessége és biztonsága maximális, a kor követelményeihez igazodó technikai színvonalú, a hazai közvélemény és a külföldi országok információs igényeit is kielégítő legyen. Ebben a vonatkozásban nyilvánvalóan történtek mulasztások, amelyek következményeit most viselni kell.

5. Az USA-ban a közvélemény általában elégedetlen a pártok választási kampányának finanszírozásának szabályozásával. E problémakör minden államban felvetődik, és megoldásra vár.

6. Az ACEEEO megköszöni a meghívó félnek, hogy részt vehetett a választás megfigyelésében és gratulál a választás előkészítésében, lebonyolításában résztvevő köztisztviselőknek az elvégzett munkához. Az ACEEEO szolidáris azokkal a kollégákkal, akik a teljes körű technikai feltételek hiánya miatt nem tudták munkájukat eredményesen elvégezni. Lapzártakor még nincs végleges eredménye a választásnak.

Az ACEEEO munkatársai nemzetközi megfigyelőként legközelebb a romániai választásokon vesznek részt 2000. november 26-án.


 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu